to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:12 | 05.03.2013

Κοινωνία

Κινδυνεύουν με κλείσιμο τα αρχαιολογικά έργα

Δελτίο Τύπου του Συλλόγου Έκτακτων Αρχαιολόγων


Σε νέο Γολγοθά μπήκαν χιλιάδες εργαζόμενοι στα αρχαιολογικά έργα, που τελούνται με αυτεπιστασία από τη Γ.Γ. Πολιτισμού του ΥΠΑΙΘΠΑ. Έπειτα από απόφαση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν μετά την 14/03/2012 κρίθηκαν παράτυπες, καθώς, κατ’ ερμηνεία του Ν4057/2012, επιβάλλεται η έκδοση Π.Υ.Σ.33/2006 για προσλήψεις που αφορούν στο εξειδικευμένο προσωπικό Ι.Δ.Ο.Χ., το οποίο απασχολείται στα τεχνικά και συγχρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ αρχαιολογικά έργα.

 

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, θεωρεί λανθασμένη την εφαρμογή των διατάξεων της παρ.20α του άρθρου ένατου του Ν.4057/2012 στις προσλήψεις του επιστημονικού προσωπικού και των τεχνιτών υψηλής εξειδίκευσης για έργα έρευνας, αναστήλωσης, αποκατάστασης, συντήρησης και διαμόρφωσης μνημείων και έργων τέχνης, το οποίο, σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν.3812/2009 δε συμπεριλαμβάνεται στην παρ.1 του άρθρου 14 του Ν.2190/1994, αλλά στην παρ.2 (εδάφιο η) και εξαιρείται από τη διαδικασία προσλήψεων που περιγράφεται στο Ν.3812/2009.

 

Η Γ.Γ. Πολιτισμού, αποδεχόμενη την εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου, προχώρησε στην έκδοση ΥΑ, με την οποία επανενεργοποιεί μεν τις νέες προκηρύξεις, αλλάζει ωστόσο τον τρόπο πρόσληψης δημιουργώντας νέα κωλύματα στους εργαζόμενους, αλλά και την ίδια την υπηρεσία. Συγκεκριμένα, «θα γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 του Ν.2190/1994, όπως τροποποιήθηκε, συμπληρώθηκε και ισχύει σήμερα», παρότι η πρόσληψη του επιστημονικού και εξειδικευμένου προσωπικού υπάγεται σε ειδικές διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες η διαδικασία προκήρυξης και πρόσληψης διενεργείται από τις ίδιες τις Υπηρεσίες που εκτελούν τα έργα, με αντικειμενικά κριτήρια και πρότυπα του ΑΣΕΠ.

 

Επιπροσθέτως, άλυτο παραμένει το φλέγον ζήτημα των εργαζομένων σε αρχαιολογικά έργα που προσλήφθηκαν μετά τον Μάρτιο του 2012, όπου και ανέκυψε το ζήτημα. Το προσωπικό βρίσκεται επί «κλωστής κρεμάμενο», καθώς έχει παράσχει υπηρεσίες για τις οποίες ακόμη δεν έχει αποζημιωθεί και δεν έχει διευκρινιστεί πως και αν τελικά θα αποζημιωθεί, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκονται και οι ανανεώσεις των συμβάσεων τους, γεγονός που δημιουργεί έντονα προβλήματα και στα έργα, που κινδυνεύουν κυριολεκτικά να τιναχτούν στον αέρα.

 

 

Στις δύσκολες εποχές που διανύουμε η καθυστέρηση των δεδουλευμένων και η στέρηση εργασίας για γραφειοκρατικές δυσπραγίες αποτελούν το μεγαλύτερο μαχαίρι στη ζωή των εργαζομένων, οι οποίοι απρόσκοπτα και υπό αντίξοες συνθήκες παρέχουν και συνεχίζουν να παρέχουν υπηρεσίες για τα αρχαιολογικά έργα, για τον πολιτισμό. Σε μια περίοδο όπου η ανάγκη και ζήτηση εργασίας έχει κορυφωθεί, σε μια εποχή όπου ορίζεται επιτακτική ανάγκη της ανάπτυξη ως μέσο διαφυγής από την κρίση, η εμφάνιση τέτοιων γραφειοκρατικών διαδικασιών μαζί με τους λανθασμένους χειρισμούς του θέματος από την Γ.Γ. Πολιτισμού  εγείρουν ερωτήματα τόσο για την κωλυσιεργία όσο και τη σκοπιμότητα τους.

 

Ζητούμε από τη Γ.Γ. Πολιτισμού να δώσει άμεση λύση στο ζήτημα χωρίς να περιπλέκει και να δημιουργεί νέα εμπόδια για το αρχαιολογικό προσωπικό και έργο.

 

Ζητούμε από τη Γ.Γ. Πολιτισμού να προβεί σε γνωμοδότηση από τους νομικούς της συμβούλους σχετικά με την μη υπαγωγή μας στο Ν.4057/2012, διαδικασία που τεχνηέντως δεν έχει πραγματοποιηθεί.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)