to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κι όμως, η ΕΡΤ είχε κέρδη!

Με τις μειώσεις προσωπικού και τις περικοπές στο πρόγραμμα, η κρατική τηλεόραση είχε θετικούς ισολογισμούς την τελευταία τριετία. Μια «ακτινογραφία» των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας, η οποία διέθετε και σημαντική ακίνητη περιουσία


 
 
→Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΡΤ, που δεν έχουν διαψευστεί, στην πενταετία 2008-2012: τα έσοδα μειώθηκαν, λόγω κρίσης, κατά 64 εκατ. ευρώ, το πρωτογενές της πλεόνασμα αυξήθηκε κατά 61,2 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων επίσης αυξήθηκαν κατά 60,1 εκατ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις της εταιρείας προς τρίτους μειώθηκαν συνολικά κατά 105 εκατ. ευρώ

Του Σωτήρη Μανιάτη

Η τελευταία πράξη του… δράματος παίχτηκε τελικά χθες τα ξημερώματα στην ΕΡΤ με την επέμβαση ΜΑΤ και εισαγγελέα στο Ραδιομέγαρο. Και κάπως έτσι φαίνεται ότι γράφεται το οριστικό τέλος μιας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που επί τέσσερις δεκαετίες ξεσήκωσε θύελλες αντιδράσεων για εξυπηρέτηση «ρουσφετιών», κατασπατάληση χρήματος, εξυπηρέτηση συμφερόντων, κυβερνητική προπαγάνδα, αλλά παράλληλα όλοι παραδέχονταν ότι είχε όχι μόνο εξαιρετικές «εκλάμψεις» αλλά και μια σειρά παραγωγών που ήταν διαμάντια και δεν θα έβρισκαν «στέγη» ποτέ στα ιδιωτικά κανάλια.

Η ΕΡΤ μπορεί να χαρακτηριζόταν ΔΕΚΟ, αλλά τα τελευταία χρόνια δεν επιβάρυνε ούτε ένα ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό. Μοναδικό της έσοδο ήταν το ανταποδοτικό τέλος (περίπου 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο) και τα όποια διαφημιστικά έσοδα, που (με κυβερνητικές κατευθύνσεις) την τελευταία τριετία περιορίστηκαν σε 10-15 εκατ. ευρώ (από 55 εκατ. ευρώ που έφταναν παλαιότερα). Από τα συνολικά της έσοδα περίπου 84 εκατ. ευρώ καταβάλλονταν σε φόρους και ασφαλιστικά ταμεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2012 η ΕΡΤ κατέβαλε για ΦΠΑ 28 εκατ. ευρώ, σε Ταμεία 32 εκατ., για ΦΜΥ 9 εκατ., φόρο εισοδήματος 13 εκατ. και λοιπούς φόρους 2 εκατ. ευρώ.

Το 2009, ο ισολογισμός της ΕΡΤ έκλεισε με ζημίες 18,3 εκατ. ευρώ και 174 εκατ. ευρώ συνολικές υποχρεώσεις προς τρίτους και δάνεια τραπεζών. Το 2010 όμως άρχισε η αντίστροφη πορεία, με την ΕΡΤ να καταγράφει κέρδη προ φόρων 30,6 εκατ. ευρώ και να μειώνει τις συνολικές υποχρεώσεις στα 125 εκατ. ευρώ. Το 2011 τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν στα 50,5 εκατ. ευρώ, με τις συνολικές ζημίες να μειώνονται περαιτέρω στα 71 εκατ. ευρώ. Πέρσι κατέγραψε κέρδη προ φόρων 56 εκατ. ευρώ, με τις ζημίες να μειώνονται στα 61 εκατομμύρια.

Οικονομικά μεγέθη

Για φέτος, μάλιστα, προβλέπονταν κέρδη προ φόρων 40 εκατ. ευρώ, ενώ υπήρξε πρόσθετη κρατική αφαίμαξη από το ανταποδοτικό, καθώς περίπου 75 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν στο ΛΑΓΗΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειες).

Το συμμάζεμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης βέβαια δεν έγινε καθόλου… αναίμακτα. Οι εργαζόμενοι υπέστησαν αλλεπάλληλες περικοπές σε μισθούς, επιδόματα, εργασία εκτός έδρας, υπερωρίες κ.ά., που ξεπέρασαν το 35% των μισθών τους. Απομακρύνθηκαν σταδιακά οι πάνω από 1.300 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, ενώ υπήρξαν και αρκετές αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης. Υπολογίζεται ότι από τη μείωση δαπανών μισθοδοσίας εξοικονομήθηκαν πάνω από 85 εκατ. ευρώ. Από το συμμάζεμα λειτουργικών δαπανών και κόστους αγοράς προγράμματος εξοικονομήθηκαν άλλα 40 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΡΤ, που δεν έχουν διαψευστεί, στην πενταετία 2008-2012: τα έσοδα μειώθηκαν, λόγω κρίσης, κατά 64 εκατ. ευρώ, το πρωτογενές της πλεόνασμα αυξήθηκε κατά 61,2 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων επίσης αυξήθηκαν κατά 60,1 εκατ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις της εταιρείας προς τρίτους μειώθηκαν συνολικά κατά 105 εκατ. ευρώ.

