to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

ΚΙΝΑΛ: Η κρίσιμη Κοινοβουλευτική Ομάδα και το πλεονέκτημα Παπανδρέου

Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα, μετά το έντονο παρασκήνιο των περασμένων ημερών, ενόψει της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας


Φουντώνει η φημολογία ότι οι εκλογές στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα εξελιχθούν σε αναμέτρηση για 3 ή 4, παρά το ότι οι υποψήφιοι πρόεδροι το διαψεύδουν. Την ίδια ώρα, οι Γιώργος Παπανδρέου, Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος και Χάρης Καστανίδης ετοιμάζονται για την αυριανή πρώτη αναμέτρησή τους στην Κοινοβουλευτική Ομάδα δίνοντας όρκους πίστης στην ενότητα και συνέχισης του έργου της Φώφης Γεννηματά.

Το θετικό για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι ότι η ΕΔΕΚΑΠ, αφού επικοινώνησε με την εταιρεία που έχει αναλάβει τη διεξαγωγή των εκλογών, επιβεβαίωσε πως οι εκλογές θα γίνουν στις 5 και 12 Δεκεμβρίου. Μια αναβολή των εκλογών (θέμα που είχε θέσει η πλευρά Χρηστίδη όταν είπε ότι «σε μία - δύο μέρες θα ξανασυζητήσουμε τη διαδικασία») θα περιέπλεκε τα πράγματα. Άλλωστε το μνημόσυνο για τη Φ. Γεννηματά ορίστηκε για τις 28 Νοεμβρίου. Σημειώνεται πάντως ότι η πλευρά Λοβέρδου πίεζε να μην υπάρξει αναβολή, ενώ από Ν. Ανδρουλάκη και Χ. Καστανίδη δηλωνόταν ότι δεν θέλουν να εμπλακούν σε αυτή τη συζήτηση αμέσως μετά τον θάνατο της Φ. Γεννηματά, κάτι που επεδίωξε και η πλευρά Γερουλάνου.

Συνεδριάζει η Κ.Ο.

Το δεύτερο θέμα που πρέπει να λυθεί είναι της εκπροσώπησης του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στη Βουλή. Αυτό θα ξεκαθαριστεί τη Δευτέρα, στην απογευματινή συνεδρίαση της Κ.Ο. (όπου θα συμμετάσχει και η Τόνια Αντωνίου, η οποία αύριο το πρωί θα ορκιστεί βουλευτής στη θέση της θανούσης προέδρου). Προς το παρόν όλες οι πλευρές συμμετέχουν σε ένα άτυπο blame game, καθώς δεν θέλουν να τους επιρριφθεί η κατηγορία ότι πλήττουν την ενότητα του κόμματος.

Η πλευρά Παπανδρέου θεωρεί ότι την πρόεδρο σε αυτό το μεταβατικό αλλά πολιτικά κρίσιμο διάστημα πρέπει να εκπροσωπεί ο γραμματέας της Κ.Ο. Βασίλης Κεγκέρογλου (που είναι υποστηρικτής του Γιώργου Παπανδρέου). Αν περάσει αυτή η άποψη, σημαίνει ότι η πλευρά Παπανδρέου κατά την προεκλογική περίοδο θα ελέγχει και τη Βουλή και το κόμμα, καθώς τους έχει προσεγγίσει ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Μανώλης Χριστοδουλάκης. Είναι ένα πλεονέκτημ,α δεδομένου ότι ξεκίνησε τελευταίος και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει περιοδείες...

Αντίθετα, Ανδρέας Λοβέρδος και Νίκος Ανδρουλάκης, που συνεχίζουν τις περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, θεωρούν ότι η εκπροσώπηση ανήκει στον πρώτο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Κώστα Σκανδαλίδη (που δεν έχει εκτεθεί υπέρ κάποιου υποψηφίου) και στον δεύτερο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Μιχάλη Κατρίνη. Ο Παύλος Γερουλάνος (που δεν είναι βουλευτής) ζήτησε «να επικρατήσουν νηφάλιες δυνάμεις»...

