to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:52 | 30.11.2021

Πολιτική

ΚΙΝΑΛ: Debate χαμηλών προσδοκιών - Τι είπαν οι υποψήφιοι πρόεδροι

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν οι πέντε από τους έξι υποψηφίους για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής καθώς ο Γ. Παπανδρέου διαφώνησε με τη διαδικασία και απείχε - Διχασμένοι οι υποψήφιοι και Ποινικό Κώδικα και Συμφωνία των Πρεσπών - Κρίσιμα ερωτήματα δεν τέθηκαν ποτέ με κορυφαία το σκάνδαλο Novartis και τα χρέη του κόμματος - Μεγάλος χαμένος ο Α. Λοβέρδος που επέλεξε να εμφανιστεί με σκληρή συντηρητική γραμμή - Αποθεώθηκε από τα κοινωνικά δίκτυα ο Παύλος Χρηστίδης και η ατάκα του για την δημοκρατία και τον έρωτα


Σε χαμηλούς τόνους διεξήχθη η τηλεμαχία των υποψηφίων αρχηγών του Κινήματος Αλλαγής στην ΕΡΤ, με φόντο και τη δεύτερη Κυριακή, χωρίς ωστόσο να λείψουν σημεία τριβής. Από τους δημοσιογράφους έλειψαν κάποια κρίσιμα ερωτήματα όπως αυτό για τη διευθέτηση του χρέους του ΠΑΣΟΚ ενώ ερώτηση για το σκάνδαλο Novartis δέχθηκε ο Χάρης Καστανίδης αντί του Ανδρέα Λοβέρδου!

Οι Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος και Παύλος Χρηστίδης δέχθηκαν τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων Τάσου Παππά (από την «Εφημερίδα των Συντακτών»), Παύλου Τσίμα (από τον Ρ/Σ ΣΚΑΪ) και Γιώργου Κουβαρά (από τον τηλεοπτικό σταθμό Action24),  ενώ τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ, Αντριάνα Παρασκευοπούλου.

Εικόνες από την προετοιμασία του debate των 5 υποψηφίων του ΚΙΝΑΛ στην ΕΡΤ  | ertnews.gr

Οι υποψήφιοι είχαν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν πάνω σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες (διαχείριση κρίσεων, εξωτερική πολιτική, δημοκρατία - θεσμοί - δικαιοσύνη,  θέση του Κινήματος Αλλαγής στο πολιτικό σκηνικό - πολιτική, εκλογική στρατηγική και συμμαχίες κ.ά.), καθώς και να απευθύνουν ερωτήσεις ο ένας στον άλλο.

Βεβαίως τη τυπική διάρθρωση των κύκλων ερωτήσεων διέτρεξαν κάθετα τα δημοφιλή ερωτήματα για την επόμενη ημέρα του κόμματος.

Εσωκομματικά καρφιά και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Το debate των πέντε υποψήφιων στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ - Δείτε ξανά τη  διαδικασία - Newsbomb

Από τις τοποθετήσεις τους δεν έλειψαν τα επιχειρήματα αλλά ούτε οι αντιπαραθέσεις και οι αιχμές, ακόμα και για τον Γιώργο Παπανδρέου, δηλαδή τον υποψήφιο που δεν συμμετείχε στη συζήτηση.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος υιοθέτησε την πιο επιθετική στάση, με βολές κατά του πρώην πρωθυπουργού (Γ. Παπανδρέου), καθώς και του Ν. Ανδρουλάκη σχετικά με την κοινοβουλευτική του απόσταση. Ο ίδιος φάνηκε να εκφράζει τη πιο συντηρητική άποψη, τασσόμενος μεταξύ άλλων κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και υπέρ της αυστηροποίησης των ποινών.

«Ο ανθρωπος που θα εκπροσωπεί την παράταξη θα εκφράζει τις δικές του απόψεις σε συνεργασία φυσικά με το κόμμα», απάντησε ο Ανδρουλάκης και στάθηκε παράδειγμα της Πορτογαλίας και Ισπανίας όταν «οι κ.κ. Κόστα και Σάντσεθ που δεν ήταν βουλευτές κατάφεραν να κάνουν τα κόμματά τους κόμματα εξουσίας» ενώ αντιπαραβάλλοντας αυτά τα παραδείγματα με τη Γαλλία όπου «δεν επέλεξαν την ανανέωση αλλά την ανακύκλωση με αποτέλεσμα να εξαφανιστεί το σοσιαλιστικό κόμμα από το πολιτικό χάρτη», με τον κ. Λοβέρδο να θυμίζει ότι ο επικεφαλής της ΚΟ εκλέγεται από την ίδια τη Κοινοβουλευτική Ομάδα. 

