to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κινέζοι επιστήμονες καθησυχάζουν για την τεράστια διαρροή μεθανίου στους Nord Stream

«Αμελητέα για την κλιματική αλλαγή» η επίπτωση από τις πρόσφατες διαρροές μεγάλων ποσοτήτων μεθανίου λόγω σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream, σύμφωνα με Κινέζους επιστήμονες


Η πρόσφατη διαρροή μεθανίου από τους δύο υποθαλάσσιους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 που υπέστησαν σαμποτάζ υπήρξε πολύ μεγάλη, αλλά η επίπτωση για το κλίμα της Γης θα είναι μάλλον αμελητέα, όπως εκτιμά μία νέα μελέτη ερευνητών της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.

   Στις 26 Σεπτεμβρίου δύο εκρήξεις -με άγνωστους μέχρι στιγμής αυτουργούς- κατέστρεψαν τους αγωγούς φυσικού αερίου που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία. Τεράστιες ποσότητες αερίων, κυρίως μεθανίου, διέφυγαν στη θάλασσα και μετά απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα επί περίπου μία εβδομάδα.

   Το μεθάνιο είναι το δεύτερο σε ποσότητα -μετά το διοξείδιο του άνθρακα- ανθρωπογενές «αέριο του θερμοκηπίου» που αυξάνει τη θερμοκρασία του πλανήτη και επιδεινώνει την κλιματική αλλαγή, αλλά είναι το πιο ισχυρό σε επιπτώσεις.

   Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ατμοσφαιρικής Φυσικής της Κινεζικής Ακαδημίας, με επικεφαλής τον δρα Σιαολόνγκ Τσεν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Ατμοσφαιρικών Επιστημών «Advances in Atmospheric Sciences», υπολόγισαν ότι η διαρροή μεθανίου ήταν της τάξης περίπου των 0,22 εκατομμυρίων τόνων (και όχι 0,5 εκατ. τόνων όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί).

   Αυτή η ποσότητα ήταν η μεγαλύτερη εκπομπή μεθανίου από ένα μεμονωμένο συμβάν που έχει ποτέ καταγραφεί στην ανθρώπινη ιστορία, υπερδιπλάσια σε έκταση από την έως τώρα θεωρούμενη χειρότερη περίπτωση διαρροής, ένα ατύχημα στην Καλιφόρνια το 2015. Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με τους Κινέζους επιστήμονες, εάν ληφθεί υπόψη ότι οι ετήσιες εκπομπές μεθανίου από τους τομείς πετρελαίου και φυσικού αερίου ήταν κατά μέσο όρο 70 εκατομμύρια τόνοι στη διάρκεια της περιόδου 2008-2017, γίνεται αντιληπτό ότι η διαρρεύσασα ποσότητα μεθανίου από τους αγωγούς Nord Stream ισοδυναμούσε με μόνο μία ημέρα εκπομπών από τους δύο ανωτέρω τομείς της οικονομίας.

   Το μεθάνιο στην ατμόσφαιρα σταδιακά απομακρύνεται μέσω χημικής αντίδρασής του με άλλες ουσίες, έχοντας έτσι μία ζωή περίπου δέκα ετών, σχετικά σύντομη σε σύγκριση με το διοξείδιο του άνθρακα. Από την άλλη πλευρά, η ποσότητα θερμότητας που συσσωρεύεται ανά μονάδα μάζας του μεθανίου μέσα στην επόμενη 20ετία μετά την εκπομπή του στην ατμόσφαιρα εκτιμάται ότι είναι περίπου 82 φορές μεγαλύτερη του διοξειδίου.

   Οι Κινέζοι επιστήμονες υπολόγισαν ότι στον χρονικό ορίζοντα των επόμενων 20 ετών η κλιματική επίπτωση του μεθανίου που διέρρευσε ισοδυναμεί με 20,6 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε ανεπαίσθητη αύξηση του συνολικού ατμοσφαιρικού διοξειδίου κατά μόνο 0,0026 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο). Η αντίστοιχη παγκόσμια μέση αύξηση της θερμοκρασίας εξαιτίας του διαρρεύσαντος μεθανίου εκτιμάται ότι θα είναι αμελητέα (1,8 × 10^−5) βαθμούς Κελσίου).

   «Μία τέτοια ασήμαντη άνοδος της θερμοκρασίας δεν μπορεί να γίνει καν αισθητή στα οικοσυστήματα ή στην ανθρώπινη κοινωνία, συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για την κλιματική επίπτωση της διαρροής του μεθανίου», δήλωσε ο Τσεν.

   Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση, εδώ.

tags: Nord Stream

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)