to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κι όμως! Οι εκπαιδευτικοί αμείβονται λιγότερο από τον κατώτατο μισθό

«Στενάζουν» οικονομικά οι εκπαιδευτικοί - Καμία πρόβλεψη για στέγαση, οδοιπορικά, βενζίνες - Καταγράφηκαν έως και 200 παραιτήσεις μέσα σε μια ημέρα


«Οι εκπαιδευτικοί είναι οι προσοντούχοι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι αμείβονται λιγότερο και από τον κατώτατο μισθό που λαμβάνει ένας ανειδίκευτος εργάτης» τόνισε με σημερινές του δηλώσεις ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νικηφόρος Κωνσταντίνου, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το πρωί της Τρίτης το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί φέτος, οι οποίες είναι πιο έντονες από κάθε άλλη χρονιά λόγω της ακρίβειας και των ανατιμήσεων, αλλά και οι «κόφτες» σε θέρμανση και ηλεκτρικό που αναμένεται να επιβληθούν στις σχολικές μονάδες το χειμώνα εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

Αναφερόμενος στις συνθήκες διαβίωσης, ο κ. Κωνσταντίνου τόνισε η οικονομική κατάσταση των εκπαιδευτικών, είναι χειρότερη από ποτέ.

«Να σας πω χαρακτηριστικά ότι ο κατώτατος μισθός είναι 713 ευρώ επί 14 μήνες. Ο πρωτοδιοριζόμενος εκπαιδευτικός παίρνει μισθό 730 επί 12 μήνες. Αν βάλουμε το 713 επί 14 δια 12, βλέπουμε ότι ο κατώτατος μισθός είναι 830 ευρώ, 100 ευρώ πάνω από το μισθό του εκπαιδευτικού. Αν αυτό δεν είναι κοινωνικό πρόβλημα και κοινωνική αδικία, τότε τι είναι;» διερωτήθηκε, προσθέτοντας πως πάνω από το 30% των εκπαιδευτικών έχει διδακτορικό και πάνω από 60% έχουν ένα μεταπτυχιακό. «Μιλάμε για προσοντούχους δημοσίους υπάλληλους οι οποίοι αμείβονται λιγότερο και από τον κατώτατο μισθό» διευκρίνισε.

«Τα προβλήματα είναι εντονότερα φέτος σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές λόγω της οικονομικής και της ενεργειακής κρίσης, οι συνάδελφοι μας βρίσκονται στη χειρότερη οικονομική κατάσταση» είπε, σημειώνοντας πως «ήδη από τα χρόνια των μνημονίων, από το 2012-2013, όταν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται στο ενιαίο μισθολόγιο, οι εκπαιδευτικοί είχαν τη μεγαλύτερη μείωση. Είμαστε οι μόνοι που η μείωση μισθών και επιδομάτων έφτασε συνολικά το 45% (δώρο Πάσχα, Χριστουγέννων κτλ). Θεωρούμε ότι πρόκειται για τεράστια αδικία. Αντίθετα, από το 2012-2022 είχαμε αρκετές ομάδες δημοσίων υπαλλήλων στους οποίους έχουν δοθεί κάποια επιδόματα, στους εκπαιδευτικούς δεν έγινε απολύτως τίποτε. Αυτό λοιπόν που προτάσσουν οι εκπαιδευτικοί είναι να υπάρξει μια οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών».

Προανήγγειλε δε κλαδικές κινητοποιήσεις για το ζήτημα αυτό, γνωστοποιώντας ότι η Ομοσπονδία έχει αιτηθεί συνάντηση με το υπουργείο Οικονομικών «και θα φτάσουμε και μέχρι τον πρωθυπουργό».

4-5 εκπαιδευτικοί στοιβαγμένοι σε μια γκαρσονιέρα

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΟΛΜΕ «το προβλήματα που είχαμε στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, εντάθηκαν λόγω της παράτασης της τουριστικής περιόδου. Είχαμε φαινόμενα εκπαιδευτικών να μένουν μέσα στο αυτοκίνητό τους. Μας ενημέρωσε σχετικά η ΕΛΜΕ Ηρακλείου, ενώ οι ΕΛΜΕ Κυκλάδων και ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου μας είπαν πως οι εκπαιδευτικοί δεν έβρισκαν σπίτι με αποτέλεσμα να στοιβάζονται 4 και 5 άτομα σε μια γκαρσονιέρα ή να πληρώνουν 80 και 90 ευρώ σαν να είναι τουρίστες.

