to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:32 | 03.04.2013

Κοινωνία

Κίνηση Εργαζομένων στο ΤΤ: οι συμβάσεις δεν χαρίζονται, κερδίζονται με αγώνες

Ανακοίνωση της Κίνησης Εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο




Την Παρασκευή 29-03-2013, πραγματοποιήθηκε η 3η προγραμματισμένη συνάντηση του Συλλόγου με την Διοίκηση στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης για την Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας στην οποία συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι της παράταξής μας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, διαπιστώθηκε ότι η πλευρά της διοίκησης επικαλείται διάφορα προσχήματα, με στόχο  να κωλυσιεργήσει και να   καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την υπογραφή της επιχειρησιακής σύμβασης μη μπαίνοντας σε ουσιαστικό διάλογο για τα αιτήματα που μας απασχολούν. Στο πλαίσιο των καθυστερήσεων αυτών, επιχειρεί να συνδέσει τα δικά μας αιτήματα, όπως η διασφάλιση των μισθών και των θέσεων εργασίας, με την κατάθεση και την έγκριση του business plan της τράπεζας, την εθελουσία, την υπογραφή κλαδικής σύμβασης και βέβαια την τελική έγκριση του ΤΧΣ.

Συνάδελφοι, δεν αντιλαμβανόμαστε πως μπορεί να συσχετίζεται η υπογραφή μιας επιχειρησιακής σύμβασης με όλα τα παραπάνω επιχειρήματα που προβάλει η διοίκηση ως δικαιολογίες. Οι προφορικές δεσμεύσεις του οποιουδήποτε για διασφάλιση θέσεων εργασίας, κατοχύρωσης μισθών και επίλυση των θεσμικών θεμάτων που έχουμε θέσει, καμία αξία δεν έχουν μόνο να εκφωνούνται. Αυτό που πραγματικά έχει αξία και κατοχυρώνει τους εργαζόμενους, είναι τελικά μόνο η έμπρακτη απόδειξη των «καλών» προθέσεων με την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης που θα περιλαμβάνει τα συμφωνηθέντα των δύο πλευρών. Κάτι για το οποίο άλλωστε, παλεύουν τα σωματεία και οι εργαζόμενοι σε κάθε χώρο δουλειάς.  Θυμίζουμε επίσης, ότι η πλειοψηφία των τραπεζών έχει υπογράψει επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας που κατοχυρώνουν και τις θέσεις εργασίας και τις μισθολογικές απολαβές των εργαζομένων.

Ανησυχούμε και πολύ φοβούμαστε ότι θα βόλευε αρκετούς να μην υπογραφεί  επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας και ο κάθε εργαζόμενος να διαπραγματεύεται ατομικά με τη διοίκηση χωρίς συλλογική εκπροσώπηση.  Ευχόμαστε να κάνουμε λάθος αλλά έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις ότι θα έχει ολοκληρωθεί στις 26-04-2013, που αναφέρεται ως καταληκτική ημερομηνία, η διαδικασία υπογραφής της επιχειρησιακής σύμβαση εργασίας που ζητάμε. Και όταν μιλάμε για Επιχειρησιακή Σύμβαση δεν εννοούμε φυσικά ένα κείμενο με «κενό» περιεχόμενο, αλλά μια επιχειρησιακή σύμβαση που πρωτίστως θα διασφαλίζει τη δουλειά μας, τους ήδη πετσοκομμένους μισθούς μας και την ύπαρξη ενός συστήματος αξιοκρατίας και διαφάνειας στις προαγωγές και τις τοποθετήσεις των συναδέλφων.   

Είναι σημαντικό να καταλάβουν όλοι οι συνάδελφοι ότι η επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας είναι ζήτημα μείζονος σημασίας. Σε αυτή ρυθμίζονται όλες οι λεπτομέρειες και τα δικαιώματα των εργαζομένων και επιπροσθέτως αποτελεί μια ξεκάθαρη συμφωνία διοίκησης και εργαζομένων για τους όρους και τις υποχρεώσεις έκαστου. Ταυτόχρονα, μαζί με τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί μια επιχείρηση ώστε η τελευταία να μην είναι ξέφραγο αμπέλι και  ο καθένας να κάνει ότι θέλει.

Επισημαίνουμε προς όλους τους συναδέλφους ότι αρχή και θέση της παράταξής μας είναι η υποστήριξη κάθε συλλογικής προσπάθειας που γίνεται και έχει ως στόχο την καλύτερη δυνατή λύση για τα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους. Δεν πρόκειται όμως να συμμετάσχουμε σ’ ένα παιχνίδι εφησυχασμού και παραπλάνησης του κόσμου ότι «όλα πηγαίνουν καλά».

Ύστερα από τα παραπάνω, η ΚΙΝΗΣΗ καλεί όλες τις παρατάξεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας ΔΕΝ χαρίζονται από κανέναν αλλά κερδίζονται με συντονισμένες δράσεις και τους αγώνες των εργαζομένων. Κυρίως όμως, καλούμε όλους τους συναδέλφους να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά και να μην επαναπαύονται σε ευχολόγια και γενικόλογες διαβεβαιώσεις ότι «υπάρχουν καλές προθέσεις».

Ως ΚΙΝΗΣΗ ζητάμε από το Σύλλογο να προχωρήσει :

    Στην άμεση σύγκληση των οργάνων του Συλλόγου για το προγραμματισμό δράσεων το αμέσως επόμενο διάστημα με σκοπό να ασκηθεί πίεση προς τη διοίκηση και το ΤΧΣ προκειμένου να υπογραφεί επιχειρησιακή σύμβαση με ικανοποιητικό περιεχόμενο εντός αυστηρά καθορισμένου χρονικού πλαισίου.


    Στην λήψη απόφασης για την σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης εργαζομένων ΑΜΕΣΩΣ μετά την 26-04-2013. Ήδη η καθυστέρηση στην επίλυση όλων των εκκρεμών θεμάτων είναι μεγάλη.

Σας ενημερώνουμε επίσης  πως υπάρχουν και άλλα σοβαρά ζητήματα σε εκκρεμότητα για τα οποία ακόμα δεν έχουμε λάβει απαντήσεις και τα οποία πρέπει να επιλυθούν άσχετα με την έκβαση των συζητήσεων για την Επιχειρησιακή Σύμβαση. Αυτά είναι το Στεγαστικό Ταμιευτήριο και ακολούθως  η ρύθμιση των δανείων όλων των συναδέλφων που μετά τις δραματικές μειώσεις στους μισθούς μας αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.

Συνάδελφοι,

Όλοι γνωρίζετε ότι η Τρόικα σε αγαστή συνεργασία με τους τραπεζίτες και την τρικομματική κυβέρνηση σχεδιάζουν ριζικές αλλαγές στο τραπεζικό τομέα στις οποίες περιλαμβάνεται και η μείωση του αριθμού των τραπεζοϋπαλλήλων σε βάθος χρόνου. Ας μην έχει κανείς αυταπάτες ότι θα μας σώσουν χρεοκοπημένοι κομματικοί επιτελάρχες που κοιτάνε να βολέψουν τους εαυτούς τους και έχουν απαξιωθεί στη συνείδηση των εργαζομένων και της κοινωνίας. Ας συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι παλεύουμε για τις δουλειές μας, το μέλλον και την αξιοπρέπειά μας και αυτή η προσπάθεια είναι δική μας υπόθεση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)