Οι μετεκλογικές συνεργασίες

Φειδωλοί ως προς τις δηλώσεις για μετεκλογικές συνεγασίες ήταν οι υποψήφιοι. Στον πολιτικό τους λόγο σκληρότερη κριτική ως προς τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και απόψεις ήταν οι Π. Γερουλάνος και Χ. Καστανίδης, ο Α. Λοβέρδος «έγειρε» πολύ δεξιά με αναφορές μέχρι και στους Μάνο - Ανδριανόπουλο, ενώ στη γραμμή μιας πιο αυτοτελούς συγκρότησης τάχθηκαν Ανδρουλάκης και Χρηστίδης.

Σε αυτή τη κατεύθυνση ο προγραμματικός λόγος των τεσσάρων υποψηφίων φάνηκε πιο ευκρινής από αυτόν του Α. Λοβέρδου ο οποίος έκανε αρκετές παρεμβάσεις που στοχοποιούσε τη σημερινή... αξιωματική αντιπολίτευση.

Συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών

 Οι θέσεις, οι αντιθέσεις και οι αιχμές των πέντε υποψηφίων |  Πολιτική | ANT1 News

Η συντηρητική ατζέντα του Α. Λοβέρδου έφτασε μέχρι τις παρυφές της ακροδεξιάς κριτικής όταν αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών σε μια περίοδο μάλιστα που αφενός υπάρχουν πολιτικές ανακατατάξεις στη Βόρειο Μακεδονία και αφετέρου η Κυβέρνηση Μητσοτάκη διαπράττει τη μεγαλύτερη κωλοτούμπα «τιμής» της Συμφωνίας. 

«Να ρωτήσετε όλους τους συνυποψηφίους μου αν είναι κατά της συμφωνίας των Πρεσπών; Εγώ ήμουν» είπε αρχικά ο κ. Λοβέρδος και επανερχόμενος στο θέμα τόνισε: «Ποιος εκ των συνυποψηφίων μας ήταν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών. Εξυφαίνονται ύποπτα σενάρια από κάποιους κύκλους να είναι πρότυπο οι Πρέσπες για τα ελληνοτουρκικά. Είναι πρότυπο; Πρέπει να είναι καθαροί όλοι οι υποψήφιοι».

Ως προς αυτό το θέμα ο Παύλος Χρηστίδης σήκωσε το γάντι δηλώνοντας «περήφανος για τη στάση της Φώφης Γεννηματά που είπε «όχι» χωρίς ακρότητες». Κατά τα λοιπά ως προς τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί απέναντι στην Τουρκία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οι υποψήφιοι κινήθηκαν στο πλαίσιο της «εθνικής γραμμής». Οι υπόλοιποι απέφυγαν να πάρουν θέση για… ευνόητους λόγους. Ήταν σαφές ότι ο Αν. Λοβέρδος έκανε μια προσέγγιση στο πατριωτικό ΠΑΣΟΚ, ενώ λίγο αργότερα και ο Ν. Ανδρουλάκη «στόχευσε» στη συγκεκριμένη δεξαμενή.

Βγήκαν τα μαχαίρια για τους ποινικούς κώδικες

 Διαφώνησαν ανοιχτά Καστανίδης και Λοβέρδος για την  αυστηροποίηση των ποινών

Αντρέας Λοβέρδος, Χάρης Καστανίδης και Παύλος Χρηστίδης διασταύρωσαν τα ξίφη τους και ως προς τα ζητήματα της εγκληματικότητας και της ασφάλειας.

Ο κ. Λοβέρδος υπεραμύνθηκε της διαφοροποιήσής του στη Βουλή και της ψήφισης των νέων Ποινικών Κωδίκων σε αντίθεση με τη στάση της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ που ψήφισε «παρών» λέγοντας ότι «η αυστηροποίηση των ποινών είναι βασικός κανόνας για να αντιμετωπιστούν τα εγκλήματα. Έχω υποσχεθεί ότι θα αλλάξει η πολτική του ΚΙΝΑΛ σε θέματα προστασίας του Πολίτη».

«Διαφωνώ πλήρως με τον Αντρέα για την αυστηροποίηση στο θέμα των ποινών. Οι αυστηρές ποινές δεν έφεραν μείωση των ανθρωποκτονιών» σχολίασε ο κ. Καστανίδης.