Και σε όλα αυτά πρέπει να υπολογιστεί ότι η ΕΡΤ διέθετε σημαντικά περιουσιακά στοιχεία που παραμένουν μέχρι και σήμερα αναξιοποίητα. Περισσότερες από 60 κτιριακές εγκαταστάσεις και εκτάσεις ήταν μέρος της περιουσίας της που είχε χαρτογραφηθεί από τη διοίκηση επί προεδρίας Θανάση Παπαγεωργίου, με λεπτομέρειες όχι μόνο για τη χρήση και την αξία τους αλλά και για το αν μπορούν ή όχι να αξιοποιηθούν και γιατί. Σύμφωνα με εκείνη την καταγραφή (Δεκέμβριος του 2012), η συνολική αντικειμενική αξία αυτών των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης έφτανε τα 182.158.392 ευρώ!

Ακίνητη περιουσία

Ωστόσο, από αυτά, η τότε διοίκηση της ΕΡΤ είχε καταλήξει ότι μπορούν σε βραχύ χρόνο να αξιοποιηθούν μόνο τρία, η εμπορική αξία των οποίων όμως μπορεί να φθάσει πολύ ψηλά, ενώ υπήρχε και συμφωνία με την ΠΟΣΠΕΡΤ. Επρόκειτο για έκταση 760.812 τετραγωνικών μέτρων στην Περαία της Θεσσαλονίκης που η αντικειμενική της αξία όσο ήταν εκτός σχεδίου έφθανε τα 17.451.148 ευρώ. Από τη στιγμή, όμως, που μπήκε στο σχέδιο, οι εκτιμήσεις ήταν ότι η εμπορική της αξία έχει ίσως και δεκαπενταπλασιαστεί. Αλλη αξιοποιήσιμη έκταση ήταν τα 31.084,6 τ.μ. στη θέση Μπασταρδάκι σε Γέρακα, Πεντέλη, Σταυρό, της οποίας η αντικειμενική αξία υπολογιζόταν σε 5.617.021 ευρώ και η οποία μάλιστα βρισκόταν επίσης υπό ένταξη στο σχέδιο πόλης, κάτι που θα αλλάξει σημαντικά και την εμπορική αξία της. Η τρίτη και τελευταία έκταση που είχαν καταγράψει για άμεση αξιοποίηση ήταν 12.316 τ.μ. στον Ξηροπόταμο Ηρακλείου, αντικειμενικής αξίας 3.370.212 ευρώ. Υπάρχει κεραία, η οποία όμως είναι ανενεργός και η έκταση βρίσκεται πάνω στη θάλασσα στο δυτικό άκρο του Ηρακλείου.

Μεγάλης αντικειμενικής αξίας (και ακόμα μεγαλύτερης εμπορικής) είναι βέβαια και το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή (Μεσογείων 432). Πρόκειται για συνολική έκταση 42.730 τ.μ. με αντικειμενική 56.436.170 ευρώ. Για να αξιοποιηθεί, όμως, εμπορικά θα έπρεπε να υπάρχει σχέδιο μετεγκατάστασης των κεντρικών υπηρεσιών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Οσο για τις εγκαταστάσεις και την έκταση στην Κατεχάκη (Μεσογείων 136), μπορεί η αντικειμενική αξία της να φθάνει τα 36.514.382 ευρώ (με επίσης πολύ μεγαλύτερη εμπορική), αλλά, σύμφωνα με όσα σημειώνονταν στις παρατηρήσεις, πρόκειται για Μητροπολιτικό Πάρκο και, με βάση τη νομοθεσία, δεν υπάρχει δυνατότητα οικοδόμησης.

Υπήρχαν βέβαια και άλλες εκτάσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων όμως δεν είναι αξιοποιήσιμες για διάφορους λόγους. Σχέδια δηλαδή υπήρχαν, αλλά κάποιοι φρόντισαν να τα… θάβουν. Ποιος κέρδισε λοιπόν και ποιος έχασε από το λουκέτο; Σίγουρα δεν κέρδισε ούτε η δημοκρατία, ούτε η ενημέρωση, αλλά ούτε και η υπό διαρκή οικονομική κρίση χώρα.

[email protected]

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)