to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:00 | 29.11.2021

Πολιτική

ΚΙΝΑΛ: Απόψε το ντιμπέιτ όλων πλην Παπανδρέου, συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τις «έξωθεν παρεμβάσεις»

Στις 10 το βράδυ, σήμερα Δευτέρα 29/11, η «τηλεμαχία» 5 εκ των 6 υποψήφιων για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, καθώς δεν θα συμμετέχει ο Γ. Παπανδρέου - Στη... νοσταλγία για το ΠΑΣΟΚ επενδύουν οι υποψήφιοι - Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τη δράση εξωκομματικών παραγόντων που θέλουν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα και για το ποιοι τελικά καλούνται στις κάλπες του κόμματος


(φωτ. Εurokinissi)

Στην τελευταία «προεκλογική» εβδομάδα μπαίνουν οι διεκδικητές της προεδρικής καρέκλας του ΚΙΝΑΛ στη μετά-Φώφη Γεννηματά εποχή. Στις 10 το βράδυ οι πέντε εκ των έξι θα διασταυρώσουν τα ξίφη του ενώπιον τριών δημοσιογράφων στο debate που θα μεταδώσει η ΕΡΤ, ενώ όλοι στις ομιλίες τους προσπαθούν, άλλος σε μεγαλύτερο και άλλος σε μικρότερο βαθμό, να προσεταιριστούν τα νοσταλγικά αισθήματα των ψηφοφόρων για το κάποτε κραταιό ΠΑΣΟΚ - όνομα και σύμβολο που θεωρείται πως ακόμη «πουλάει» όπως απέδειξε η πρόσφατη «ανακαίνιση» του κτιρίου της Χαριλάου Τρικούπη με τον πράσινο ήλιο σε κεντρική, περίοπτη θέση.

Οι έξι υποψήφιοι συνεχίζουν τις περιοδείες και τις προεκλογικές εμφανίσεις τους, με τις δημοσκοπήσεις να εξακολουθούν να δίνουν προβάδισμα στον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ανδρέα Λοβέρδο. Επειδή, όμως, είναι δύσκολο να προβλεφθεί ποιοι και πόσοι θα ψηφίσουν στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ, το αποτέλεσμα δεν αποκλείεται να διαφέρει κατά πολύ σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις.

Περί παρεμβάσεων τρίτων

Ο Γ. Παπανδρέου, που έχει μιλήσει εδώ και μέρες για «παρεμβάσεις τρίτων» στην προεκλογική περίοδο, επανέλαβε χθες, Κυριακή, μιλώντας στο Open, ότι «υπάρχουν παράγοντες, και της ΝΔ και πιθανώς έξωθεν του πολιτικού χώρου, που θέλουν να καθοδηγήσουν το αποτέλεσμα κατά αυτό που θεωρούν ότι μπορεί να τούς βολεύει». Ο πρώην πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «θεωρώ πρώτα απ’ όλα ότι όλοι οι υποψήφιοι έχουνε καλές προθέσεις και δεύτερον ότι η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών είναι αυτό που πάντα εγγυάται την αυθεντική βούληση του χώρου μας».

