to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

ΚΕ.Θ.Ε.Α. σημαίνει ζωή

ΚΕ.Θ.Ε.Α. σημαίνει ολική επαναφορά στην ζωή. Και έχει να απαριθμήσει χιλιάδες παραδείγματα επαναφοράς ανθρώπων στην όχθη των ζωντανών.


ΚΕ.Θ.Ε.Α. σημαίνει δωρεάν παροχή υπηρεσιών σε ανθρώπους και οικογένειες με πρόβλημα τοξικοεξάρτησης. Μέχρι τώρα κανείς δεν πληρώνει για να λάβει τις αντίστοιχες υπηρεσίες. Αν όμως περικοπεί η θεραπευτική του εμβέλεια και μετατραπεί σε μια γραφειοκρατική καρικατούρα, οι υπηρεσίες τοξικοεξάρτησης θα αφορούν μόνο τις πλούσιες οικογένειες και όχι συνολικά τους τοξικοεξαρτημένους, όπως συμβαίνει σήμερα. Γιατί η τοξικοεξάρτηση δεν κοιτάει εισοδήματα, γνώσεις και πτυχία.

Αν όμως το ΚΕ.Θ.Ε.Α. αλλάξει, οι φτωχοί δεν θα έχουν να πληρώσουν. Και αυτό, διότι στα μάτια αυτής της κυβέρνησης ακόμα και η απεξάρτηση είναι εμπόρευμα και όχι μια διαδικασία που πρέπει να προσφέρεται δωρεάν και να έχει στόχο την ολική επαναφορά και την κοινωνική επανένταξη του τοξικοεξαρτημένου.
ΚΕ.Θ.Ε.Α. όμως σημαίνει και δημόσια συμμετοχική δράση στον αγώνα της απεξάρτησης. Το ΚΕ.Θ.Ε.Α. δεν το λειτουργούν γραβατωμένοι managers γραφειοκράτες.

Εξαίρεση πλέον, αποτελεί το δοτό Διοικητικό Συμβούλιο που επέβαλε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ο αόρατος Υπουργός Υγείας, για να ροκανίσει τα αποθεματικά των 12. Εκ. ευρώ που έχει στα ταμεία του το ΚΕ.Θ.Ε.Α. Και τους ενοχλεί που μια τέτοια δομή, τόσο επιτυχημένη, παράδειγμα προς μίμηση σε παγκόσμια κλίμακα, με χιλιάδες παραδείγματα ανθρώπων που επανήλθαν ολικά και επανεντάχθηκαν κοινωνικά, δουλεύει τόσο επιτυχημένα.

Η δράση του ΚΕ.Θ.Ε.Α. λοιπόν, είναι αντιπαράδειγμα μιας αντίληψης που θεωρεί κάθε άνθρωπο υπεύθυνο του εαυτού του και στην περίπτωση που αυτοκαταστραφεί, μοναδικό υπεύθυνο για τις πράξεις του. Αντιπαράδειγμα μιας αντίληψης που δέχεται a priori ότι ο χρήστης δεν αλλάζει και που θεωρεί ότι είναι εφικτή μόνο η μείωση της βλάβης.

Στην μάχη για το ΚΕ.Θ.Ε.Α. συγκρούονται δυο εκ διαμέτρου αντίθετες αντιλήψεις. Από τη μια η αντίληψη της συλλογικής και εθελοντικής προσπάθειας, με έγνοια την απεξάρτηση αλλά και την κοινωνική επανένταξη. Μια αντίληψη που δεν ενδιαφέρεται να τιμωρήσει τον χρήστη, αλλά να τον βοηθήσει να ξαναγεννηθεί γιατί στον πυρήνα της υπάρχει η πεποίθηση  ότι ο άνθρωπος μπορεί να αλλάξει. Που δεν δίνει έμφαση μόνο στην ιατρική διάσταση αλλά και στην κοινωνική και στην ψυχολογική.

Από την άλλη, μια ακραία αντικοινωνική αντίληψη δομημένη στη βάση του ατομικισμού και εμπορευματοποίησης ακόμα και της απεξάρτησης, που καταλήγει να προκρίνει τον περιορισμό της βλάβης και όχι την απεξάρτηση την οποία δουλεύει για χρόνια, επιτυχημένα και επιστημονικά το ΚΕ.Θ.Ε.Α.

Το ΚΕ.Θ.Ε.Α. εδώ και 40 χρόνια δουλεύει επιτυχημένα, δημόσια, συμμετοχικά και επαναφέρει τους ανθρώπους στην κοινωνία, προσφέροντας τους απλόχερα το δώρο της ζωής. Η μάχη για να μην αλλάξει το ΚΕ.Θ.Ε.Α μας αφορά συνολικά ως κοινωνία

Χρέος μας το ΚΕ.Θ.Ε.Α. και η ζωή να νικήσουν.

* Ο Γιώργος Μπαϊράμογλου είναι μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)