to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:30 | 08.05.2014

Διεθνή

Λίγο πριν τα δημοψηφίσματα στην ανατ. Ουκρανία: Αιματηρές συγκρούσεις με 8 νεκρούς στη Μαριόπολη

Οι ακτιβιστές των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας θα προχωρήσουν στη διεξαγωγή του προγραμματισμένου δημοψηφίσματος στις 11 Μαΐου - Αδυνατούμε να εμποδίσουμε το αποσχιστικό δημοψήφισμα παραδέχεται το Κίεβο - Αιματηρή ανταλλαγή πυρών στη Μαριόπολη.


Οι εξελίξεις την Παρασκευή 9/5:

- Αιματηρή εισβολή ενόπλων στη Μαριόπολη (βίντεο)

- Ουκρανοί αξιωματούχοι στις ανατολικές περιφέρειες της χώρας παραδέχονται πλέον ότι δεν μπορούν να εμποδίσουν τους φιλορώσους αποσχιστές να πραγματοποιήσουν την Κυριακή το δημοψήφισμα για την αυτονομία ή και την απόσχιση των συγκεκριμένων περιφερειών από την Ουκρανία.

- Στην Σεβαστούπολη της Κριμαίας προσγειώθηκε αεροσκάφος το οποίο μεταφέρει τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν την Παρασκευή το απόγευμα, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο και μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.Ο Ρώσος πρόεδρος θα παρευρεθεί, όπως ήδη είχε θεωρηθεί πιθανό τις προηγούμενες ημέρες, σε εκδηλώσεις για την Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης κατά της ναζιστικής Γερμανίας το 1945 στην Ευρώπη.

Πέμπτη 8/5 

Ο μεταβατικός πρόεδρος και ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας πρότειναν σήμερα τη δημιουργία μιας «Στρογγυλής Τράπεζας» με στόχο την επίλυση της κρίσης, στην οποία θα συμμετάσχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και οι ομάδες των πολιτών από όλες της περιοχές της χώρας, ενώ κάλεσαν επίσης και διεθνείς μεσολαβητές για να βοηθήσουν.

Ο πρόεδρος Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ και ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ σε κοινή τους ανακοίνωση επανέλαβαν επίσης τη θέση τους ότι θα προσφέρουν αμνηστία σε όσους δεν έχουν «βάψει τα χέρια τους με αίμα» στις συγκρούσεις που σημειώνονται στην ανατολική Ουκρανία μεταξύ φιλορώσων αυτονομιστών και των ουκρανικών δυνάμεων.

Η ανακοίνωση που ανέβηκε στον επίσημο ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας δεν φαίνεται να περιέχει νέες προτάσεις, όμως χαρακτηρίζεται σημαντική γιατί περιλαμβάνει κάποια ουσιαστικά στοιχεία του προσχεδίου του ειρηνευτικού «Οδικού Χάρτη» που παρουσιάστηκε σήμερα στο Κίεβο από τον επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ.

Νωρίτερα:

Οι φιλορώσοι του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ αποφάσισαν να προχωρήσουν κανονικά στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αυτονομία ή και απόσχιση των περιφερειών όπου δρουν, παρά το κάλεσμα του προέδρου της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν την Τετάρτη να το αναβάλουν (πηγή: rt.com).

 

Ο επικεφαλής της ουκρανικής υπηρεσίας ασφάλειας, Andrey Parubiy ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συνεχιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ανεξάρτητα από την απόφαση για διενέργεια δημοψηφίσματος αυτονόμησης στην επαρχία του Ντόνετσκ. Στη Μόσχα, η πρόεδρος της Άνω Βουλής Βαλεντίνα Ματβιένκο δήλωσε ότι, εάν το Κίεβο δεν σταματήσει να χρησιμοποιεί τον στρατό κατά του λαού, η Ουκρανία απειλείται από πολιτική ρήξη. «Αν η Ουκρανία διαλυθεί, το Κίεβο και οι δυτικοί του πάτρονες θα φέρουν την πλήρη και απόλυτη ευθύνη», δήλωσε η Ματβιένκο.

Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν το βράδυ της Πέμπτης, δίχως να υπάρχουν αναφορές για νέους νεκρούς. Στην πόλη Severodonetsk στην περιοχή του Lugansk, σύμφωνα με αναφορές του πρακτορείου ειδήσεων UNIAN, ακροδεξιοί του δεξιού τομέα επιτέθηκαν στα γραφεία της εισαγγελίας.   

