to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:41 | 06.06.2014

πηγή: Ναυτεμπορική

Διεθνή

Κίνα: Η Γερμανία μετάνιωσε για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ιαπωνία όχι

Η Κίνα χρησιμοποίησε την 70η επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να πλέξει το εγκώμιο της Γερμανίας, επειδή έχει μεταμεληθεί για το παρελθόν της κατά τον πόλεμο και να επικρίνει την Ιαπωνία επειδή συνεχίζει, σύμφωνα με το Πεκίνο, να αρνείται τη «βάρβαρη» ιστορία της.



Η Κίνα αντιπαραβάλλει ολοένα και περισσότερο τη Γερμανία και τη δημόσια έκφραση μεταμέλειας εκ μέρους της για το ναζιστικό καθεστώς, με την Ιαπωνία, όπου οι επανειλημμένες επίσημες συγγνώμες για τον καιρό του πολέμου υπονομεύονται μερικές φορές από αντιφατικά σχόλια συντηρητικών Ιαπώνων πολιτικών.



Οι σχέσεις ανάμεσα στους δύο Ασιάτες αντιπάλους επιδεινώθηκαν στις 26 Δεκεμβρίου, όταν ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε επισκέφθηκε στο Τόκιο το Μνημείο Γιασουκούνι, το οποίο η Κίνα θεωρεί σύμβολο του μιλιταρισμού του Τόκιο επειδή τιμάται σ' αυτό η μνήμη εγκληματιών πολέμου, μαζί με τα εκατομμύρια των νεκρών του πολέμου.
 

«Η ειλικρινής μεταμέλεια της Γερμανίας έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου», δήλωσε ο Χονγκ Λέι, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, όταν ερωτήθηκε για την επέτειο της Απόβασης.
 

«Όμως στην Ασία και στο ασιατικό πεδίο μάχης, οι ηγέτες της Ιαπωνίας, η οποία προκάλεσε κακό και η οποία έχασε τον πόλεμο, προσπαθούν μέχρι σήμερα να αντιστρέψουν την πορεία της ιστορίας και αρνούνται την ιστορία των ιαπωνικών εισβολών», πρόσθεσε ο κ. Χονγκ.
 

«Αυτό που κάνουν οι Ιάπωνες ηγέτες έχει καταδικασθεί ευρέως από τη διεθνή κοινότητα. Καλούμε και πάλι τους ηγέτες της Ιαπωνίας να αντιμετωπίσουν και να στοχασθούν βαθιά την ιστορία των ιαπωνικών εισβολών και να προχωρήσουν σε πραγματικά βήματα για να διορθώσουν τα λάθη τους και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των γειτόνων τους στην Ασία και στη διεθνή κοινότητα», κατέληξε.
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)