to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:43 | 26.04.2019

Διεθνή

Κίνα: Στόχος της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» η «αμοιβαία επωφελής συνεργασία»

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ υπογράμμισε σήμερα ότι ο σκοπός της κινεζικής πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» είναι να προωθήσει την «αμοιβαία επωφελή συνεργασία» μεταξύ των κρατών τα οποία θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν


  Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ υπογράμμισε σήμερα ότι ο σκοπός της κινεζικής πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» είναι να προωθήσει την «αμοιβαία επωφελή συνεργασία» μεταξύ των κρατών τα οποία θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν, να αποτελέσει μια πλατφόρμα για το διεθνές εμπόριο, καθώς και να διανοίξει επενδυτικές ευκαιρίες για το Πεκίνο.

   Το επόμενο βήμα στην προσπάθεια αναβίωσης του παλιού Δρόμου του Μεταξιού είναι η πρωτοβουλία να στραφεί σε αναπτυξιακά έργα υψηλής ποιότητας, ειδικά σε υποδομές που θα προστατεύουν το περιβάλλον και σε χρηματοδοτικές συμφωνίες, τόνισε ο Σι στην κεντρική ομιλία του, με την οποία άνοιξε το διεθνές φόρουμ που οργανώνεται στο Πεκίνο για την πρωτοβουλία.

   Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ τάχθηκε υπέρ «διαφανών» και «βιώσιμων» από δημοσιονομική σκοπιά έργων των χωρών που συμμετέχουν.

   Απευθυνόμενος σε πολλούς ξένους αρχηγούς Κρατών και κυβερνήσεων, ο Σι υποσχέθηκε επίσης «μηδενική ανοχή» για τη διαφθορά.

   Ο πρόεδρος της Κίνας υποσχέθηκε να τερματίσει τις κρατικές ενισχύσεις «οι οποίες στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό», απαντώντας ουσιαστικά στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, που κατηγορεί το Πεκίνο ότι στηρίζει με καταχρηστικό και δόλιο τρόπο κινεζικές δημόσιες επιχειρήσεις.

  Ο Σι υποσχέθηκε επίσης να αυξήσει τις κινεζικές εισαγωγές, να μην επιτρέψει να υποτιμηθεί περαιτέρω το γιούαν και να απαγορεύσει τις εξαναγκαστικές μεταφορές τεχνολογίας από ξένες εταιρείες σε κινεζικές, για την οποία κατηγορείται η Κίνα τόσο από την Ουάσινγκτον, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

   Το κινεζικό σχέδιο για τη δημιουργία του νέου «δρόμου του μεταξιού», με την εκτέλεση έργων υποδομής στην Ασία, στην Ευρώπη και την Αφρική έχει επικριθεί από κάποιες πλευρές, ιδίως από δυτικές κυβερνήσεις, που το χαρακτηρίζουν «παγίδα χρέους».

   Η κινεζική πρωτοβουλία χαρακτηρίζεται πάντως αμφιλεγόμενη. Αρκετές πλευρές διαμαρτύρονται για το υψηλό κόστος των έργων που περιλαμβάνει. Το Πεκίνο διαβεβαιώνει ότι δεν επιδιώκει να παρασύρει κανέναν σε μια «παγίδα χρέους» και ότι έχει καλές προθέσεις. Ωστόσο για ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις η πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» δεν αποτελεί παρά προσπάθεια της Κίνας να αυξήσει την επιρροή της σε διεθνές επίπεδο, επιβαρύνοντας φτωχά κράτη με χρέη που δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν με βιώσιμο τρόπο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: Κίνα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)