Το ζήτημα έχει βεβαίως να κάνει και με το ποιοι θα προσέλθουν τελικά στις κάλπες του ΚΙΝΑΛ, που είναι ανοιχτές για τα μέλη αλλά και για όσους δηλώσουν φίλοι του κόμματος (με υπεύθυνη δήλωση, πάντως, ότι δεν είναι μέλη άλλου κόμματος), και αν υπάρχει περίπτωση μαζικής προσέλευσης ψηφοφόρων άλλων κομμάτων για να υποστηριχτεί υποψήφιος με πιο φιλικές διαθέσεις απέναντί τους.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος πάντως, δήλωσε χθες, Κυριακή, από την Κέρκυρα με τη σειρά του: «Προσωπικά λέω και δηλώνω, δεν με νοιάζει τι ψήφισαν οι πολίτες το 2019, τι ψήφισαν στο δημοψήφισμα το 2015, στις δύο εκλογές, τι ψήφισαν το 2012. Έντεκα εκατομμύρια Ελληνίδες και Έλληνες καλούνται στην κάλπη. Γιατί δεν θέλουμε ένα μικρό ΚΙΝΑΛ, θέλουμε ένα μεγάλο κόμμα το οποίο θα παίζει ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, τέλος, ερωτηθείς αν αποδέχεται τη συμμετοχή οπαδών αλλά και μελών άλλων κομμάτων στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ, απάντησε «η διαδικασία είναι ανοιχτή από το 2004 και μετά προς όλους τους δημοκράτες, προοδευτικούς πολίτες. Εάν υπάρχουν οργανωμένα μέλη άλλων κομμάτων ή κάποιοι θέλουν να παίξουν κάποιο εξωθεσμικό ρόλο στη διαδικασία αυτή, θεωρώ ότι είναι λάθος να έλθουν και συνιστά έλλειψη πολιτικού πολιτισμού». Όσο για τις καταγγελίες για εξωθεσμική παρέμβαση, είπε «δεν μπορώ να υιοθετήσω τίποτα, δεν μου αρέσουν οι συνωμοσιολογίες και δεν μου αρέσει να πηγαίνω με μια απαισιόδοξη προσέγγιση σε ένα μεγάλο γεγονός για την παράταξή μας».

Tα σενάρια μετά τον 1ο γύρο

Οσο πλησιάζει η 5η Δεκεμβρίου και η πρώτη κάλπη, ανοίγει ολοένα και περισσότερο και η κουβέντα σχετικά με τις συμμαχίες, δηλαδή ποιον θα στηρίξουν οι «τρεις» που θεωρούνται αουτσάιντερ. Δημοσίως, όπως σημειώνει το Έθνος, οι γνωρίζοντες λένε ότι δύσκολα κάποιος εκ των Χ. Καστανίδη, Π. Γερουλάνο και Π. Χρηστίδη θα στηρίξουν ανοιχτά έναν εκ των διεκδικητών, ωστόσο όλοι έχουν στο μυαλό τους την επόμενη μέρα. Ο Χ. Καστανίδης αλλά και ο Π. Γερουλάνος θεωρούνται πιο κοντά στον Γ. Παπανδρέου ενώ ο Π. Χρήστιδης εμφανίζεται ως «ουδέτερος». Δύσκολα, πάντως, από τις όποιες συμμαχίες θα ωφεληθεί ο Α. Λοβέρδος, ο οποίος πολλοί εκτιμούν ότι θα ακολουθήσει ένα πιο… μοναχικό δρόμο εάν βρεθεί στο δεύτερο γύρο.

Η δημοσκόπηση της Pulse (για λογαριασμό του ΣΚΑΪ) προβλέπει πάντως πως εάν στον δεύτερο γύρο προκριθούν οι Ανδρέας Λοβέρδος-Γιώργος Παπανδρέου, το 52% θα ψηφίσει Λοβέρδο και το 39% Παπανδρέου, ενώ στο ζευγάρι Νίκος Ανδρουλάκης-Ανδρέας Λοβέρδος, νικητής αναδεικνύεται ο Νίκος Ανδρουλάκης με 47% κι έπεται ο Λοβέρδος με 42%. Σε περίπτωση που στον δεύτερο γύρο είναι υποψήφιοι ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Νίκος Ανδρουλάκης, η συντριπτική πλειοψηφία (56%) θα στηρίξει - πάντα κατά τη δημοσκόπηση - τον Νίκο Ανδρουλάκη έναντι 32% του Γιώργου Παπανδρέου.