Για αυτό το θέμα έχουμε ζητήσει συνάντηση με το υπουργείο Εσωτερικών γιατί πρέπει να βρεθεί λύση και σε συνεργασία με τους δήμους. Υπήρχε ένα κονδύλι που δίνονταν στους δήμους και η πρόταση μας προς την ΚΕΔΕ ήταν τουλάχιστον να υπενοικιάζουν έστω Σεπτέμβριο-Οκτώβριο μικρά ξενοδοχεία και αυτά να τα διαθέτουν στους εκπαιδευτικούς.

Ζητάμε επίσης την επαναφορά του επιδόματος σίτισης στέγασης που έδιναν οι δήμοι, που δεν κατανοούμε για ποιο ακριβώς λόγο κόπηκε. Ως μελλοντική λύση, προτείνουμε επίσης κάτι που ήδη καταφέραμε ως Ομοσπονδία με το δήμο Μυκόνου: Στα Άνω Μερά, ήταν το πρώτο σχολείο που χτίστηκε με 18 διαμερίσματα για τους εκπαιδευτικούς. Η πρόταση λοιπόν που μεταφέρουμε και στο υπουργείο είναι στα καινούργια σχολικά κτίρια που κατασκευάζονται να έχουμε παράλληλα δίπλα και διαμερίσματα για τους εκπαιδευτικούς. Ας είναι αυτό το παράδειγμα ένα σχολείο-πιλότος για μελλοντική λύση» πρότεινε ο κ. Κωνσταντίνου.

Έως και 200 παραιτήσεις σε μια ημέρα

«Φέτος καταγράφηκαν οι περισσότερες παραιτήσεις εκπαιδευτικών επειδή δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα. Υπήρχαν ημέρες που είχαμε έως και 200 παραιτήσεις την ίδια ημέρα» τόνισε από τη μεριά της η γ.γ της ΟΛΜΕ, Στέλλα Mανουσογιωργάκη. Και η παραίτηση σημαίνει, όπως διευκρίνισε, ότι αυτοί που παραιτούνται δεν θα έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν για δύο σχολικές χρονιές. «Σκεφτείτε πόσο απελπισμένος είναι ο κόσμος για να φτάνει σε παραίτηση επειδή δεν μπορεί να ζήσει».

Από εμπνευστές…κακομοίρηδες

«Ουσιαστικά μας έχουν κόψει ένα ολόκληρο μισθολογικό κλιμάκιο» τόνισε από τη μεριά του ο Ανδρέας Καργόπουλος, το μέλος της Ομοσπονδίας, ενώ αναφέρθηκε στην αδυναμία των εκπαιδευτικών ηλικίας 30-40 ετών να κάνουν οικογένεια, αλλά και στο γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη συνυπηρέτησης στον ίδιο τόπο για τα παντρεμένα ζευγάρια εκπαιδευτικών, όπως προβλέπεται για άλλες κατηγορίες δημοσιών υπαλλήλων. 

Αναφέρθηκε επίσης στο μεγάλο πρόβλημα των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε μέρη μακριά από παιδικούς σταθμούς και δεν έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους, την ώρα μάλιστα που οριακά αγγίζουν τα εισοδηματικά κριτήρια για να πάρουν voucher. «Από τη μια μεριά λοιπόν δεν υπάρχει συνυπηρέτηση, για να πάει η οικογένεια μαζί, από την άλλη δεν υπάρχει πρόβλεψη για να αφήσουν τα παιδιά τους».

Τέλος, υπενθύμισε πως οι εκπαιδευτικοί αναγκάζονται για να συμπληρώνουν ωράριο να πηγαίνουν από το ένα σχολείο στο άλλο χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για τα οδοιπορικά και τις βενζίνες, ειδικά τώρα που οι τιμές έχουν εκτοξευθεί.

