to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κίνα: Επιταχύνει τις δενδροφυτεύσεις με στόχο μηδενικές καθαρές εκπομπές άνθρακα

Οι δενδροφυτεύσεις βρίσκονται εδώ και δεκαετίες στο κέντρο των περιβαλλοντικών προσπαθειών της Κίνας και αποτελούν σημαντικό μέρος των σχεδίων για μηδενικές καθαρές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2060.


Η Κίνα θα φυτεύει 36.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα νέων δασών το χρόνο -περισσότερο από τη συνολική έκταση του Βελγίου- από φέτος μέχρι και το 2025 στο πλαίσιο του στόχου της να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή και να βελτιώσει την προστασία φυσικών οικοσυστημάτων, δήλωσε σήμερα ανώτερος δασικός αξιωματούχος.

Ο Λι Σουνλιάνγκ, αντιπρόεδρος της Κρατικής Επιτροπής Δασοκομίας και Λειβαδικών Εκτάσεων, δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων πως μεγάλης κλίμακας προγράμματα «για να πρασινίσει η γη» θα καλύπτουν 36.000 τ.χλμ. αναδάσωσης κάθε χρόνο μέχρι το 2025.

«Μέχρι το 2035, η ποιότητα και η σταθερότητα των οικοσυστημάτων των εθνικών δασών, των λειβαδικών εκτάσεων, των υγροτόπων και των ερήμων θα έχουν συνολικά αναβαθμιστεί», πρόσθεσε ο Λι.

Η Κίνα έχει στόχο να αυξήσει τη συνολική δασοκάλυψή της στο 24,1% μέχρι το τέλος του 2025, από 23,04% που ήταν στο τέλος της περυσινής χρονιάς, σύμφωνα με το πενταετές σχέδιο για τα δάση και τις λειβαδικές εκτάσεις της που δόθηκε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα.

Στο σχέδιο διατυπώνεται η προειδοποίηση πως οι δασικοί και οι λειβαδικοί πόροι της Κίνας είναι ανεπαρκείς, ιδιαίτερα σε περιφέρειες που είναι επιρρεπείς στην ξηρασία στις βόρειες και τις δυτικές περιοχές της. Ο Λι δεν είπε τι είδους δένδρα θα φυτευτούν, όμως στο έγγραφο αναφέρεται πως η στρατηγική θα βασιστεί εν μέρει στη «φυσική αναδάσωση», αφήνοντας να εννοηθεί πως διάφοροι τύποι δένδρων θα φυτευτούν ανάλογα με το τοπικό περιβάλλον.

Μετά την καταστροφή μεγάλων οικοσυστημάτων από δεκαετίες ταχύτατης οικονομικής ανάπτυξης, η Κίνα έχει υποσχεθεί να δημιουργήσει «οικολογικούς φράκτες ασφαλείας» και να προστατεύσει από την ανθρώπινη επέμβαση το ένα τέταρτο του συνολικού εδάφους της.

Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, η Κίνα θα επεκτείνει επίσης το σύστημα των εθνικών πάρκων της, θα δημιουργήσει διαδρόμους για να ανακουφίσει την κατάτμηση των οικοσυστημάτων και θα καταστείλει περαιτέρω το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής, δήλωσε ο Τσεν Ζιαουέν, αξιωματούχος αρμόδιος για την εκπόνηση του νέου σχεδίου.

Εξάλλου ο όμιλος έρευνας της αγοράς comparethemarket.com ανακοίνωσε σήμερα πως μόνο η πόλη του Πεκίνου θα πρέπει να φυτεύει περισσότερα από 15 εκατομμύρια δένδρα το χρόνο για να αντισταθμίσει τις ετήσιες εκπομπές.

Οι πόλεις της Σιγκαπούρης και του Χονγκ Κονγκ θα έπρεπε να φυτεύουν περισσότερα από 9 εκατ. δένδρα το χρόνο καθεμιά, ενώ το Λονδίνο θα χρειαζόταν να φυτεύει λίγο περισσότερα από 4 εκατομμύρια δένδρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)