to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κίνα: Εκαντοντάδες πολίτες διαδήλωσαν εναντίον της ανέγερσης διυλιστηρίου στην πόλη Κουνμίνγκ

Εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στην πόλη Κουνμίνγκ της νοτιοδυτικής Κίνας για να διαδηλώσουν για τη σχεδιαζόμενη παραγωγή μιας χημικής ουσίας σε ένα διυλιστήριο, για δεύτερη φορά αυτόν τον μήνα.



Ο αστικός πληθυσμός στην Κίνα, το βιοτικό επίπεδο του οποίου βελτιώνεται, έχει αρχίσει να εκδηλώνει την αντίθεσή του στο μοντέλο της ανάπτυξης με κάθε κόστος, που εφαρμόζεται επί τρεις δεκαετίες, καθώς η μόλυνση του περιβάλλοντος προκαλεί ανησυχίες και διαδηλώσεις.

Φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο Weibo, την κινεζική εκδοχή του Twitter, έδειξαν ένα πλήθος διαδηλωτών στο κέντρο της Κουνμίνγκ με πανό να διαδηλώνουν εναντίον της παραγωγής παραξυλενίου, μιας χημικής ουσίας που χρησιμοποιείται για την παραγωγή υφασμάτων και πλαστικών μπουκαλιών.

«Στον διάβολο το διυλιστήριο, έξω το παραξυλένιο από την Κουνμίνγκ», έγραφε ένα σύνθημα σε ένα από τα πανό, που απεικονίζεται σε φωτογραφία η οποία αναρτήθηκε στο Weibo.

«Ενημερωθείτε για τις μελέτες σχετικά με τις συνέπειες στο περιβάλλον, αντισταθείτε στην μόλυνση», έγραφε ένα άλλο πανό.

Άλλες φωτογραφίες από την Κουνμίνγκ, την πρωτεύουσα της επαρχίας Γιουνάν, έδειξαν ότι έχει αναπτυχθεί μεγάλη δύναμη της αστυνομίας και τουλάχιστον ορισμένοι από τους διαδηλωτές τέθηκαν υπό κράτηση.

Ωστόσο ένας άνδρας που απάντησε στο τηλέφωνο στην υπηρεσία δημόσιας ασφαλείας της Κουνμίνγκ είπε ότι «δεν είναι ενήμερος» για την κατάσταση.

Δεν αναφέρθηκαν επεισόδια, αν και ορισμένες φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο Weibo έδειχναν αστυνομικούς να πασχίζουν να απωθήσουν διαδηλωτές σε κάποιο σημείο.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η πόλη Νίνγκμπο είχε αναστείλει ένα σχέδιο για την λειτουργία ενός πετροχημικού εργοστασίου έπειτα από πολυήμερες διαδηλώσεις. Την προηγούμενη χρονιά, μεγάλες διαδηλώσεις είχαν σημειωθεί στη βορειοανατολική πόλη Νταλιάν εναντίον ενός εργοστασίου παραγωγής παραξυλενίου, που ανάγκασαν τις δημοτικές αρχές να ακυρώσουν τα σχέδιά τους.

Πιο πρόσφατα, το νέφος που κάλυψε την πρωτεύουσα, το Πεκίνο, καθώς και άλλες πόλεις, όπως και διάφορα διατροφικά σκάνδαλα ενέτειναν την δυσαρέσκεια του πληθυσμού.


Το περασμένο σαββατοκύριακο, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Σαγκάη, ένα σημαντικό οικονομικό κέντρο της Κίνας, εναντίον της ανέγερσης ενός εργοστασίου παραγωγής μπαταριών λιθίου. Σήμερα η Λαϊκή Ημερησία, εφημερίδα που αποτελεί όργανο της κεντρικής επιτροπής του κυβερνώντος ΚΚ Κίνας, ανέφερε ότι το έργο πρόκειται να ακυρωθεί μετά τις διαδηλώσεις που προκάλεσε.

Η εταιρεία China National Petroleum Corp (CNPC), η μεγαλύτερη στη χώρα στον τομέα της ενέργειας, είχε ανακοινώσει το Φεβρουάριο πως η εθνική επιτροπή ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων είχε εγκρίνει την ανέγερση ενός διυλιστηρίου στην Ανίνγκ, λίγο έξω από την Κουνμίνγκ.

Το διυλιστήριο σχεδιάζεται να παράγει βενζίνη, ντίζελ, διάφορα χημικά προϊόντα και λιπάσματα καθώς και παραξυλένιο. Ωστόσο την περασμένη εβδομάδα, κρατικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα στελέχη της εταιρείας, ανέφεραν πως το διυλιστήριο δεν πρόκειται να παράγει παραξυλένιο.

Ο δήμαρχος της Κουνμίνγκ Λι Ουενρόνγκ, δήλωσε ότι οι αρχές θα αφουγκραστούν την κοινή γνώμη και θα ακυρώσουν το έργο εάν «οι περισσότεροι πολίτες μας λένε όχι σε αυτό», όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΑΜΠ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)