«Ενα από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους επιτελείς του Κινήματος Αλλαγής είναι η επόμενη ημέρα. Με δεδομένο ότι το κόμμα δείχνει δημοσκοπικά να ανεβαίνει, μια νέα εσωκομματική κόντρα ή ακόμα και μια αποχώρηση, θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη. Οι πολιτικές διαφορές ανάμεσα στους διεκδικητές είναι δεδομένες και αυτό που αναζητάτε είναι μια κοινή συνισταμένη. Πολλοί, βέβαια, υποστηρίζουν ότι είναι αρκετά δύσκολο να βρεθεί, αφού οι διαφορές είναι τουλάχιστον δομικές…», σημειώνει χαρακτηριστικά το «Έθνος».

Πώς θα διεξαχθεί το ντιμπέιτ στην ΕΡΤ: Τρεις δημοσιογράφοι, σχόλια από κάθε υποψήφιο για τις θέσεις των αντιπάλων του, απευθείας διάλογος

Η τηλεμαχία των πέντε εκ των έξι υποψηφίων προέδρων του Κινήματος Αλλαγής θα μεταδοθεί σήμερα, Δευτέρα 29 Νοεμβρίου στις 22:00 από την  ΕΡΤ. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ, Αντριάνα Παρασκευοπούλου ενώ τα ερωτήματα στους πολιτικούς αρχηγούς θα θέσουν οι δημοσιογράφοι Παύλος Τσίμας, Γιώργος Κουβαράς και Τάσος Παππάς.

Η παρουσία μόνο τριών δημοσιογράφων παρουσιάζεται ως καινοτομία που αποφασίστηκε σε συνεννόηση με τους μετέχοντες υποψηφίους Νίκο Ανδρουλάκη, Παύλο Γερουλάνο, Χάρη Καστανίδη, Ανδρέα Λοβέρδο, Παύλο Χρηστίδη, καθώς έτσι θα μπορούν  να θέσουν περισσότερες ερωτήσεις σε κάθε υποψήφιο, ενώ επιπλέον και οι τρεις θα έχουν τη δυνατότητα - δύο φορές στη διάρκεια του debate - να παρέμβουν στη ροή της διαδικασίας διατυπώνοντας διευκρινιστική ερώτηση, όποτε εκείνοι το επιλέξουν.

Η δεύτερη «καινοτομία» είναι ότι μετά το τέλος κάθε θεματικής ενότητας, ο κάθε υποψήφιος θα μπορεί (αν το επιθυμεί) να σχολιάζει επί 45'' τις απαντήσεις των συνυποψηφίων του, που έχουν προηγηθεί.

Τέλος, θα υπάρχει και απευθείας διάλογος μεταξύ τους, καθώς αφού ολοκληρωθούν οι πέντε θεματικές ενότητες, κάθε υποψήφιος θα μπορεί να θέσει, για ένα λεπτό, μία ερώτηση σε όποιον συνυποψήφιό του επιθυμεί και εκείνος να απαντήσει σε ενάμισι λεπτό.

Οι θεματικές ενότητες του debate:

Διαχείριση κρίσεων: Πανδημία και κράτος πρόνοιας - Οικονομική κρίση - Κλιματική αλλαγή - Ενεργειακή κρίση - Δημογραφικό
Εξωτερική πολιτική: Εθνικά θέματα - Η σχέση με την Τουρκία - Μεταναστευτικό
Δημοκρατία - Θεσμοί - Δικαιοσύνη - Πολιτικό Σύστημα - Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση - Νέες τεχνολογίες
Η θέση του Κινήματος Αλλαγής στο πολιτικό σκηνικό - Πολιτική, εκλογική στρατηγική και συμμαχίες - Η σχέση με Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ - Το μέλλον της παράταξης - Η ελληνική και ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία - Η επόμενη μέρα
Ελεύθερη ερώτηση εκτός θεματικού πλαισίου

Ως προς τη διαδικασία που έχει συμφωνηθεί για τις πέντε ενότητες, η διάρκεια κάθε δημοσιογραφικής ερώτησης δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 30'' και η διάρκεια κάθε απάντησης τα 90''. Η Αντριάνα Παρασκευοπούλου θα θέσει την πρώτη και την καταληκτική ερώτηση της τηλεαναμέτρησης.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)