Στη διαδικασία των ερωτήσεων ανάμεσα στους υποψηφίους ο κ. Χρηστίδης έθεσε το ερώτημα στον Αντρέα Λοβέρδο γιατί ψήφισε τους ποινικούς κώδικες της ΝΔ αφού δεν περιλάμβαναν την αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία» με τον κ. Λοβέρδο να απαντά πως αυτό το έθιξε στη Βουλή λέγοντας πως είναι υπέρ της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και αν -όπως είπε- έχει ατέλειες.

Πυρ ομαδόν για την πανδημία και τις κρίσεις

Και οι πέντε έστρεψαν τα πυρά τους στην κυβέρνηση για την πανδημία. Ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε «μέμφομαι την κυβέρνηση για απροθυμία και καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων» και ζήτησε να αποσυρθούν τα φθηνά rapid test.

Ο Παύλος Χρηστίδης τόνισε ότι «χρειάζεται διαφορετική στρατηγική για την πατρίδα μας» και μίλησε για παραλογισμούς στη διαχείριση της πανδημίας με «υπογραφή Μητσοτάκη».

Γενικότερα όλοι οι υποψήφιοι έκαναν σκληρές αναφορές για τη πανδημία ενώ ο Ν. Ανδρουλάκης επισήμανε την διαχρονική ευθύνη της ΝΔ για την οικονομική κρίση θυμίζοντας τη «πολιτική των ελλειμάτων».

Για τη ψηφοφορία και τους ψηφοφόρους

 «Μπλόκο» Παπανδρέου στην απόφαση για τα debate των υποψηφίων αρχηγών  - CNN.gr

Ενδιαφέρουσα η συζήτηση για το ποιοι και πως θα ψηφίσουν. Ειδική μνεία έγινε στο ποιοι θα πρέπει να έρθουν στις κάλπες, μια συζήτηση που έχει ανοίξει στο ΚΙΝΑΛ με βασικό «υπαίτιο» τον Γ. Παπανδρέου.

Ο Α. Λοβέρδος κάλεσε τους πάντες (ψηφοφόρους ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ), με τον Παύλο Χρηστίδη να διαφωνεί! «Όταν πρώην υπουργός ΝΔ λέει ότι θα ψηφίσει στο ΚΙΝΑΛ και ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να μας ψηφίσει στις εθνικές εκλογές, τότε αυτό δεν μας βοηθά», είπε ενώ ο Ν. Ανδρουλάκης δεν απάντησε ευθέως.

Αιχμές άφησε ο Παύλος Γερουλάνος κάνοντας λόγο για «εστίες μούχλας μέσα στο κόμμα» απαντώντας στο ερώτημα του Αντρέα Λοβέρδου γιατί αρνήθηκαν την πρόταση που στήριξαν οι δύο τους να υπάρξει η δυνατότητα της ηλεκτρονικής συμμετοχής στην ψηφοφορία.

Τα ερωτήματα που δεν έγιναν και τα... φωτοβολταϊκά

Τέλος κανένας υποψήφιος δε δέχθηκε ερώτηση για τα δυσθεώρητα χρέη του ΠΑΣΟΚ. Παρότι οι υπόψηφιοι ξιφουλκούν για το brand μάλλον κανείς δε θέλει να χρεωθεί το ΑΦΜ του, κάτι που δε κλήθηκαν να σχολιάσουν αν και αποτελεί μια συζήτηση που γίνεται στη κοινωνία.

Παράλληλα όταν ήρθε η σειρά του Τάσου Παππά ρώτησε στον ανάλογο κύκλο τον Χάρη Καστανίδη για τη Novartis κάτι όμως που δεν έγινε για τον Ανδρέα Λοβέρδο! Την ίδια στιγμή που δημοσιεύματα αναδεικνύουν ακόμα και μεθοδεύσεις... παραγραφής.

Ενώ και στην ερώτηση για την πτώση της Κυβέρνησης Παπανδρέου ο Νίκος Ανδρουλάκης απέφυγε να απαντήσει μιλώντας (κυριολεκτικά) για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις στέγες των σπιτιών.

Viral το Tweet του Ηρακλή και η αποστροφή του Π. Χρηστίδη για την δημοκρατία και τον έρωτα

Στα trends του twitter μπήκε η τηλεμαχία. Ξεχώρησε ένα ξεκαρδιστικό tweet του Ηρακλή για τα χρέη του ΠΑΣΟΚ αλλά και η υποδοχή των χρηστών στη δήλωση Χρηστίδη ότι η δημοκρατία είναι σαν τον έρωτα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)