to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:28 | 05.02.2018

Πολιτική

Κι εσύ Μίκη βασανισμένε, μην ξεχνάς τον Ωρωπό

Στο συλλαλητήριο για το Μακεδονικό στο Σύνταγμα ακούσαμε τη "Ρωμιοσύνη" του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη και του επίσης μεγάλου μας ποιητή Γιάννη Ρίτσου να τα τραγουδούν, μεταξύ άλλων, οι Κασιδιάρηδες, οι Μιχαλολιάκοι, οι νεοφασίστες και οι όμοιοί τους.


Χωρίς να χαρακτηρίζονται συλλήβδην οι συμμετέχοντες ως ακροδεξιοί, εξαρχής θεωρήθηκε ότι η ιστορία του συνθέτη είναι ασύμβατη με συλλαλητήρια όπου συμμετέχουν παραθρησκευτικές οργανώσεις, νεοναζί απόγονοι εκείνων που τον φυλάκισαν ή ένας κόσμος που καταφέρεται κατά των πολιτικών και αποθεώνει εκπροσώπους της Εκκλησίας, απόστρατους και συλλόγους της... Υφηλίου.

Η στροφή Θεοδωράκη δεν είναι πρόσφατη. Προηγήθηκαν η υπουργοποίηση από Μητσοτάκη, αιτιάσεις του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου το 2011 για αντισημιτικό περεχόμενο των φράσεων «οι Εβραίοι είναι στη ρίζα του κακού» και «οι Εβραίοι ευθύνονται για την παγκόσμια οικονομική κρίση» και άλλα...

Η ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στο συλλαλητήριο ξεπέρασε και αυτές τις πράξεις του παρελθόντος, αλλά και τις αιτιάσεις για την προαναγγελθείσα παρουσία του στο Σύνταγμα. Ο λόγος του εμπρηστικός και εθνικιστικός εν μέσω του συνθήματος «Μίκη αλλάζεις την ιστορία». Εντύπωση προκάλεσε και η ρήση του: «Ναι είμαι πατριώτης διεθνιστής, περιφρονώ τον φασισμό σε όλες του τις μορφές, προπαντός στην πιο απατηλή και επίκδυνη μορφή του, την αριστερόστροφη».

Μίκης Θεοδωράκης: «Εγώ δεν ντρέπομαι όπως οι εθνομηδενιστές που μας κυβερνούν»

«Απευθύνουμε έκκληση στους βουλευτές, που έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν δημοψήφισμα, να προκαλέσουν τη σχετική συζήτηση στη Βουλή και να κινητοποιήσουν αυτό το εθνικής σημασίας ζήτημα», είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στο συλλαλήτήριο για τη Μακεδονία ο Μίκης Θεοδωράκης, προσθέτοντρας ότι «μόνο εμείς οι Έλληνες μπορούμε να δώσουμε ή να μην δώσουμε το δικαίωμα στους Σκοπιανούς, να οικειοποιούνται στο μέλλον μέσω του ονόματος Μακεδονία, ένα αναπόσπαστο τμήμα του ελληνισμού».

«Πιστεύω απόλυτα, αυτό το μεγάλο πρόβλημα θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ενωμένοι σαν μια γροθιά. Και πιστεύω απόλυτα ότι είμαστε ενωμένοι, γιατί ανεξάρτητα από τις διαφωνίες μας, είμαστε όλοι πατριώτες», πρόσθεσε.

Ο κ. Θεοδωράκης αφού ανέφερε ότι τα Σκόπια παραποποιούν την ιστορία σημείωσε ότι «δεν μας επιτρέπεται να συμφωνήσουμε με αυτή την παραχάραξη της ιστορίας. Τότε γινόμαστε συνένοχοι με τις δυνάμεις που στοχεύουν ανοιχτά κατά της εδαφικής μας ακεραιότητας. Τότε τι μπορεί να γίνει; Πρέπει να παραδεχτούμε τα λάθη και τις ευθύνες μας απέναντι στον ελληνικό λαό».

