to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κι ύστερα ήρθαν οι μέλισσες με το κεντρί χωρίς το μέλι

Γιατί π.χ. οι εκτιμήσεις οργανισμών (ΟΟΣΑ) , οικονομικών Ινστιτούτων και διάσημων οικονομολόγων, τοποθετούν την Ελλάδα στη χειρότερη θέση των αρνητικών επιπτώσεων για την οικονομία μετά την καραντίνα; Γιατί υπολογίζουν μείωση του ΑΕΠ από 18 % έως και 35%;


Αν και προσωρινά η κρίση φόβου από την επιδημία έχει σκεπάσει άλλα μεγάλα προβλήματα, ωστόσο είναι ώρα να μπούμε σε μία ουσιαστική συζήτηση, σε ορισμένα τουλάχιστον εξ αυτών. Προβλήματα που καθορίζουν όμως, καθοριστικά την οικονομική ευμάρεια και κατ΄ επέκταση και την κοινωνική .

Γιατί π.χ. οι εκτιμήσεις οργανισμών (ΟΟΣΑ) , οικονομικών Ινστιτούτων και διάσημων οικονομολόγων, τοποθετούν την Ελλάδα στη χειρότερη θέση των αρνητικών επιπτώσεων για την οικονομία μετά την καραντίνα; Γιατί υπολογίζουν μείωση του ΑΕΠ από 18 % έως και 35%;

Όλοι οι επαΐοντες γνωρίζουν:

Η οικονομία της Ελλάδας έχει ως κυρίαρχη μορφή το μεταπρατικό μοντέλο. Χώρα όπου καλύπτει κατά 75% περίπου τις ανάγκες της από τις εισαγωγές, φυσικά και είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε συνθήκες διεθνών και παγκόσμιων κρίσεων. Πόλεμοι , οικονομικές κρίσεις -2008, πανδημίες , πυρηνικά ατυχήματα κλπ.
Αυτό το δομικό αλλά και διαθρωτικό πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας έδειξε ξεκάθαρα τις αδυναμίες του στη κρίση του 2008 και την εποχή των μνημονίων. Εκτός των ακραίων λαθών των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ευρώπης , οι δραματικές επιπτώσεις και η τεράστια δυσκολία εξόδου από την δύνη, ακουμπάει πάνω στην μεγάλη συστολή της παραγωγικής μας βάσης. Στην δραματικά ανισόμετρη κυριαρχία των τομέων υπηρεσιών και εμπορίου σε βάρος της παραγωγής. Εμπόριο κυρίως εισαγομένων προϊόντων. Τότε, την ολική οικονομική καθίζηση διέσωσε το συνεχώς αυξανόμενο τουριστικό προϊόν . Σχεδόν τριάντα πέντε εκατομμύρια τουρίστες το 2018. Ευλογημένη χώρα η Ελλάδα σε ομορφιά και κλιματικές συνθήκες , ακόμα κι αυτόν τον τομέα, του τουρισμού, τον άφησε μόνο του να εξελίσσεται τα προηγούμενα χρόνια σε λάθος πλατφόρμα. (Μικρή διάρκεια, μικρή διασπορά ανά την επικράτεια κλπ ). Αλλά ακόμα κι έτσι αποδίδει υποπολλαπλάσια διότι αντί να αγοράζονται ή να καταναλώνονται κυρίως Ελληνικά προϊόντα, γίνεται το αντίστροφο. Μία μεσαία θετική αλλαγή στην προηγούμενη παράμετρο θα μπορούσε να αποδώσει πέντε με εφτά δις πάρα πάνω έσοδα το χρόνο και ταυτόχρονα δεκάδες νέες θέσεις εργασίας.

Αυτά και πολλά άλλα είναι γνωστά και δεν είναι ο σκοπός αυτού του άρθρου. Το τρομαχτικό είναι, πως η σχεδόν οικονομική μονοκαλλιέργεια στο τουριστικό προϊόν , ευάλωτος τομέας όσο ίσως ουδείς άλλος σε κρίσεις παντού τύπου , επιφέρει τον ξαφνικό θάνατο στην οικονομία μίας χώρας. Αυτή ακριβώς η εξάρτηση είναι που δίνει αυτές τις οδυνηρά άσχημες οικονομικές εκτιμήσεις για την Ελλάδα, και οδηγεί στις δυσοίωνες προβλέψεις για την επόμενη μέρα της υγειονομικής κρίσης. Μόλις, και μακάρι να λήξει το συντομότερο η κρίση φόβου για την υγεία, θα έρθει πιο αμείλικτη η αβεβαιότητα κι ο πανικός. Η Αγωνία ήδη πλανάται: Πόσοι, πώς και με τι θα επιζήσουμε..

Αν η Ελλάδα είναι μονίμως εξαρτημένη από σχέδια βοήθειας και έχει ανάγκες από προστάτες, θα αναπνέει πάντα με αναπνευστήρα εντατικής θεραπείας και χωρίς η ίαση να είναι βέβαιη . Ακόμα κι αν δεν επέλθει το μοιραίο θα αφήνει πάντα βαριά συμπτώματα με καθολικές επιδράσεις, όχι μόνο στην οικονομία και την κοινωνία , αλλά και στον παγκόσμιο ιστό των όποιων αναμετρήσεων.

