to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:34 | 15.11.2013

πηγή: Αυγή

Διεθνή

Κίνα: Η ηγεσία της χώρας ανακοίνωσε μείζονες οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις

Ως μεγάλη νίκη του προέδρου Σι Τζινπίνγκ και μια απάντηση στη δημόσια κατακραυγή για ένα σύστημα που κρίνεται ξεπερασμένο και επιρρεπές στις καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θεωρείται η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το σύστημα των στρατοπέδων εργασίας.


Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα μετέδωσε ότι η απόφαση αυτή εντάσσεται στο πακέτο των πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν κατά τις τετραήμερες εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Την περασμένη εβδομάδα, το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, επικαλούμενο πηγές στα ανώτερα ηγετικά κλιμάκια, ανέφερε ότι οι προσπάθειες που έκανε ο Σι για την αλλαγή του σωφρονιστικού συστήματος, δηλαδή την "επανεκπαίδευση" μέσω της εργασίας, συναντούσαν εμπόδια παρά την προσωπική απέχθεια του προέδρου στην πρακτική αυτή. Κατά τα φαινόμενα ο Σι, που ανέλαβε τα ηνία του Κόμματος και της χώρας πριν από έναν χρόνο, φαίνεται ότι έχει υπερνικήσει την εσωτερική αντιπολίτευση για την κατάργηση των στρατοπέδων εργασίας η οποία είναι μία από τις βασικές αλλαγές που θέλει να προωθήσει και να εφαρμόσει η κυβέρνηση μέχρι το 2020.

"Η νομική μεταρρύθμιση είναι ένα από τα βασικά στοιχεία αυτής της ευρείας μεταρρύθμισης", δήλωσε ο πρόεδρος, σύμφωνα με το Νέα Κίνα.

Μια άλλη ουσιαστική μεταρρύθμιση αφορά την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Με βάση τις προτεινόμενες αλλαγές, τα δικαστήρια θα διαχωριστούν από τις τοπικές αρχές και οι δικαστές θα έχουν μεγαλύτερη εξουσία και ευθύνη στη λήψη των αποφάσεών τους. Το κινεζικό πρακτορείο δεν διευκρίνισε το πότε θα εφαρμοστεί αυτή η αλλαγή.

Τον περασμένο μήνα, μια έκθεση που αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπο του Ανωτάτου Λαϊκού Δικαστηρίου ανέφερε ότι η Κίνα πρέπει να εξαλείψει τη διαφθορά από τα δικαστήριά της και να σταματήσει τις παρεμβάσεις των αξιωματούχων στη λήψη αποφάσεων.

Ο Νικολά Μπεκελέν, ερευνητής σε ασιατικά θέματα για λογαριασμό της οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, χαρακτήρισε τις ανακοινώσεις αυτές "πολύ θετικό βήμα", σημειώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις "αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι ο Σι Τζινπίνγκ κατά κάποιο τρόπο περιορίζει τις εξουσίες των μηχανισμών ασφαλείας".

Το σύστημα "επανεκπαίδευσης μέσω της εργασίας" εφαρμόζεται από το 1957 και επιτρέπει στην αστυνομία να καταδικάζει μικροπαραβάτες σε ποινές που φτάνουν ακόμη και τα 4 χρόνια, χωρίς να προσφεύγει στα δικαστήρια. Πολλοί επικριτές του υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό υπονομεύεται το κράτος δικαίου αφού συχνά το σύστημα χρησιμοποιήθηκε εναντίον πολιτικών ακτιβιστών ή οπαδών της εκτός νόμου θρησκευτικής οργάνωσης Φαλούν Γκονγκ.

Οι κατάδικοι στέλνονταν σε ένα από τα 350 στρατόπεδα εργασίας που υπάρχουν σε όλη τη χώρα και μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι και 160.000 κρατούμενους. Δεδομένου ότι φέτος οι αστυνομικές αρχές δεν έστελναν κρατούμενους στα στρατόπεδα, ο αριθμός τους είναι πολύ μικρότερος, ανέφερε ο Που Ζιτσιάνγκ, ένας γνωστός δικηγόρος για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο οποίος αγωνιζόταν για να σταματήσει αυτή η πρακτική. Ένας συνάδελφός του, ο Λι Φανγκπίνγκ, που επίσης διαφωνούσε με το σύστημα αυτό, είπε ότι η κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή παρά να καταργήσει τα στρατόπεδα εργασίας γιατί έχει δεχτεί σφοδρή κριτική για αυτά και αν τα διατηρούσε "θα αντιμετώπιζε ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις από την κοινωνία".

Από την άλλη πλευρά, η Κορίνα-Μπάρμπαρα Φράνσις της οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε το φόβο ότι το Πεκίνο "θα βρει άλλους τρόπους για να τιμωρήσεις τους ίδιους ανθρώπους" που στέλνονταν στα στρατόπεδα εργασίας. Οι περισσότεροι από τους κρατούμενους είναι τοξικομανείς, ιερόδουλες και μέλη της Φαλούν Γκονγκ, σύμφωνα με ακτιβιστές. Οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν καταγγείλει τις συνθήκες κράτησής τους, σημειώνοντας ότι συχνά οι φυλακισμένοι υποχρεώνονται να εργάζονται "πολύ σκληρά" χωρίς μέτρα ασφαλείας για την προφύλαξη της υγείας τους ή της ζωής τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)