to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:07 | 29.01.2020

Διεθνή

Κίνα: 132 νεκροί από τον νέο κοροναϊό - Έκτακτη συνεδρίαση του ΠΟΥ αύριο

Η έξαρση της επιδημίας καταγράφεται παρά τις διαβεβαιώσεις του Πεκίνου ότι είναι σε θέση να περιορίσει την εξάπλωσή της και οδήγησε αεροπορικές εταιρείες να μειώσουν τις πτήσεις τους προς την Κίνα και πολλές πολυεθνικές να περιορίσουν τα ταξίδια των εργαζομένων τους στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη - Έκτακτη συνεδρίαση του που αύριο.


Σε 132 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τον νέο κοροναϊό στην Κίνα, σύμφωνα με νέο απολογισμό της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της ασιατικής χώρας.

Έως τα μεσάνυχτα της Τρίτης είχαν επιβεβαιωθεί 1.459 νέα κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανερχόταν σε 5.974 έως χθες το βράδυ, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η Εθνική Επιτροπή Υγεία.

Ο αριθμός των ύποπτων κρουσμάτων ανερχόταν σε 9.239. Τα στοιχεία αυτά σημαίνουν πως το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό ξεπέρασε αυτόν των κρουσμάτων του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου.

Η έξαρση της επιδημίας καταγράφεται παρά τις διαβεβαιώσεις του Πεκίνου ότι είναι σε θέση να περιορίσει την εξάπλωσή της και οδήγησε αεροπορικές εταιρείες να μειώσουν τις πτήσεις τους προς την Κίνα και πολλές πολυεθνικές να περιορίσουν τα ταξίδια των εργαζομένων τους στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Ο νέος κοροναϊός εμφανίστηκε στην πόλη Βουχάν τον Δεκέμβριο και εξαπλώθηκε ταχύτατα σε πολλές κινεζικές πόλεις και σε πάνω από 12 χώρες του εξωτερικού. Δεν έχει καταγραφεί κανείς θάνατος εκτός Κίνας.

Ο νέος ιός ξεπέρασε σε κρούσματα ακόμα και τον SARS του 2002-2003

Ο αριθμός των κρουσμάτων στην Κίνα ξεπερνάει πλέον αυτόν το 2002 και το 2003 του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) στην χώρα, όταν 5.327 άνθρωποι είχαν προσβληθεί από τον ιό αυτόν ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο περίπου 800 ανθρώπων στον κόσμο.

Μολονότι μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι το νέο στέλεχος, που είναι γνωστό ως 2019-nCoV, δεν είναι τόσο θανατηφόρο όσο το SARS, έχει σημάνει συναγερμός διότι εξαπλώνεται γρήγορα και τα βασικά του στοιχεία παραμένουν άγνωστα, όπως και το πόσο θανατηφόρος είναι.

«Θα συνεχίσει να διαδίδεται για άλλες δύο εβδομάδες»

Ο κοροναϊός 2019-nCoV θα συνεχίσει να διαδίδεται για άλλες δύο εβδομάδες, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Σεργκέι Νετέσοφ, επικεφαλής του Εργαστηρίου Βιο-Νανοτεχνολογίας, Μικροβιολογίας και Ιολογίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Νοβοσιμπίρσκ.

«Η κατάσταση αυτή τη στιγμή έχει ως εξής ... ο ιός είναι λιγότερο παθογόνος από εκείνον που προκάλεσε την άτυπη πνευμονία το 2003, καθώς το ποσοστό των θανάτων είναι μικρότερο από 5%. Ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης είναι πιθανό να αυξηθεί για άλλη μία ή δύο εβδομάδες», επισήμανε.

Σύμφωνα με τον Νετέσοφ, η Ρωσία έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας και η ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας είναι τώρα καλύτερα προετοιμασμένη απ' ό,τι ήταν στη διάρκεια του ξεσπάσματος της άτυπης πνευμονίας το 2003. «Αυτός ο ιός είναι πολύ διαφορετικός από τον ιό της γρίπης επειδή η περίοδος επώασής του είναι μεγαλύτερη και γι' αυτό μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που είναι φορείς του ιού, αλλά δεν έχουν ακόμη ασθενήσει», εξήγησε ο ειδικός.

