to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:36 | 09.11.2018

Κοινωνία

Κηδεύτηκε σήμερα ο μακροβιότερος δημοσιογράφος – συγγραφέας και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Λ. Αρσενίου

Κηδεύτηκε σήμερα το μεσημέρι στη Λάρισα ο παλαίμαχος δημοσιογράφος - συγγραφέας και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Λάζαρος Αρσενίου, ο οποίος απεβίωσε χθες σε ηλικία 104 χρονών.


Η κηδεία του έγινε στο νέο κοιμητήριο της πόλης, παρουσία του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη αλλά και εκπροσώπων του δημοσιογραφικού κόσμου. Επίσης παραβρέθηκαν μέλη αντιστασιακών οργανώσεων, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας με τον βουλευτή Νίκο Παπαδόπουλο, αλλά αντιπροσωπεία της οργάνωσης Λάρισας του ΚΚΕ.

Στον επικήδειο λόγο του ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας & Εύβοιας, Δημήτρης Χορταριάς μνημόνευσε τη ζωή και την πορεία του μακροβιότερου Θεσσαλού δημοσιογράφου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «εάν η απώλεια είναι συνάρτηση της προσφοράς, τότε το κενό που αφήνει ο θάνατος του Λάζαρου Αρσενίου είναι τεράστιο».

Μεταξύ άλλων ο κ. Χορταρίας τόνισε ότι ο Λάζαρος Αρσενίου «ήταν ο άνθρωπος που κατέγραψε με ακρίβεια αρκετά ιστορικά γεγονότα της Θεσσαλίας», ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη νοητική δύναμη του Λάζαρου Αρσενίου, ο οποίος ακόμη και λίγο καιρό πριν τον θάνατο του και παρά την προχωρημένη του ηλικία, είχε τη δυνατότητα να γράφει να αρθρογραφεί και να διορθώνει βιβλία.

Ο Λάζαρος Αρσενίου γεννήθηκε στην Καλαμπάκα το 1915. Με την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο Τρικάλων, εργάστηκε στον «Ανεξάρτητο» Αθηνών. Με τη αποστράτευσή του εργάστηκε στον «Πάπυρο». Στον πόλεμο του 1940-41 έλαβε μέρος ως έφεδρος ανθυπολοχαγός στη μάχη της Πίνδου και τραυματίσθηκε στην Αλβανία με διαμπερές τραύμα στα μαλακά του λάρυγγα. Μετά από σχετική άδεια μετείχε στην απόκρουση της εαρινής επίθεσης στο Ύψωμα Μπούρεσι, συνεχόμενο με το Ύψωμα 731.

Από τον Μάιο του 1941 μετείχε στην ανασυγκρότηση των μυστικών οργανώσεων του ΚΚΕ και στη σύσταση του ΕΑΜ στη Θεσσαλία. Το 1943 εκλέχθηκε μέλος της Πανθεσσαλικής Επιτροπής του ΕΑΜ στο πρώτο συνέδριό της.

Μετά την απελευθέρωση δραστηριοποιήθηκε στην έκδοση της εφημερίδας «Αλήθεια» του ΕΑΜ Λάρισας. Με τις διώξεις το 1946 πέρασε σε παρανομία και εξέδωσε σε μυστικό τυπογραφείο περίπου 40 φύλλα της σε σχήμα 17,5 x 25. Την 8η Μαΐου 1948 βγήκε στο βουνό και ανέλαβε το τυπογραφείο «Παρτιζάνος» του Δημοκρατικού Στρατού. Με την αποφυλάκιση του εγκαταστάθηκε στη Λάρισα.

Εργάσθηκε επίσης στην τοπική εφημερίδα «Θεσσαλικά Νέα», διευθυντής του περιοδικού «Συνεταιριστικά Νέα» της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Λάρισας και υπήρξε τακτικός συνεργάτης επί 30 χρόνια (1968-1999) του περιοδικού «Οικονομικός Ταχυδρόμος» Αθηνών. Στο περιοδικό Αθηνών «Γυναίκα» δημοσιεύθηκαν λογοτεχνικά και λαογραφικά άρθρα, ενώ διετέλεσε ανταποκριτής αθηναϊκών εφημερίδων και συνεργάτης του Πρακτορείου «Reuters».

