to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:50 | 11.11.2012

Διεθνή

Κίνα: ενισχύει τις υποδομές στις διαφιλονικούμενες νησίδες

"Για να προστατεύσουμε τα νόμιμα δίκαιά μας στη νότιο Σινική Θάλασσα" τονίζει κινέζος αξιωματούχος


Η Κίνα επιταχύνει την ενίσχυση των υποδομών σε μία διαφιλονικούμενη νησίδα στη Νότιο Σινική Θάλασσα, ανακοίνωσε μέλος της τοπικής κυβέρνησης, μία απόφαση που ενδέχεται να αναζωπυρώσει την ένταση ανάμεσα στο Πεκίνο και τους γείτονές του.

Ο γραμματέας του κινεζικού ΚΚ στην επαρχία Χαϊνάν Λούο Μπαομίνγκ δήλωσε πως θα επεκταθεί το οδικό δίκτυο, το σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης στην πόλη Σάνσα, που έχει ορισθεί από το Πεκίνο ως ‘πρωτεύουσα’ της νήσου Γιονγκσίνγκ, μίας νήσου στο αρχιπέλαγος Παρασέλ, που αποτελεί μήλον της έριδος ανάμεσα στην Κίνα και το Βιετνάμ.

Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται στο πνεύμα της εφαρμογής «των νομίμων δικαιωμάτων» της Κίνας στην περιοχή, που περικλείει και άλλα αρχιπελάγη (όπως αυτό των νήσων Σπράτλι, τα οποία διεκδικούν πολλές χώρες στην περιοχή), πρόσθεσε χθες ο ίδιος αξιωματούχος στην κρατική τηλεόραση.

Το Πεκίνο είχε προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην Ουάσιγκτον το περασμένο καλοκαίρι όταν ανακοίνωσε την εγκατάσταση στρατιωτικής φρουράς στη Σανσα, χωρίς ωστόσο να αναφέρει επακριβώς το χρονοδιάγραμμα της αποστολής της.

Η νήσος, που κατά το Πεκίνο ανήκει στην επαρχία Χαϊνάν, θα επεκτείνει τη δικαιοδοσία της όχι μόνον στα Πάρασελ, αλλά και στην ατόλλη του Μάκλεσφιλντ, στα ανατολικά, και στο αρχιπέλαγος των Σπράτλι, στα νότια, διεμήνυσε το Πεκίνο.

«Για να προστατεύσουμε τα νόμιμα δίκαιά μας στη Νότιο Σινική Θάλασσα, έχουμε δρομολογήσει έναν συντονισμό μεταξύ των διαφόρων τμημάτων προκειμένου να συστήσουμε ένα πιο ενιαίο και αποτελεσματικό όργανο για την εφαρμογή των νόμων», πρόσθεσε ο Λου Μπαομίνγκ.

Η Κίνα διεκδικεί τον έλεγχο σε σχεδόν όλη τη Νότιο Σινική Θάλασσα, σημαντικό δίαυλο του θαλάσσιου εμπορίου και στην οποία ενδέχεται να βρίσκονται σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μεγάλες ζώνες στην περιοχή διεκδικούν επίσης η Ταϊβάν, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, το Μπρουνέι και η Μαλαισία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



tags: Κίνα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)