to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:12 | 21.07.2020

Πολιτική

ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής

Οι πρώτες αντιδράσεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης


Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά δήλωσε (21/7/20) σχετικά με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής:

«Επιτέλους η Ευρώπη, παρά τα παζάρια και τους συμβιβασμούς όσων επιμένουν στη λιτότητα, έκανε ένα βήμα μπροστά. Για την Ελλάδα  είναι μια σημαντική ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί με σχέδιο και όραμα. Με ουσιαστικό διάλογο των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών εταίρων. Στο Κίνημα Αλλαγής δουλεύουμε συστηματικά  σε ανοιχτή γραμμή με τους  παραγωγικούς φορείς και θα  καταθέσουμε το πλαίσιο των δικών μας προτάσεων στη ΔΕΘ.

Η Ευρώπη για μια ακόμα φορά παρέπεμψε στις ελληνικές καλένδες την ανάληψη πρωτοβουλιών που οφείλει για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας.  Διατηρεί έτσι την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει ευθύνη για αυτό όπως και για την επιμονή του να αρνείται τον διάλογο με τους αρχηγούς των πολιτικών δυνάμεων για τη διαμόρφωση εθνικής γραμμής και μήνυμα αποφασιστικότητας προς κάθε κατεύθυνση.

Όσο αφορά το νοσηρό κλίμα που δημιουργείται από τις αποκαλύψεις για τα έργα και τις ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν εξοργίσει τους Έλληνες , το λόγο έχει η Δικαιοσύνη, να ρίξει άπλετο φως και να καταλογίσει ευθύνες

Σε αυτή την κρίσιμη  συγκυρία για τον τόπο  το Κίνημα Αλλαγής είναι μοναδική προοδευτική αντιπολίτευση στη χώρα. Ανάχωμα στις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ, ασπίδα για τη Δημοκρατία, στήριγμα για την κοινωνία».

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ εξέδωσε την Τρίτη την παρακάτω ανακοίνωση:

«Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής προμηνύουν νέα βάρη και δεσμά για τους λαούς της Ευρώπης, προς τους οποίους συνολικά η ΕΕ είναι, όχι μόνο “φειδωλή”, αλλά βαθιά εχθρική. Άλλωστε αυτό που κρίνεται για μια ακόμη φορά δεν είναι το “ύψος του πακέτου”, αλλά οι όροι και οι τελικοί αποδέκτες του.

Ο συμβιβασμός, που επήλθε, δεν μπορεί να κρύψει τους ισχυρούς ανταγωνισμούς από τους οποίους μαστίζεται το εσωτερικό της αντιδραστικής αυτής Ένωσης. Εχθρική για τα λαϊκά συμφέροντα είναι όλα τα “στρατόπεδα” των διαφόρων αστικών κρατών της ΕΕ. Η παραπέρα εμβάθυνση και ενοποίηση της ΕΕ, που προωθεί η συμμαχία “των κρατών του Νότου”, ανοίγει το δρόμο για την πιο αποτελεσματική εφαρμογή ενιαίων αντιδραστικών κατευθύνσεων σε βάρος των λαών.

Οι αποφάσεις σκιαγραφούν τον τρόπο λειτουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης που περιέχει, από τη μία, νέους όρους και μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και από την άλλη πακτωλό χρημάτων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί για την περαιτέρω προώθηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας. Όλα τα παραπάνω θα διασφαλίζονται τόσο με το υπάρχον αντιλαϊκό πλαίσιο της ΕΕ όσο και με νέους μηχανισμούς εποπτείας και συναπόφασης, που παραπέμπουν σε νέα μνημόνια διαρκείας.

Από αυτήν την άποψη είναι έκθετοι στον ελληνικό λαό τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, που σκόπιμα παραπλανά για το περιεχόμενο των αποφάσεων της ΕΕ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα που εδώ και καιρό έχουν σπεύσει να χαιρετίσουν τη δημιουργία του συγκεκριμένου Ταμείου.

Οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν μπορούν να έχουν καμία προσδοκία αλλά απαιτείται να βρεθούν σε θέσεις μάχης για να αποκρούσουν, να συγκρουστούν με την στρατηγική της ΕΕ, του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών τους, έτσι ώστε να μην πληρώσουν ξανά τα σπασμένα της νέας καπιταλιστικής κρίσης».

Γ. Βαρουφάκης: «Τεράστια ήττα για την Ε.Ε η συμφωνία»

Τεράστια ήττα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτήρισε την εξέλιξη της Συνόδου Κορυφής ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης που επισκέπτεται την Κρήτη και σήμερα βρέθηκε στην Ιεράπετρα. Όπως δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης πρόκειται για ήττα, πρώτον γιατί κάποιες χώρες θα μιμηθούν την Θάτσερ και την μεγάλη Βρετανία και θα πάρουν χρήματα πίσω, ως όρο το κλείσιμο της συμφωνίας που αποτελεί μια συμφωνία αποδόμησης της Ε.Ε και δεύτερον και σημαντικότερον όπως τόνισε, γιατί αυτές οι ενισχύσεις καλό είναι που θα έρθουν αλλά είναι πολύ λίγες καθώς όπως σημείωσε, από τα 19 δισ. θα πρέπει να αφαιρεθούν αυτά που χρωστάμε.

«Το ποσό αυτό το υπολογίζω στα 10 δισ. σε μια περίοδο τριών ετών, αλλά αυτό πρέπει να το αντισταθμίσουμε με το τεράστιο οστικό κύμα ύφεσης που θα έρθει από του χρόνου δεδομένου ότι θα μας ζητήσουν ισολογισμένο προϋπολογισμό. Ο κ. Σταϊκούρας έχει δεσμευθεί πρωτογενές πλεόνασμα του χρόνου το οποίο σημαίνει 9% του ΑΕΠ υφεσιακά μέτρα. Οπότε έχεις μια ενίσχυση από αυτό το ενισχυμένο ΕΣΠΑ που συμφώνησαν σήμερα το οποίο θα είναι το 1% του ΑΕΠ για κάθε χρόνο. Άρα 1,5% μείον και 9% ύφεση, μιλάμε για μια σκληρή πραγματικότητα που δεν είχε λόγο να πολιτογραφηθεί σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής η οποία θα μείνει στην ιστορία ως άλλη μια σύνοδος που οι ευρωπαίοι ηγέτες ουσιαστικά αποδόμησαν την ΕΕ και δημιούργησαν συνθήκες ασφυξίας και λιτότητας για το μεγαλύτερο μέρος της ΕΕ χωρίς κανένα λόγο», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 αναφέρθηκε και στα 70 δισ. που δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ότι θα φτάσουν στην Ελλάδα λέγοντας ότι αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν.

«Που τα βρήκε τα 70 δισ. ο κ. Μητσοτάκης; Προσέθεσε στα 19 χωρίς να αφαιρέσει αυτά που χρωστάμε, ολόκληρο το ΕΣΠΑ. Μα αυτό υπήρχε και μάλιστα το νέο ΕΣΠΑ είναι μικρότερο της προηγούμενης εξαετίας. Αυτή η τακτική των μνημονιακών πρωθυπουργών να παίρνουν το ΕΣΠΑ, να το φουσκώνουν, να το προσθέτουν στα χρήματα που θα πάρουν οι μικρομεσαίοι, είναι μια διαδικασία απελπισίας. Δεν υπάρχουν 70 δισ. και ο κ. Μητσοτάκης έχει δικαίωμα στον αυτοεξευτελισμό, αλλά και οι Έλληνες πολίτες έχουν δικαίωμα σε κάτι καλύτερο από το πέμπτο μνημόνιο και τη σκληρή λιτότητα που θα φέρει το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν υποστήριξε το ευρωομόλογο και δέχθηκε ένα ενισχυμένο ΕΣΠΑ ως αντιστάθμισμα μιας νέας υφεσιακής μνημονιακής πολιτικής του χρόνου», συμπλήρωσε ο κ. Βαρουφάκης ο οποίος είχε επαφές και στον 'Αγιο Νικόλαο με παραγωγικούς φορείς του Νομού Λασιθίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)