Ο Λάζαρος Αρσενίου ήταν μέλος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας - Ευβοίας και πριν από δύο χρόνια τιμήθηκε για την προσφορά του, ενώ έχει τιμηθεί με μετάλλια και με άλλα βραβεία.

Τιμήθηκε με το μετάλλιο «Αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης». Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας του απένειμε το Παράσημο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος Τιμής ως δημοσιογράφο και συγγραφέα, αλλά και το Βραβείο του Ιδρύματος Αθανασίου Μπότση για την «Προσφορά του στην πρόοδο της δημοσιογραφίας και τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση». Ο δήμος Καλαµπάκας του απένειμε πλακέτα και δίπλωμα «Τιμής», ενώ ο δήμος Τρικκαίων του απένειμε Χρυσό και Αργυρό Μετάλλιο.

Το 2016 η Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας τον τίμησε για τη συνολική προσφορά του. Με διπλώματα τιμήθηκε και από άλλες οργανώσεις.

Ο Λάζαρος Αρσενίου ως συγγραφέας έγραψε τα εξής βιβλία:

(2014) Η γεωργία στη σύγχρονη Ελλάδα

(2013) Η ασκηθείσα στην Ελλάδα πολιτική μεταπολεμικά 1950- 2012

(2010) Η Θεσσαλία στην Τουρκοκρατία

(2009) Η νίκη της Ελλάδας το 1940-41 στον πόλεμο με την Ιταλία

(2006) Ο αντιστασιακός τύπος της Θεσσαλίας

(2005) Τα τσελιγκάτα Σαρακατσάνων και Βλάχων

(2005) Το έπος των Θεσσαλών αγροτών και οι εξεγέρσεις τους 1881-1993

(2001) Γένεση του εμφυλίου και συνέπειες αυτού

(1999) Η Θεσσαλία στην αντίσταση

(1999) Η Θεσσαλία στην αντίσταση

(1998) Ανατομία του έπους 1940 - 1941

(1982) Η δολοφονία του Κώστα Βιδάλη

Ψηφίσματα για την απώλεια του Λάζαρου Αρσενίου, εξέδωσαν τα Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, καθώς και του Επικουρικού Ταμείου Αρωγής Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας.


ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας: Ο Λάζαρος Αρσενίου υπήρξε σημείο αναφοράς για την Εθνική Αντίσταση στην ευρύτερη περιοχή

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας εκφράζει την βαθύτατη θλίψη του για τον θάνατο του κορυφαίου δημοσιογράφου και συγγραφέα, αλλά πάνω απ' όλα αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και πρωτοπόρου του ΕΑΜικού κινήματος στη Θεσσαλία, Λάζαρου Αρσενίου.

Ο Λάζαρος Αρσενίου υπήρξε σημείο αναφοράς για την Εθνική Αντίσταση στην ευρύτερη περιοχή, ένας ακαταπόνητος αγωνιστής που μεταλαμπάδευσε με το σπουδαίο συγγραφικό του έργο την εποποιία του ΕΑΜ στις νεώτερες γενιές, μένοντας πάντα πιστός στα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στο ερευνητικό – μελετητικό του έργο για τα αγροτικά και αναπτυξιακά ζητήματα της πατρίδας μας.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας θα παραστεί στην κηδεία του εκλιπόντος.


Αποχαιρετισμός του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας Νίκου Παπαδόπουλου στον αγωνιστή της Αριστεράς Λάζαρο Αρσενίου

«Aποχαιρετούμε σήμερα με βαθιά θλίψη τον Λάζαρο Αρσενίου. Έναν έντιμο αγωνιστή της Αριστεράς, έναν ξεχωριστό άνθρωπο με ήθος και έντονη αντιστασιακή δράση.

Ο Λάζαρος Αρσενίου πρόσφερε όχι μόνο στην πατρίδα και στην Αριστερά αλλά και στην κοινωνία, μεταλαμπαδεύοντας με το σπουδαίο συγγραφικό του έργο την εποποιία του ΕΑΜ στις νεότερες γενιές, μένοντας πάντα πιστός στα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Οι αγώνες του για την ελευθερία σε συνδυασμό με το αδιαμφισβήτητο ήθος του και την πολύτιμη δημοσιογραφική του δουλειά, αποτελούν παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και αξίζουν κάθε σεβασμό.

Εκφράζω την θλίψη μου και τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του για την απώλεια του.»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2019 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)