to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:31 | 06.11.2022

Διεθνή

Κίεβο: Οι αρχές ετοιμάζουν σχέδιο εκκένωσης, αν επέλθει ολικό μπλακ άουτ

Οι αρχές του Κιέβου ετοιμάζουν σχέδιο εκκένωσης για τα τρία εκατομμύρια των κατοίκων της ουκρανικής πρωτεύουσας, αν η πόλη βρεθεί αντιμέτωπη με ολικό μπλακ άουτ, όπως αποκαλύπτουν οι New York Times


(Ed Ram/Getty Images)

Καθώς αγωνίζονται να διατηρήσουν ένα δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από ρωσικούς πυραύλους, οι αξιωματούχοι στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο λένε ότι έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν ένα κάποτε αδιανόητο ενδεχόμενο: ένα πλήρες μπλακ-άουτ που θα απαιτούσε την εκκένωση των περίπου τριών εκατομμυρίων κατοίκων της πόλης.

Η κατάσταση είναι ήδη τόσο άσχημη, με το 40% της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας να έχει υποστεί ζημιές ή να έχει καταστραφεί, ώστε οι εργαζόμενοι του δήμου στήνουν 1.000 καταφύγια θέρμανσης που μπορο)ύν να χρησιμοποιηθούν και ως καταφύγια, ενώ οι μηχανικοί προσπαθούν να επιδιορθώσουν τους βομβαρδισμένους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Το σκηνικό καταδεικνύει τις ιδιαίτερα λεπτές ισορροπίες που διαμορφώνονται, στον «προθάλαμο» του χειμώνα.

Μιλώντας στους NYT, o επικεφαλής ασφαλείας της δημοτικής αρχής του Κιέβου ανέφερε πως «αν δεν υπάρχει ρεύμα, δεν υπάρχει ούτε νερό, ούτε σύστημα αποχέτευσης και γι' αυτό εξετάζουμε όλα τα πιθανά μέτρα για να προστατεύσουμε το ενεργειακό μας δίκτυο».

«Είναι σαφές πως αν οι Ρώσοι συνεχίσουν ανάλογες επιθέσεις, είναι πιθανό να χάσουμε ολόκληρο το ηλεκτροδοτικό μας σύστημα. Οι αξιωματούχοι του δήμου έχουν ενημερωθεί ότι πιθανόν να υπάρξει σχετική προειδοποίηση 12 ώρες πριν το σημείο στο οποίο το σύστημα θα φτάσει σε κατάρρευση. Αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, αναγκαστικά θα αρχίσουμε να ενημερώνουμε τους πολίτες και να τους προτρέψουμε να φύγουν», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας: 

«Προς το παρόν η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει γρήγορα».

Χθες, Σάββατο ο εθνικός φορέας ηλεκτρικής ενέργειας ανέφερε πως είναι αναγκασμένος να συνεχίσει τις κυλιόμενες διακοπές ρεύματος σε επτά περιοχές, ως μοναδική διέξοδο απέναντι στον κίνδυνο πλήρους κατάρρευσης του συστήματος.

Οι κυλιόμενες διακοπές είναι αναγκαίες για να «μειωθεί το φορτίο στα δίκτυα, να διασφαλιστεί η βιώσιμη εξισορρόπηση του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας και να αποφευχθούν επαναλαμβανόμενα ατυχήματα μετά τις ζημιές που υπέστησαν τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας από τις ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη».

Οι περικοπές θα επηρεάσουν το Κίεβο και τα περίχωρά του, καθώς και τις περιοχές Τσέρνιχοφ, Τσερκάσι, Χάρκοβο, Πολτάβα, Σούμι και Ζιτόμυρ, ανέφερε η εταιρεία κοινής ωφέλειας.

Σημειώνεται ότι οι στοχευμένοι ρωσικοί βομβαρδισμοί των τελευταίων εβδομάδων κατά ενεργειακών υποδομών στο Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις, έχουν καταστρέψει πάνω από το 40% των κρίσιμων εγκαταστάσεων ενέργειας στην Ουκρανία.

Πηγή: New York Times

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)