to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:54 | 12.10.2017

Πολιτισμός

Κινηματογραφική Λέσχη δήμου Βύρωνα: «Μολυβένια χρόνια – Εικόνες της παιδικής ηλικίας»

Με το αριστούργημα του Σεμίχ Καπλάνογλου «Μέλι», που απέσπασε το Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας, ξεκινά τις φετινές της προβολές η Κινηματογραφική Λέσχη του δήμου Βύρωνα, την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου.


Γράφει στο «Κόκκινο» ο Στράτος Κερσανίδης:

Με το γενικό τίτλο «Μολυβένια χρόνια – Εικόνες της παιδικής ηλικίας» οι ταινίες που θα προβληθούν έχουν ως κοινό τόπο την παιδική ματιά, το πώς τα παιδιά βλέπουν και βιώνουν διάφορες καταστάσεις οι οποίες ξεφεύγουν από αυτό που ονομάζουμε ‘κανονικότητα’. 

«Ο πόλεμος, ο ρατσισμός, η μετανάστευση, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η θρυμματισμένη οικογένεια, οι δυσκολίες της  ενηλικίωσης δεν είναι άγνωστα στη φιλμική εικόνα του παιδιού. Οι τρόποι πολλοί: από τη νοσταλγία μέχρι την ωμή αποτύπωση, και από το υπερχειλίζον συναίσθημα μέχρι την αποστασιοποιημένη ματιά. Κοινή συνισταμένη τα όνειρα.  Τα όνειρα για έναν καλύτερο κόσμο, ή η ματαίωσή τους με τη βίαιη εισβολή της πραγματικότητας στον κόσμο της φαντασίας.

Το πρόωρο τέλος του παραμυθιού ή η ελπίδα στο διηνεκές», σημειώνει ο σκηνοθέτης Στέλιος Χαραλαμπόπουλος ο οποίος έχει επιμεληθεί το πρόγραμμα των προβολών. Και συνεχίζει: «Οι ταινίες του αφιερώματος προσπαθούν να συνδυάσουν τη θεματική ευρύτητα με την εκφραστική πολυμορφία. Υπάρχουν ταινίες σταθμοί για την ιστορία της 7ης τέχνης Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν, Κλέφτης ποδηλάτων, Τα 400 χτυπήματα και ταινίες νεότερων δημιουργών με ευδιάκριτο ήδη το ίχνος της ματιάς τους στον κινηματογράφο Μέλι, Το λιμάνι της Χάβρης, Η υπόσχεση… Ο Ιβάν του Ταρκόφσκι στον πόλεμο, πατέρας και γιος στο νεορεαλιστικό κόσμο της μεταπολεμικής Ιταλίας του Βιτόριο ντε Σίκα, ο αυτοβιογραφικός Τριφό, ο μικρός μετανάστης του Καουρισμάκι, ο βουβός μάρτυρας του Καπλάνογλου στη χώρα του γείτονα, ο λαθρεπιβάτης εικόνων και αυριανός σκηνοθέτης του Τορνατόρε… Ο θαυμαστός κόσμος των ονείρων που περιμένουν τη δικαίωσή τους».

Το «Μέλι», γυρισμένο το 2010, συμπληρώνει την «τριλογία των ηλικιών» ή «τριλογία του Γιουσούφ», με την οποία ο Καπλάνογλου επιχειρεί ένα οδοιπορικό στο παρελθόν, στα χρόνια της παιδικής αθωότητας. Είχαν προηγηθεί οι ταινίες «Αυγό» (2007) και «Γάλα» (2008).

Κεντρικό πρόσωπο στην ταινία είναι ο Γιουσούφ, ένα παιδί που ζει με τους γονείς του σε ένα χωριό και συχνά συνοδεύει τον πατέρα του, ο οποίος είναι μελισσοκόμος, στο δάσος. Όταν μια μέρα ο πατέρας του δε θα επιστρέψει, το αγόρι θα το αναζητήσει. Η αναζήτηση αυτή θα αποτελέσει για το Γιουσούφ ένα οδοιπορικό μύησης και αυτογνωσίας και ένα αποφασιστικό βήμα προς την ενηλικίωση.

Το πρόγραμμα των προβολών, οι οποίες θα ολοκληρωθούν στις 23 Μαρτίου 2018, είναι το εξής:

· 20/10/2017   Μέλι του Σεμίχ Καπλάνογλου
· 10/11/2017   Τα 400 χτυπήματα του Φρανσουά Τριφώ
· 24/11/2017   Η Επιστροφή του Αντρέι Σβιάνγκιντσεφ
· 1/12/2017     Κλέφτης ποδηλάτων του Βιτόριο ντε Σίκα
· 15/12/2017   Σινεμά ο Παράδεισος του Τζουζέπε Τορνατόρε
· 11/1/2018     Η υπόσχεση των αδερφών Νταρντέν
· 25/1/2017     Το λιμάνι της Χάβρης του Άκι Καουρισμάκι
· 9/2/2018       Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν του Αντρέι Ταρκόφσκι
· 23/2/2018     Το δέντρο που πληγώναμε του Δήμου Αβδελιώδη
· 9/3/2018       Το χαμίνι του Τσάρλι Τσάπλιν
· 16/3/2018     Ο μπαμπάς λείπει σε ταξίδι για δουλειές του Εμίρ Κουστουρίτσα
· 23/3/2018     Ο εγωιστής γίγαντας της Κλίο Μπάρναρντ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)