Είμαστε βαθειά λαβωμένοι από την προηγούμενη κρίση, παρά την πρόοδο που συντελέστηκε με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ . Αν και τώρα δεν κατανοηθεί το εστιακό βάθος του προβλήματος που διέπει το δομικό και διαθρωτικό μοντέλο της οικονομίας μας και τον χαρακτήρα της, στην Ελλάδα θα μείνουν μόνο συνταξιούχοι . Οι υπόλοιποι θα σκορπίσουν στους πέντε ανέμους . Η χώρα θα μένει φτωχή και ανοχύρωτη σε κάθε εθνικό κίνδυνο. Αυτή τη μεγάλη αλήθεια αναγνώρισε ο ΣΥΡΙΖΑ και προσπάθησε, αφ΄ ενός να αναδείξει και αφετέρου να ξεκινήσει τις αναγκαίες παρεμβάσεις. Παρά το δημοσιονομικό έλλειμμα , τις περιοριστικές και λάθος ή τιμωριτικές πολιτικές των ευρωπαϊκών θεσμών , έκανε την αρχή. Νομοθέτησε αναγκαία εργαλεία , έκανε πράγματα • μπορούσε κι περισσότερα , ήθελε και πιο πολύ χρόνο.

Πάνω από δεκαπέντε περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια, με πολύ μεγάλο πλούτο προτάσεων, για μία άλλη περιφερειακή αξιοβίωτη παραγωγική ανάπτυξη. --Αναπτυξιακή τράπεζα, μικροπιστώσεις, αναπτυξιακός νόμος , προγράμματα του ΕΣΠΑ για καινοτόμες παραγωγικές επιχειρήσεις. Στόχευση συγκεκριμένων προγραμμάτων για νέους και νέες. Δράσεις για ομάδες παραγωγών , αγροτικούς συνεταιρισμούς , τον νόμο για την κοινωνική οικονομία . Ανοδικά κινήθηκε για 23 συνεχόμενους μήνες ο κύκλος παραγωγής τού μεταποιητικού κλάδου , αυξήθηκαν σημαντικά οι εξαγωγές της χώρας , πολλαπλασιάστηκαν κι εδώ δραστικά οι θέσεις εργασίας. Επιτέλους ξεκόλλησε από τη πλήρη συστολή η παραγωγική δυναμική της χώρας. Και με σεβασμό στο περιβάλλον! Η ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο του 2019 ( κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ) ανέβηκε στο 2,8% ! Δεν αλλάξαμε το σύμπαν αλλά είχαμε κάνει την αρχή ! .Αυτά είναι μερικά από αυτά που αφήσαμε εκτός των άλλων γνωστών ως παρακαταθήκη.

  Επί ΝΔ όλα σχεδόν πήγαν ξανά πίσω. Στους δικούς της εννέα μήνες πριν πανδημίας. Ιδεοληψίες , συμφέροντα , ανικανότητα, και κούφια ρητορική για επενδύσεις της ίδιας κοπής με αυτή που μας έφερε στη χρεοκοπία. Χρεοκοπία για την οποία, ποτέ δεν απάντησαν πως συνέβη, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Όχι για να αναγνωρίσουν την ευθύνη τους . Αλλά για να σώσουμε το μέλλον των επόμενων γενεών.

Το σλόγκαν της ΝΔ: Επενδύστε ότι θέλετε , όπως θέλετε, όπου θέλετε , θα αιχμαλωτίσει για μία ακόμη φορά το μέλλον.

Και εξ αιτίας αυτών, μετά την υγειονομική κρίση θα έρθει ο νέος εφιάλτης , εφιάλτης μακράς διάρκειας και με εκατοντάδες χιλιάδες θύματα. Γιατί εκτός από τον φυσικό θάνατο υπάρχει ένας άλλος θάνατος, ο ψυχολογικός και κοινωνικός.

Και όπως έλεγε και ο Βίκτωρ Ουγκώ: «Δεν είναι τίποτα να πεθάνεις. Είναι τρομακτικό να μη ζεις»
Οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες , οι νέοι άνεργοι και μικροεπιχειρηματίες που θα προκύψουν στους ήδη υπάρχοντες, δεν θα είναι μόνο υπερχρεωμένοι. Δυστυχώς δεν θα έχουν ούτε την ελάχιστη δυνατότητα για στοιχειώδη επιβίωση.

Συνεπώς η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα 26 δισ. τώρα, είναι αναγκαία κι απολύτως σωστή, και όχι όταν, αν, κι όποτε που εμμένει η σημερινή κυβέρνηση. Εκτός κι αν η ΝΔ έχει στόχο τον ξαφνικό θάνατο διακοσίων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τους εργαζόμενους σ΄ αυτές, ώστε να μεταφέρει πιο πολύ τη συγκέντρωση της οικονομικής πίτας στους λίγους κι εκλεκτούς της αγοράς….
Ας δει ο κ. Μητσοτάκης τι κάνουν ηγέτες άλλων χωρών και που δεν απειλούνται με την ίδια μ΄ εμάς οικονομική κατάρρευση. Τώρα τα ρίχνουν τα χρήματα, τώρα! Και να τα πάρουν όλοι που τα έχουν ανάγκη. Πριν ξανασυμβεί ένα νέο κύμα συνανθρώπων μας να αυτοκτονεί όπως το 2010-2014 που επέλεξαν «ένα άθλιο τέλος, αντί μία αθλιότητα δίχως τέλος».

Επειγόντως λοιπόν, για ένα αναπτυξιακό και πράσινο, οικονομικό και βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο, το οποίο σταδιακά θα μας βγάζει από τις παγίδες θανάτου τού υπάρχοντος, το οποίο επιμελώς φιλοτέχνησε και εξακολουθεί να φιλοτεχνεί η ΝΔ.

* Ο Νίκος Σκορίνης είναι συγγραφέας , μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)