Ο κ. Θεοδωράκης στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στις μπογιές που έριξαν χθες στο σπίτι του «για να με εμποδίσουν να μιλήσω μπροστά σε σένα κυρίαρχε λαέ», όπως χαρακτηριστικά είπε και την αφιέρωσε (σ.σ. την ομιλία) στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, λέγοντας ότι: «Εγώ δεν ντρέπομαι όπως οι εθνομηδενιστές που μας κυβερνούν να παραμένω πιστός στις ιερές σκιές των προγόνων μας που μας δίδαξαν την αγάπη για την πατρίδα και το έθνος».
 

Τα εύσημα από του φασίστες

Εύσημα από τον γιο του αρχιβασανιστή της Μακρονήσου έλαβε ο Μίκης Θεοδωράκης. Ο Χρήστος Σκαλούμπακας αναφέρει ότι πατέρας του θα χαμογελάει από τον τάφο του, γιατί τίποτα δεν έχει χαθεί...

Είχε προηγηθεί ο νεοναζί χρυσαυγίτης: «Ο Μίκης ξεκίνησε από την Ε.Ο.Ν. του Ιωάννου Μεταξά και έκλεισε τον κύκλο του στο #Συλλαλητηριο πλάι σε Πατριώτες και Εθνικιστές! Οι ενδιάμεσες στάσεις/κυβιστήσεις παραγράφονται...» έγραψε ο Κασιδιάρης στο Twitter.


Η οργή της Έρης Ρίτσου

Η Έρη Ρίτσου, με αφορμή τη χρήση του μελοποιημένου ποιήματος του πατέρα της, Γιάννη Ρίτσου, στο συλλαλητήριο, παρενέβη με ανάρτησή στο facebook:

Η ανάρτηση της Έρης Ρίτσου:

“Μαθαίνω πως στο συλλαλητήριο ακούστηκε η Ρωμιοσύνη: “Τούτο το χώμα είναι δικό τους και δικό μας”.
Βέβαια ο Ρίτσος όταν έγραφε τους στίχους αυτούς δεν είχε υπ’ όψιν του τη συγκεκριμένη σημερινή χρήση από τα πάσης φύσεως παλληκάρια που γίνανε μαλλιά κουβάρια…
(Εκτός και αν η χρήση από πλευράς διοργανωτών είναι μια συμβολική χειρονομία συμφιλίωσης με τη γείτονα χώρα. Επί μακεδονικού εδάφους όλοι μαζί, το χώμα της Μακεδονίας είναι δικό τους και δικό μας! Οπότε, πάσο!)”

Ο εθνικιστής έκπτωτος πρόεδρος των Παραολυμπιονικών που χαιρέτησε ναζιστικά δίπλα στον Μίκη

Εμφανίστηκε να κάνει τον ναζιστικό χαιρετισμό δίπλα στον μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Ο Σίμος Παλτσανιτίδης δηλωμένος εθνικιστής έχει προκαλέσει και παλιότερα - Ντροπιάζει το Παραολυμπιακό κίνημα και τους ανθρώπους του καταγγέλλει η Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων. (διαβάστε αναλυτικά)

Σχετική εικόνα
Το έργο του παραμένει μουσική επένδυση της Ιστορίας

Το έργο του μεγάλου συνθέτη μας, που σημάδεψε τους δημοκρατικούς αγώνες του λαού μας, τα τραγούδια του ήταν στην ψυχή και στην καρδιά των δημοκρατικών Ελλήνων και όλων των αριστερών, θα παραμείνουν αλώβητα από τις πολιτικές πράξεις του δημιουργού τους. Το έργο του αποτέλεσε τη «μουσική επένδυση» σημαντικών στιγμών της σύχρονης Ιστορίας, και αυτό ούτε ο ίδιος ο δημιουργός δεν μπορεί να ξεριζώσει, να πατήσει ένα κουμπί και να χαθεί ο ήχος...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)