to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:23 | 10.10.2019

Διεθνή

Kι όμως, δεν έκανε χιούμορ ο Τραμπ: «Καλοί οι Κούρδοι, αλλά δεν μας βοήθησαν στη Νορμανδία» (βίντεο)

Ο αμερικανός πρόεδρος «νίπτει τας χείρας του» για την εγκατάλειψη των ως χθες συμμάχων του στη μάχη κατά του ISIS και προβαίνει σε τουλάχιστον ανιστόρητες αναφορές, την ώρα που η Τουρκία εξαπολύει τη φονική εισβολή της στη βόρεια Συρία


Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στη σύμπηξη συμμαχιών στο μέλλον, αφού παρά το ότι είχαν οικοδομήσει τέτοια με τους Κούρδους της Συρίας επέτρεψαν στην Τουρκία να εξαπολύσει εισβολή στο βορειοανατολικό τμήμα της συριακής επικράτειας, ο Ρεπουμπλικάνος ένοικος του Λευκού Οίκου απέρριψε κάθε τέτοια πιθανότητα.

«Οι συμμαχίες είναι εύκολες», διαβεβαίωσε. Ακόμη, ο Τραμπ υποστήριξε πως οι Κούρδοι πολέμησαν για λογαριασμό των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους διότι ήθελαν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους «τα εδάφη τους», για ίδιο συμφέρον.

Οι Κούρδοι (ένα έθνος που, ως γνωστόν δεν διαθέτει κράτος) «δεν μας βοήθησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν μας βοήθησαν στη ...Νορμανδία», βρήκε να πει ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Δαπανήσαμε τεράστια ποσά για να βοηθήσουμε τους Κούρδους, με πυρομαχικά, με όπλα, με χρήματα», είπε ακόμη. Τούτου λεχθέντος «μας αρέσουν οι Κούρδοι» (!), επέμεινε.

Σημειώνεται ότι οι κουρδικές δυνάμεις  αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στη δράση του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη συριακή και στην ιρακινή επικράτεια εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), ενώ οι τουρκικές αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις, που είχαν ξεκινήσει να προετοιμάζονται από καιρό, άρχισαν μετά την απόφαση του Τραμπ να αναδιπλωθούν αμερικανοί στρατιωτικοί που ήταν ανεπτυγμένοι στην περιοχή.

Νωρίτερα χθες ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως ελπίζει ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ενεργήσει με όσο πιο «λογικό» και «ανθρώπινο» τρόπο είναι δυνατόν στη Συρία, προειδοποιώντας εκ νέου πως σε διαφορετική περίπτωση, θα βρεθεί αντιμέτωπος με «τεράστιο οικονομικό τίμημα»: «Θα αφανίσω την οικονομία (της Τουρκίας)», απείλησε με το γνωστό του ύφος, χωρίς όμως τίποτα να αποδεικνύει ότι έχει πραγματική πρόθεση να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια ενάντια στη χώρα-σύμμαχό του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)