«Για ποιο λόγο είναι αυτονόητο ότι ένας αναπληρωτής θα πρέπει να διαθέτει αμάξι και δίπλωμα για διδάξει; Ότι θα πρέπει να μπορεί να ανταπεξέλθει στα οδοιπορικά και τις βενζίνες όταν πολλές φορές τα σχολεία απέχουν δεκάδες χιλιόμετρα μεταξύ τους; Όλος ο μισός νόμος Ηλείας μετακινείται από την Πάτρα κάθε μέρα. Το μισό Κιλκίς μετακινείται από τη Θεσσαλονίκη κάθε μέρα» είπε ο κ. Καργόπουλος, με τον Πρόεδρο της ΟΛΜΕ να συμπληρώνει πως πάνω από το 40% των εκπαιδευτικών διδάσκει σε τουλάχιστον δύο σχολεία.

Να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή, τα τροχαία ή οι θάνατοι εκπαιδευτικών που έχουν καταγραφεί κατά την μετακίνησή τους από το ένα σχολείο στο άλλο, δεν θεωρούνται εργατικά ατυχήματα!

«Όταν έχεις εξαθλιωμένο τον εκπαιδευτικό, όταν αναγκάζεται να ζει σε τρώγλες, να μένει μακριά από την οικογένειά του, να σκέφτεται δύο και τρεις φορές αν θα επισκεφθεί τον τόπο κατοικίας του μια φορά στο δίμηνο, ζημιώνεται το δημόσιο σχολείο. Το θέμα δεν είναι μόνο τα οικονομικά προβλήματα των εκπαιδευτικών, αλλά όλα αυτά τα ζητήματα αφορούν το δημόσιο σχολείο και την παρεχόμενη εκπαίδευση. Ο εκπαιδευτικός εμπνέει. Αν τον έχεις μετατρέψει σε κακομοίρη πώς να εμπνεύσει;» υπογραμμίζει ο κ. Καργόπουλος.

Φόρτος, φόρτος, φόρτος

Επιπλέον, η γ.γ. της ΟΛΜΕ στάθηκε στη συνεχή αύξηση των καθηκόντων των εκπαιδευτικών και της γραφειοκρατίας στα σχολεία.

«Από τη μια μεριά η τηλεκπαίδευση, για την οποία δεν εκπαιδευτήκαμε ποτέ, δεν είχαμε καμία βοήθεια, δεν είχαμε κανένα εξοπλισμό παρά μετά τη λήξη της, με το αστείο αυτό voucher. Από την άλλη αυξάνεται συνεχώς ο γραφειοκρατικός φόρτος στα σχολεία, με το υπουργείο Παιδείας να διαφημίζει ότι υπηρετούμε τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Το υπουργείο όμως δεν λέει ότι οι εκπαιδευτικοί στο εξωτερικό, ούτε ψυχολόγοι είναι, ούτε γραμματείς είναι και ότι κάνουν το μάθημά τους και ότι αυτό είναι το καθήκον τους. Στην Ελλάδα, από τις λίγες ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν γραμματείς στα σχολεία, δεν έχουν ψυχολόγους σε όλα τα σχολεία και η επαγγελματική τους εξουθένωση καταγράφεται πλέον στο ΕΥΡΥΔΙΚΗ, σε σχετικές έρευνες που έχουν γίνει. Εκεί φαίνεται επίσης ότι οι εκπαιδευτικοί είναι και οι πιο χαμηλόμισθοι στην Ευρώπη σε σχέση με το ωράριο τους» σημείωσε η κ. Mανουσογιωργάκη.

Ενεργειακή κρίση και σχολεία

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους δήμους να μην διανοηθούν να προχωρήσουν σε διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος ή θέρμανσης λόγω χρεών έστειλε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Νικηφόρος Κωνσταντίνου, τονίζοντας πως έχουν ευθύνη να διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα όπου οι ανάγκες είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

«Είναι αδιανόητο οι ευθύνες τις Πολιτείας να μετακυλίονται στα σχολεία, στους εκπαιδευτικούς, στους γονείς και τους μαθητές» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως οι δημοτικές σχολικές επιτροπές θα πρέπει να εξασφαλίσουν την απαραίτητη χρηματοδότηση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)