to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κίνα: Σταματήστε το δολοφονικό «έθιμο»

Δεκάδες μάχες σώμα με σώμα έδωσαν τις τελευταίες ημέρες κινέζοι ακτιβιστές των δικαιωμάτων των ζώων με εμπόρους και μεταφορείς σκυλιών στην πόλη Γιούλιν της νότιας Κίνας, καταφέρνοντας τελικά να απελευθερώσουν περισσότερα από 1.500 σκυλιά που θα γίνονταν θυσία στο αμφιλεγόμενο «Υulin Dog Meat Festival» (φεστιβάλ κρέατος σκύλου).


Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι σε πολλές περιπτώσεις ήρθαν αντιμέτωποι με κυκλώματα της τοπικής μαφίας που κερδοσκοπούν από αυτήν την βαρβαρότητα και δέχτηκαν επιθέσεις με μαχαίρια και μπουκάλια, ενώ πολλοί αναγκάστηκαν να πληρώσουν μέχρι και 1000 γουάν (120 ευρώ) για κάθε σκυλί που ελευθερώθηκε.

«Είναι ένας συμβιβασμός που πήραμε σε μια προσπάθεια να αφήσουμε ελεύθερα τα σκυλιά που υπέφεραν στριμωγμένα μέσα σε μικρά κλουβιά, περάσαμε ώρες διαπραγματεύσεων με τους εμπόρους», δήλωσε την Παρασκευή σε τηλεφωνική συνέντευξη στο CNN ο Κουίμιν Σιάο Γέι, πρόεδρος του κέντρου υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ζώων στην Σετσουάν. Το φεστιβάλ γίνεται κάθε χρόνο στο θερινό ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου, και για τις ανάγκες των χιλιάδων επισκεπτών του δολοφονούνται περισσότερα από 10.000 σκυλιά. Τα περισσότερα προέρχονται από τοπικές μονάδες εκμετάλλευσης ζώων, ενώ μεγάλος αριθμός αφορά αδέσποτα σκυλιά και σκυλιά που κλάπηκαν από τους ιδιοκτήτες τους. Να σημειωθεί ότι στην Κίνα δεν υπάρχει νομοθεσία για την προστασία των ζώων, και πολλοί νομικοί υποστηρίζουν ότι η γιορτή είναι παράνομη, όμως κανείς δεν επεμβαίνει για να τη σταματήσει, επειδή ατύπως έχει χαρακτηριστεί ως «έθιμο».

Αντιμέτωπη με το τεράστιο κίνημα που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια, και ζητά την κατάργηση του «εθίμου» (σημ: το 2011 ένα παρόμοιο φεστιβάλ στην επαρχία Ζεχάνγκ της Κίνας καταργήθηκε λόγω της δημόσιας κατακραυγής και των τεράστιων αντιδράσεων που υπήρξαν), η τοπική κυβέρνηση προσπάθησε φέτος να διαφοροποιηθεί από τη σαφή στάση στήριξης που είχε τα προηγούμενα χρόνια, και ανακοίνωσε ότι σέβεται απόλυτα το δικαίωμα του καθενός να εκφράζεται όπως επιθυμεί (sic). Παράλληλα, αρνήθηκε ότι οργανώνει το φεστιβάλ, ζήτησε από τους υπαίθριους πωλητές και τα εστιατόρια να αφαιρέσουν την λέξη «σκυλί» από τους καταλόγους τους, και απαγόρευσε την σφαγή των σκύλων σε δημόσιους χώρους, ενώ το υπουργείο μεταφορών ανακοίνωσε πρόστιμα σε όσους μεταφέρουν σκυλιά χωρίς άδεια. Στην εκστρατεία για το μποϋκοτάζ του φεστιβάλ, που ξεκίνησε τον Μάιο, οι υπογραφές ξεπερνούν τις 140.000, και ανάμεσά τους υπάρχουν πολλοί διανοούμενοι, ηθοποιοί, πανεπιστημιακοί και άλλοι. Σε μια επιστολή που έστειλαν στην κινεζική κυβέρνηση πολλοί καλλιτέχνες, με πρωτοβουλία των γνωστών τραγουδιστών Τσεν Κουν και Γιάνγκ Μι, αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Βάλτε τα κοστούμια σας και τα καλά σας τα παπούτσια, και ελάτε στο φεστιβάλ. Όσο και να καλύψετε την μύτη σας, αυτή η σιχαμένη οσμή στην ατμόσφαιρα θα σας κάνει να νιώσετε σαν να μπαίνετε μέσα σε θάλαμο αερίων». Να σημειωθεί ότι παρόλο που σε αρκετές περιοχές της Κίνας η κατανάλωση κρέατος σκύλου είναι μια συνηθισμένη γευστική συνήθεια, ενώ υπάρχουν και αρκετοί γιατροί που το συνταγογραφούν για την θεραπεία ασθενειών όπως η ανικανότητα και η κακή κυκλοφορία του αίματος, στην Γιούλιν γίνεται κυρίως κατά την διάρκεια του φεστιβάλ.

Η δημόσια συζήτηση που γίνεται κάθε χρόνο, κυρίως όμως η ίδια η βαρβαρότητα του «εθίμου», έχουν διχάσει τους κατοίκους. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, το 55% προτείνει την κατάργησή του, παρόλο που έμποροι, ξενοδόχοι και καταστηματάρχες αντιδρούν έντονα για ευνόητους λόγους. Ωστόσο, σε έναν δημόσιο διάλογο που είναι προφανές ότι σε μεγάλο βαθμό διεξάγεται υπό τους όρους που επιβάλλουν οι νόμοι της αγοράς, την απάντηση δίνουν οι χιλιάδες αφίσες που έχουν γεμίσει τους τοίχους της πόλης από τους ακτιβιστές που αψηφούν απειλές και εκφοβισμούς: «Μην χρησιμοποιείτε τις δικές σας προσωπικές επιθυμίες για να κρατήσετε όμηρους την ηθική και τις αρχές όλων των άλλων».

Περισσότερα δείτε εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=I8tUvnkC0Is

tags: Κίνα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)