ΠΟΥ: Έκτακτη συνεδριάση αύριο

Την ίδια ώρα, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συγκαλέσει εκ νέου αύριο Πέμπτη, και για τρίτη φορά σε μία εβδομάδα, την Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης για τον νέο κοροναϊό που εμφανίστηκε στην Κίνα, προκειμένου να αποφανθεί εάν η επιδημία αποτελεί ή όχι απειλή διεθνούς ανησυχίας.

«Αποφάσισα να συγκαλέσω εκ νέου αύριο την Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού για τον νέο #κοροναϊό (2019-nCoV) προκειμένου να με ενημερώσει εάν η υφιστάμενη επιδημία συνιστά μια έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας» έγραψε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους σε ένα tweet.

Αυστραλοί επιστήμονες καλλιέργησαν εργαστηριακή εκδοχή του ιού

Στο μέτωπο της αντιμετώπισης του ιού, σύμφωνα με το Reuters, ομάδα επιστημόνων στην Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα ότι καλλιέργησε με επιτυχία μια εργαστηριακή εκδοχή του νέου κοροναϊού, η οποία είναι η πρώτη που δημιουργήθηκε εκτός Κίνας, σημειώνοντας ότι το επίτευγμα αυτό μπορεί να βοηθήσει στο να επιταχυνθεί η δημιουργία εμβολίου.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Λοιμώξεων και Ανοσίας Πίτερ Ντόχερτι στην Μελβούρνη ανακοίνωσαν ότι θα δώσουν το δείγμα αυτό, το οποίο δημιουργήθηκε από έναν ασθενή που είχε προσβληθεί, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και σε εργαστήρια στον κόσμο.

"Αυτό είναι ένα βήμα, είναι ένα κομμάτι του παζλ με το οποίο συμβάλαμε", δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του ινστιτούτου αυτού Μάικ Κάτον σε δημοσιογράφους, επισημαίνοντας ωστόσο παράλληλα ότι η εξέλιξη αυτή από μόνη της δεν θα αντιστρέψει την πορεία των γεγονότων στην μάχη κατά του νέου ιού.

Εργαστήριο στην Κίνα έχει ήδη επιτύχει την καλλιέργεια του ιού, αλλά έχει μοιραστεί μόνον την γονιδιακή αλληλουχία του, όχι το ίδιο το δείγμα, μετέδωσε το δίκτυο Australian Broadcasting Corp.

Η Ρέινα Μακεντάιρ, η οποία διαχειρίζεται το Ερευνητικό Πρόγραμμα Βιοασφάλειας του Ινστιτούτου Κέρμπι, δήλωσε ότι η καλλιέργεια και η ανταλλαγή του δείγματος του νέου κοροναϊού θα επισπεύσει τη δημιουργία πιθανών εμβολίων, καθώς θα καταστεί δυνατή η δοκιμή φαρμάκων σε ζώα.

Β. Κοντοζαμάνης: Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος

«Είμαστε πανέτοιμοι, έχουν ήδη οριστεί και νοσοκομεία αναφοράς ανά την επικράτεια για να αντιμετωπίσουμε τυχόν περιστατικά και είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα», δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm» για το σχέδιο αντιμετώπισης πιθανού κρούσματος κοροναϊού στην Ελλάδα.

«Είμαστε έτοιμοι, έχουμε εμπειρία από το παρελθόν, υπάρχουν σαφείς οδηγίες τόσο από το υπουργείο Υγείας, όσο και από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και άλλα συναρμόδια υπουργεία, υπάρχει ετοιμότητα, ακολουθούμε τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, εάν προκύψει κάποιο περιστατικό στη χώρα μας, θα το αντιμετωπίσουμε με επιτυχία», σημείωσε ο υπουργός.

Κύμα φυγής από την Κίνα


Περίπου 600 Ευρωπαίοι πολίτες θέλουν να επαναπατριστούν από την Κίνα λόγω της επιδημίας του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συστήνει στους υπαλλήλους της να μην ταξιδεύουν στη χώρα αυτή.