Μάλιστα, την Παρασκευή, ο Β. Κεγκέρογλου παρουσίασε την πρόταση που θα παρουσιάσει αύριο στους βουλευτές λέγοντας ότι θα υπάρξει «θεσμική αντικατάσταση» της Φ. Γεννηματά, κάνοντας λόγο (στον ΑΝΤ1) για «θεσμική ηγεσία και νομοθετική ηγεσία». «Θα λειτουργώ ως θεσμικός αρχηγός και το πολιτικό βάρος θα έχουν οι δύο εκπρόσωποι, οι Μ. Κατρίνης και Κ. Σκανδαλίδης, οι οποίοι θα ασκούν νομοθετικό έργο στη Βουλή», είπε.

«Άλλα είπαμε»

Η πρόταση δημιούργησε προβληματισμό, καθώς μοιάζει με τριαρχία: Χριστοδουλάκη, Κεγκέρογλου, Σκανδαλίδη (Κατρίνη). Οι πλευρές Λοβέρδου και Ανδρουλάκη ξεκαθάρισαν πως δεν ήταν αυτό που είχαν συζητήσει με την πλευρά Παπανδρέου (εκ μέρους της οποίας επικοινωνούσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος). Σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκαν αμοιβαίως εξηγήσεις ώστε τη Δευτέρα να μην υπάρξουν εντάσεις. Έτσι ο Β. Κεγκέρογλου «θα τρέχει» την Κ.Ο. (π.χ. θα υπογράφει αντί της προέδρου, θα διευθετήσει το θέμα των μετακλητών στο γραφείο Γεννηματά, που κανονικά πρέπει να αποχωρήσουν αμέσως, κ.ά.). Την εκπροσώπηση στη Βουλή θα έχουν οι Κ. Σκανδαλίδης και Μ. Κατρίνης (με τη σημείωση ότι ο Κ. Σκανδαλίδης έχει τα πρωτεία) και ο Μ. Χριστοδουλάκης θα συνεχίσει ως γραμματέας και εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.

Βεβαίως, μέχρι να βρεθεί κοινός τόπος, όλοι φοβέριζαν τους άλλους: ο Γ. Παπανδρέου έλεγε ότι αν υπάρξει κάλπη, θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της Κ.Ο. (οι περισσότεροι βουλευτές είναι με τον Γ. Παπανδρέου) και η πλευρά Λοβέρδου ότι μαζί με την πλευρά Ανδρουλάκη θα βάλουν κοινό υποψήφιο ως αντίπαλο στην υποψηφιότητα Παπανδρέου και έκαναν λόγο για κόντρα Παπανδρέου - Σκανδαλίδη.

Από τη συζήτηση που γίνεται στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι προφανές ότι απουσιάζει η πολιτική - το επιβεβαίωσε και ο Παύλος Χρηστίδης, την Παρασκευή, δηλώνοντας (στο Α' Πρόγραμμα) πως «όταν έρθει η ώρα της πολιτικής, θα μιλήσω και εγώ καθαρά» και θα καταθέσει τις προτάσεις του. Ώς τώρα μόνο ο Χάρης Καστανίδης δεν συμμετέχει σε αυτές τις εσωστρεφείς αντιπαραθέσεις εστιάζοντας στο προοδευτικό πολιτικό στίγμα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Επίσης ο Π. Γερουλάνος θεωρεί ότι «η συγκέντρωση της εξουσίας είναι η τροχοπέδη της ελληνικής κοινωνίας».

Παράλληλα, οι πληροφορίες επιμένουν ότι θα αποχωρήσουν κάποιοι υποψήφιοι. Η πλευρά Χρηστίδη διέψευσε τους «καλοθελητές», ενώ το ίδιο έκανε και ο Π. Γερουλάνος. «Θα τιμήσω όσους υπέγραψαν την υποψηφιότητά μου και θα πάω έως το τέλος», δεσμεύτηκε.

tags: ΚΙΝΑΛ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)