to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Kινδυνεύουν να γίνουν στάχτη και τα δεδουλευμένα εκατοντάδων εργαζομένων

Το τοξικό νέφος από την πυρκαγιά στο ιδιωτικό Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Ασπροπύργου ήταν και χθες αισθητό. «Καπνός» παραμένει ο ιδιοκτήτης, ενώ, ταυτόχρονα, οι πρώην εργαζόμενοι της επιχείρησης («Γενική Ανακύκλωση Α.Ε.») διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους, πριν γίνουν και αυτά «στάχτες».


Οι εκατοντάδες εργαζόμενοι που απασχολούνταν στην επιχείρηση τα προηγούμενα χρόνια μειώθηκαν σε δεκάδες τον περασμένο Δεκέμβρη, οπότε προχώρησαν σε απεργία διάρκειας τριών εβδομάδων, διεκδικώντας δεδουλευμένα.

Τον Μάιο, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, απολύθηκαν και οι τελευταίοι 16 συνάδελφοί τους.

Για τους εργαζομένους, «ανεξάρτητα με το πώς μπήκε η φωτιά που ολοκλήρωσε το έργο της καταστροφής, υπεύθυνη για αυτή την πορεία είναι η ιδιοκτησία που ξεζούμισε τους εργαζομένους και οδήγησε το εργοστάσιο στον μαρασμό και αυτούς στην ανεργία».

Και αυτοί είναι μόνον όσοι γνωστοποιούν το ζήτημα. Κάτοικοι περιγράφουν ότι στο παρελθόν υπήρξαν πολλά περιστατικά εργασιακής εκμετάλλευσης οικονομικών μεταναστών, που αποχωρούσαν σύντομα.

Ιδιοκτήτης της μονάδας είναι ο επιχειρηματίας Δημήτρης Λαζόπουλος.

Τον Απρίλιο του 2013 η εταιρεία χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση της Ν.Δ., όπως αποδεικνύει το έγγραφο δίπλαΤον Απρίλιο του 2013 η εταιρεία χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση της Ν.Δ., όπως αποδεικνύει το έγγραφο | 

Στη Δυτική Αττική ακούγεται έντονα ότι έχει υψηλά χρέη σε Δημόσιο και τράπεζες. Εάν ισχύει αυτό, δημιουργεί μεγαλύτερες εντυπώσεις το γεγονός ότι με απόφαση του πρώην υφυπουργού Ανάπτυξης, Ν. Μηταράκη, τον Απρίλιο του 2013, η εταιρεία με την επωνυμία «Γενική Ανακυκλώσεως Κτηματική Ξενοδοχειακή Α.Ε.» επιδοτήθηκε με 996.806,45 ευρώ για μίσθωση συμβάσεων με τράπεζες (ΑΔΑ: ΒΕΑΞΦ-ΒΓΘ).

Μεταξύ 2013-2014 ο κ. Λαζόπουλος κατείχε τα ηνία της ομάδας χάντμπολ της ΑΕΚ. Δημοσιεύματα της εποχής τον ήθελαν να ενισχύει τις προσπάθειες του Δ. Μελισσανίδη για την ανέγερση του γηπέδου στη Φιλαδέλφεια. Το ΚΔΑΥ, συνολικής έκτασης 25 στρεμμάτων, στο οποίο πλέον έχει μπει κατασχετήριο, ήταν από τα πρώτα που αδειοδοτήθηκαν στην περιοχή. Τη δεκαετία του ’90, επί υπουργίας Κ. Λαλιώτη.

 στάχτεςΤο μόνο που απέμεινε: στάχτες | ΕUROKINISSI

Κατά το παρελθόν ο επιχειρηματίας συμμετείχε ως «μέγας χορηγός» σε πλήθος τοπικών δράσεων.

«Με μικροχορηγίες και δωρεές δεν εξαγοράζεται η υγεία των κατοίκων. Σίγουρα έχουν ευθύνη και αυτοί που δέχονταν τις χορηγίες», σχολιάζει στην «Εφ.Συν.» ο Αλέξανδρος Τσοκάνης, δημοτικός σύμβουλος Ασπροπύργου με τη Λαϊκή Συσπείρωση. Ως λύση για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή προκρίνει την «άμεση ανάκληση όλων των αδειών και επανεξέτασή τους και κλείσιμο όλων των παράνομων δραστηριοτήτων. Κυρίως με αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας, όχι με υπουργικές αποφάσεις».

Οι πρώην εργαζόμενοι της επιχείρησης απαιτούν την άμεση και πλήρη διαλεύκανση των αιτιών της πυρκαγιάς και την τιμωρία των ενόχων, καθώς και τη λήψη μέτρων από το υπουργείο Εργασίας για την άμεση αποπληρωμή τους. Την Παρασκευή (9.00 το πρωί) προχωρούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο.

Ταυτόχρονα, ζητούν η επιχείρηση να περάσει στα χέρια της Περιφέρειας Αττικής, «όχι μονάχα για τις θέσεις εργασίας που μπορεί να προσφέρει, αλλά κυρίως για το γεγονός ότι η διαχείριση των απορριμμάτων δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια ιδιωτών που μοναδικό τους κριτήριο είναι τα κέρδη τους και όχι οι περιβαλλοντικές ανάγκες της κοινωνίας».

Τις διεκδικήσεις τους στηρίζει η Ενωση Μεταναστών Εργατών και η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή.

Ως προς το μέτωπο της πυρκαγιάς, η χθεσινή θετική εξέλιξη ήταν ότι η φωτιά σημείωσε ύφεση, επιτρέποντας στα συνεργεία της Πυροσβεστικής και της Περιφέρειας Αττικής να εισέλθουν στον χώρο με φορτωτές και να σβήσουν μέρος των φλεγόμενων όγκων.

Κλειστό έμεινε κοντινό σχολείο, ενώ ένας αριθμός κατοίκων (μικρά παιδιά και άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα) φιλοξενούνται προσωρινά σε ξενοδοχείο με έξοδα του δήμου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)