Πάντως, οι αναφορές του Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη δείχνουν προς το παρόν πως απομακρύνεται το ενδεχόμενο επανάληψης του «σεναρίου Κριμαίας» ή, κάτι που επαναλάμβαναν ως ανησυχία οι δυτικές κυβερνήσεις, το ενδεχόμενο ανοικτής εισβολής των ρωσικών δυνάμεων στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας.

Οι φιλορώσοι ένοπλοι, που έχουν καταλάβει κτίρια στην ανατολική Ουκρανία και είχαν προαναγγείλει δημοψήφισμα για την ερχόμενη Κυριακή, δύσκολα δεν θα αποδεχθούν τη σύσταση του ρώσου προέδρου για «αναβολή». 

Η αναφορά του δε ότι μείωνεται η ρωσική στρατιωτική παρουσία κοντά στα σύνορα - γεγονός που αμφισβητείται προς το παρόν από ΝΑΤΟ και ΗΠΑ - μοιάζει με άλλο ένα βήμα αποκλιμάκωσης. 

Οι ουκρανικές προεδρικές εκλογές, είπε ο Πούτιν, είναι «θετικό βήμα» αλλά πρέπει να συνοδευτούν με διάλογο με τα ανατολικά για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις -χωρίς τις οποίες, οι εκλογές «δεν θα έχουν αποτέλεσμα». 

Θυσιάζοντας προς το παρόν το δημοψήφισμα, σχολιάζουν αναλυτές στο βρετανικό Reuters, ο ρώσος πρόεδρος κερδίζει περισσότερες πιθανότητες να αναγκάσει το Κίεβο να αναγνωρίσει μεγαλύτερη αυτονομία στις ανατολικές επαρχίες (αυτό σημαίνει η πάγια έκκληση της Μόσχας για συνταγματική αναθεώρηση).

Το να ξεκινήσει το Κίεβο συνομιλίες σε ισότιμη βάση με την επαρχία του Ντονέτσκ είναι από μόνο του κόκκινο πανί για την ουκρανική κυβέρνηση. Ο Βλαντιμίρ Φρολόφ, αναλυτής δεξαμενής σκέψης στη Μόσχα που επικαλείται το βρετανικό πρακτορείο, λέει ότι το Κρεμλίνο ευελεπιστεί πως οι ενδοουκρανικές συνομιλίες θα οδηγήσουν σε «μία νέα Συμφωνία του Ντέιτον, υπό την οποία το Κίεβο θα αναγκαστεί να αποδεχθεί το είδος της Ουκρανίας που θέλει η Ρωσία».

Επιπλέον, η αλλαγή τόνων από τη Ρωσία μπορεί να αμβλύνει την απειλή νέων κυρώσεων από τη Δύση, με απτές οικονομικές επιπτώσεις. 

Το ρίσκο για τη Μόσχα είναι πως η έκβαση που θα έχει η διαδικασία εντός της Ουκρανίας είναι αβέβαιη. Όπως σχολιάζει στη γαλλική Liberation o Γκλεμπ Παβλόβσκι, πρώην σύμβουλος στο Κρεμλίνο, ο Πούτιν «θέλει μία εύθραυστη και ασταθή Ουκρανία, αλλά τον εξυπηρετεί ένα Βιετνάμ της δεκαετίας του '70 πάνω στα σύνορα». 

Επιπλέον, σχολιάζει στη γαλλική εφημερίδα ο Βασίλι Κασίν του κέντρου στρατηγικών αναλύσεων Vedomosti, οι ανατολικές ουκρανικές επαρχίες δεν έχουν στο ρωσικό θυμικό τη θέση που είχε η Κριμαία. «Η ανατολική Ουκρανία δεν έχει την ίδια πατριωτική αξία, και έτσι δεν αξίζει τις ίδιες θυσίες με την Κριμαία» λέει, «και έτσι η Μόσχα δεν θέλει να συρθεί σε μία πιθανώς δύσκολη σύγκρουση για χάρη της». 

Με πληροφορίες από in.gr, RT

Διαβάστε τις χθεσινές εξελίξεις εδώ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)