to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κινήσεις Βουδούρη για τα ασυνόδευτα ανήλικα

Γράφει για την Εφημερίδα των Συντακτών ο Δημήτρης Αγγελίδης


Στη Λέρο αναμενόταν να επιστρέψουν χθες οι πέντε ασυνόδευτοι ανήλικοι που είχαν συλληφθεί και μεταφερθεί στα κρατητήρια του Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη, μαζί με άλλους 25 ασυνόδευτους ανηλίκους μετά την εξέγερση που προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο κέντρο υποδοχής και κράτησης του νησιού στις 7 Ιουλίου, παρ’ όλο που είχαν εξαρχής δοθεί διαβεβαιώσεις αρμοδίως στην αστυνομία πως κανείς από αυτούς τους πέντε δεν είχε πάρει μέρος στην εξέγερση.

Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της υπεύθυνης του κέντρου, τρεις από αυτούς βρίσκονταν στο γραφείο της τρομαγμένοι την ώρα της εξέγερσης, ενώ οι άλλοι δύο φιλοξενούνταν στο κέντρο φιλοξενίας ευάλωτων προσφυγικών ομάδων στο πρώην ΠΙΚΠΑ, όπως διαβεβαίωναν οι αλληλέγγυοι που διαχειρίζονται το κέντρο, και συνελήφθησαν τις επόμενες ημέρες, όταν είχαν βγει από το κέντρο για να πάνε στην πόλη.

Μάλιστα, ο ένας τους κρατήθηκε δέκα μέρες στο κρατητήριο του Α.Τ. Λέρου, πριν μεταφερθεί και αυτός στο κρατητήριο της Πέτρου Ράλλη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Υποδοχής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι πέντε θα φιλοξενηθούν στο κέντρο στο πρώην ΠΙΚΠΑ, σύμφωνα με την αρχική εισήγηση του γενικού γραμματέα Οδυσσέα Βουδούρη, στον οποίο, σημειωτέον, δεν έχουν εκχωρηθεί ακόμα αρμοδιότητες επισήμως.

Αν είχαν εισακουστεί εξαρχής όσοι διαβεβαίωναν πως ήταν λάθος της αστυνομίας η σύλληψη των πέντε παιδιών, θα είχε αποφευχθεί η απαράδεκτη και τραυματική εμπειρία της κράτησής τους σε κρατητήριο για ένα μήνα, καθώς δεν υπήρχαν θέσεις στις λιγοστές και υπερπλήρεις δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων.

Ο γ.γ. Υποδοχής Οδυσσέας Βουδούρης στο κρατητήριο Αλλοδαπών

Το ζήτημα της κράτησης των ασυνόδευτων ανηλίκων το ανέδειξε η επίσκεψη του Οδυσσέα Βουδούρη στην Πέτρου Ράλλη, όπου κρατούνται δεκαπέντε ανήλικοι, και στην Αμυγδαλέζα, όπου κρατούνται δέκα.

Σύμφωνα με πηγές της γενικής γραμματείας, η συνάντηση ήταν συναισθηματικά φορτισμένη, τόσο για τους ίδιους τους κρατούμενους, που διατύπωσαν τις σκέψεις και τα παράπονά τους, όσο και για την ομάδα της γενικής γραμματείας, που ήρθε αντιμέτωπη με τη σκληρή εικόνα των παιδιών πίσω από τα κάγκελα του κρατητηρίου στην Πέτρου Ράλλη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της γενικής γραμματείας, έχει εξασφαλιστεί σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τη ΜΚΟ Μετάδραση η άμεση μεταφορά δέκα ανηλίκων σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας.

Παράλληλα, η γενική γραμματεία, σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία, ΜΚΟ και άλλους θεσμικούς φορείς, «δίνει αγώνα δρόμου», όπως δήλωσε ο κ. Βουδούρης, προκειμένου να δημιουργηθούν ειδικοί ανοιχτοί χώροι φιλοξενίας ανηλίκων μέσα στους προσφυγικούς καταυλισμούς, όπου θα διαμένουν τα παιδιά όσο περιμένουν να μεταφερθούν στις ειδικές δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων.

«Το καθεστώς κράτησης ανήλικων ασυνόδευτων παραμένει μια μελανή κηλίδα στο δημόσιο σύστημα, διότι παιδιά στα οποία οφείλουμε μια αυξημένη φροντίδα, καταλήγουν σε δυσμενέστερες συνθήκες από συνομήλικους που τυχαίνουν της παρουσίας των γονιών τους», δήλωσε ο κ. Βουδούρης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)