«Υπάρχει ένας αριθμός Ευρωπαίων πολιτών που θα ήθελαν να φύγουν από την Κίνα, είναι περίπου 600 και δεν μπορούν προς το παρόν να το κάνουν», εξήγησε ο Γιάνεζ Λέναρτσιτς, ο Επίτροπος που έχει αναλάβει τη διαχείριση της κρίσης.

Οι πολίτες αυτοί κατάγονται από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Λετονία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, διευκρίνισε. Ορισμένες χώρες δεν έχουν ακόμη παράσχει όλες τις πληροφορίες για τους πολίτες τους που βρίσκονται στην Κίνα.

Η Γαλλία ενεργοποίησε σήμερα τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας ώστε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός της διαδικασίας επαναπατρισμού των Ευρωπαίων πολιτών από την Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας.

«Αυτή τη στιγμή, οι γαλλικές αρχές είναι σε στενή επαφή με τις κινεζικές αρχές προκειμένου να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες της επιχείρησης», εξήγησε ο Λέναρτσιτς. Ο Επίτροπος έκανε λόγο για μια «πολύπλοκη επιχείρηση» και ζήτησε από όλους να παραμείνουν ψύχραιμοι και να κάνουν υπομονή.

Η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου από την πλευρά της υπενθύμισε ότι μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί οκτώ κρούσματα στην Ευρώπη, τα τέσσερα στη Γαλλία και άλλα τέσσερα στη Γερμανία.

Από το Λονδίνο, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αναμένει πως περίπου 200 επιβάτες θα βρίσκονται στην πτήση τσάρτερ που θα αναχωρήσει αύριο από την Κίνα, προκειμένου να επαναπατρίσει τους Βρετανούς πολίτες. Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, που αργότερα σήμερα θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής διαχείρισης κρίσεων, έχει ήδη δηλώσει ότι όποιος επιστρέψει στη Βρετανία από την Ουχάν θα τεθεί σε καραντίνα 14 ημερών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξάλλου συνέστησε στο προσωπικό της να αναβάλει κάθε μη αναγκαία μετακίνηση στην Κίνα. Η Κροατία, που ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, εξετάζει το ενδεχόμενο να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο των υπουργών Υγείας εντός των προσεχών ημερών.

Στο μεταξύ, περίπου 210 πολίτες των ΗΠΑ μεταφέρονται από την κινεζική πόλη Ουχάν, σύμφωνα με ανακοίνωση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο.

Οι επιβάτες από την Ουχάν θα ελέγχονται διεξοδικά πολλές φορές και η κατάστασή τους θα αποτιμάται κατά την άφιξή τους στην Καλιφόρνια, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Εντωμεταξύ, όπως έγινε γνωστό, αεροσκάφος που έστειλε η ιαπωνική κυβέρνηση και μετέφερε 206 Ιάπωνες από την κινεζική πόλη Oυχάν, εστία της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, προσγειώθηκε το πρωί στο Τόκιο. Το ναυλωμένο αεροσκάφος ταξίδεψε από το Τόκιο στην Βουχάν κατόπιν συνεννόησης των κυβερνήσεων της Ιαπωνίας και της Κίνας. Σε αυτό επέβαινε ιατρικό προσωπικό που έκανε ερωτήσεις στους Ιάπωνες υπηκόους που επαναπατρίστηκαν για να εξακριβώσει αν κάποιος έχει συμπτώματα μόλυνσης.

Οι άνθρωποι που επαναπατρίστηκαν οδηγήθηκαν με λεωφορεία σε νοσοκομεία για να υποβληθούν σε εξετάσεις, σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ. Δεν προβλέπεται να τεθούν σε υποχρεωτική καραντίνα, αλλά η κυβέρνηση τους έχει ζητήσει να μη βγουν από τα σπίτια τους στην Ιαπωνία για δύο εβδομάδες ώστε να αποφευχθεί η δυνητική εξάπλωση του κοροναϊού αν είναι φορείς του ακόμη κι αν δεν έχουν εμφανίσει κανένα σύμπτωμα που να αφήνει να γίνει σαφές πως ασθενούν.

