to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:13 | 16.06.2014

πηγή: Ναυτεμπορική

Διεθνή

Κίνα: Εκτέλεση 13 ανθρώπων για «τρομοκρατία» στην περιοχή των μουσουλμάνων

Λίγες ώρες νωρίτερα τρεις «τρομοκράτες», συνεργοί των δραστών μιας επίθεση αυτοκτονίας του 2013 στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, καταδικάστηκαν στην εσχάτη των ποινών


Δεκατρείς άνθρωποι εκτελέστηκαν αφού καταδικάστηκαν για «τρομοκρατία και άλλες βίαιες ενέργειες» στην επαρχία Σιντζιάνγκ, στη βορειοδυτική Κίνα, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο της χώρας Νέα Κίνα.

Οι εκτελεσθέντες εμπλέκονταν σε επτά διαφορετικές υποθέσεις, επισημαίνει το πρακτορείο στο τηλεγράφημα του με πόλη προέλευσης το Ουρούμτσι, πρωτεύουσα της επαρχίας Σιντζιάνγκ όπου οι Ουιγούροι, τουρκόφωνοι μουσουλμάνοι, αποτελούν την πλειονότητα του πληθυσμού.

Καμία άλλη λεπτομέρεια δεν έχει γίνει γνωστή προς το παρόν.

«Σε μια υπόθεση, τρεις κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν επειδή οργάνωσαν και εκτέλεσαν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον ενός αστυνομικού τμήματος, ενός ξενοδοχείου, ενός κτηρίου που στεγάζονταν κυβερνητικά γραφεία και άλλα κτίρια, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 24 αστυνομικοί και πολίτες και τραυματίστηκαν ακόμη 23 στις 26 Ιουνίου 2013», αναφέρει το Νέα Κίνα.

Λίγες ώρες νωρίτερα τρεις «τρομοκράτες», συνεργοί των δραστών μιας επίθεση αυτοκτονίας του 2013 στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, καταδικάστηκαν στην εσχάτη των ποινών, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Τέσσερις ακόμη κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές από 5 ως 20 χρόνια κάθειρξη και ένας πέμπτος σε ισόβια.

Στις 28 Οκτωβρίου του 2013 στην καρδιά του Πεκίνου σημειώθηκε επίθεση, σύμφωνα με την αστυνομία, από τρεις εξτρεμιστές της εθνότητας των Ουιγούρων από τη Σιντζιάνγκ.

Οι τρεις δράστες - ένας άνδρας, η σύζυγός του και η πεθερά του - είχαν ρίξει το αυτοκίνητό τους που ήταν φορτωμένο με δοχεία βενζίνης στην είσοδο της Απαγορευμένης Πόλης, κάτω από την προσωπογραφία του Μάο Τσε Τουνγκ, σε μια επίθεση αυτοκτονίας που είχε επίσης στοιχίσει τη ζωή δύο ανθρώπων, ενώ 40 τουρίστες είχαν τραυματιστεί κατά τη διέλευση του οχήματος.

Η επίθεση στην πλατεία Τιενανμέν, νευραλγικό κέντρο του κινεζικού κομμουνιστικού καθεστώτος, ήταν σημαντικό πλήγμα για το τεράστιο μηχανισμό ασφαλείας της χώρας.

Μετά την επίθεση αυτή, άλλες επιθέσεις σε δημόσιους χώρους στην Κίνα αποδόθηκαν επίσης από τις αρχές στους Ουιγούρους της Σιντζιάνγκ, κυρίως μια επίθεση με μαχαίρι στο σιδηροδρομικό σταθμό του Κουνμίνγκ, κατά την οποία 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 140 τραυματίστηκαν και μια επίθεση τον περασμένο μήνα σε αγορά στο Ουρούμτσι, η οποία προκάλεσε το θάνατο 43 ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)