Περίπου 650 Ιάπωνες που κατοικούν στην Βουχάν, μητροπολιτική περιοχή 11 εκατομμυρίων κατοίκων και βιομηχανικό κέντρο, εξέφρασαν την επιθυμία να επιστρέψουν στο αρχιπέλαγος, εν μέσω των αυστηρών μέτρων περιορισμού της κίνησης των προσώπων που επέβαλαν οι αρχές μετά την εμφάνιση τον Δεκέμβριο του νέου στελέχους κοροναϊού που προκαλεί δυνητικά θανατηφόρα πνευμονία. Στην Ιαπωνία ο αριθμός των κρουσμάτων του κοροναϊού ανέρχεται σε επτά.

Πρώτο κρούσμα στη Φινλανδία

Η Φινλανδία επιβεβαίωσε σήμερα το πρώτο κρούσμα του νέου κοροναϊού, σε έναν Κινέζο ταξιδιώτη από την Ουχάν, έγινε γνωστό από το Ινστιτούτο Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Φινλανδίας.

Ο ασθενής παραμένει σε απομόνωση στο κεντρικό νοσοκομείο της Λαπωνίας, στη βόρεια Φινλανδία, αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπου προστίθεται πως 15 ακόμη άνθρωποι ενδέχεται να έχουν εκτεθεί στον ιό.

Η Άγκυρα ακολουθεί την τακτική ΗΠΑ-Ιαπωνίας για απομάκρυνση πολιτών από την Ουχάν

Η Τουρκία θα απομακρύνει τις ερχόμενες μέρες 32 πολίτες της και τις οικογένειές τους από την πόλη στην κεντρική Κίνα Ουχάν, το επίκεντρο του ξεσπάσματος του νέου κοροναϊού, δήλωσε σήμερα ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Κίνα, την ώρα που ο απολογισμός των νεκρών από τον νέο ιό αυξήθηκε σε 132 στην Κίνα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα της Κίνας να περιορίσει την εξάπλωση του κοροναϊού, αλλά οι ανησυχίες εντάθηκαν όταν οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν από 1.459 σε 5.974.

Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία απομάκρυναν σήμερα αεροπορικώς τους πολίτες τους από την Ουχάν.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι δεν υπάρχουν γνωστά κρούσματα του νέου κοροναϊού στην Τουρκία και ότι οι αρχές χρησιμοποιούν θερμικές κάμερες και έχουν θέσει σε εφαρμογή και άλλα μέτρα στα αεροδρόμια. Η εταιρεία Turkish Airlines έχει αναστείλει τις πτήσεις της στην Ουχάν, ο πληθυσμός της οποίας ανέρχεται σε 11 εκατομμύρια.

Η IKEA κλείνει προσωρινά περίπου τα μισά από τα 30 καταστήματά της στην Κίνα λόγω της επιδημίας 

Η σουηδική IKEA, η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρία λιανικής πώλησης επίπλων, ανακοίνωσε ότι κλείνει προσωρινά περίπου τα μισά από τα 30 καταστήματά της στην Κίνα, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών από τον νέο ιό στην Κίνα αυξήθηκε στους 132.

«Ως απάντηση στο αίτημα της κινεζικής κυβέρνησης για αποτελεσματικό έλεγχο της εξάπλωσης της επιδημίας, η IKEA China θα κλείσει προσωρινά από τις 29 Ιανουαρίου περίπου τα μισά από τα καταστήματά της στην Κίνα», ανέφερε η εταιρία σε ανακοίνωση. «Οι εργαζόμενοι που επηρεάζονται θα παραμείνουν στο σπίτι τους μέχρι νεοτέρας, αμειβόμενοι κανονικά», ανακοίνωσε.

Ο όμιλος Ingka, στον οποίο ανήκουν καταστήματα της IKEA, έκλεισε την περασμένη εβδομάδα το κατάστημά του στην Ουχάν, εκεί όπου εμφανίστηκε ο ιός τον περασμένο μήνα.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters, AFP

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)