to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

ΚΕΘΕΑ: Μία κυβερνητική μεθόδευση βαθύτατα αντιδραστική

Με προσήλωση και σχέδιο η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει βαλθεί να γκρεμίσει και να διαλύσει όσους θεσμούς με ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα έχει αυτός ο τόπος.


Το 2019 ξεκίνησε το έργο διάλυσης του ΚΕΘΕΑ και αυτές τις μέρες, δια του αντιπροσώπου της, κ. Κικίλια, έρχεται να ολοκληρώσει το έργο της. Το ΚΕΘΕΑ αποτελεί το σημαντικότερο κέντρο απεξάρτησης στην Ελλάδα με πολλά κατά τόπους κέντρα. Ιδρύθηκε με το Ν.1729/1987 ως αυτόνομο ΝΠΙΔ υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας. Εδώ και 34 χρόνια προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του με χρηματοδότηση από το κράτος, τα διαρθρωτικά ταμεία και τις δωρεές. Προσφέρει ακούραστα με πραγματική ανθρωπιά και αλληλεγγύη τη στήριξή του σε εξαρτημένα άτομα και στις οικογένειές τους. Στέκεται σε πείσμα των πιέσεων που δέχεται τόσα χρόνια από τα- αμφιβόλου νομιμότητας και εκτός θεσμικού πλαισίου- ιδιωτικά κέντρα απεξάρτησης και από τις εκάστοτε συντηρητικές και νεοσυντηρητικές πολιτικές ηγεσίες. Σε ένα τόσο σημαντικό θεσμό στην Ελλάδα, λοιπόν, τι έκανε και κάνει ο κ.Μητσοτάκης; Αυτό που ξέρει καλύτερα. Θέτει τους- εξαρτημένους- ανθρώπους και ολόκληρες οικογένειες ως βορά από τη μία στα ιδιωτικά συμφέροντα και από την άλλη στην στυγνή γραφειοκρατία του κρατικού ελέγχου.

Το ΚΕΘΕΑ σήμερα διαθέτει πάνω από 100 μονάδες σε όλη την ελληνική επικράτεια. Προσφέρει βοήθεια σε έφηβους, ενήλικους, εργαζόμενους, αποφυλακισμένους, φυλακισμένους, άστεγους και τις οικογένειες τους, προκειμένου να ξεφύγουν και να σωθούν από κάθε είδους εξαρτήσεις, όπως αλκοόλ, ναρκωτικές ουσίες, τυχερά παίγνια, κ.ά. Το ΚΕΘΕΑ διοικητικά τηρεί ένα σύστημα πλήρους ετήσιου οικονομικού απολογισμού και ελέγχου των οικονομικών του στοιχείων από ορκωτούς λογιστές και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με εξαιρετικές επιδόσεις. Επιπλέον, έχει συμμετάσχει και συμμετέχει πολλάκις ως εμπειρογνώμονας σε διοργανώσεις διεθνών οργανισμών κατά των εξαρτήσεων λόγω του επιτυχημένου έργου και της εξειδίκευσής του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ διαχρονικά αποτελούνταν από μέλη άμισθα, όπως τον Μάριο Πλωρίτη, την Άλκη Ζέη, τον Παντελή Βούλγαρη, το Νίκο Κουνδούρο, το Νίκο Παρασκευόπουλο, κ.ά. Το 2019 η κυβέρνηση Μητσοτάκη, επί υπουργίας Κικίλια, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, κι όχι με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία, παρενέβη κακήν κακώς να μπλοκάρει την εκλογή του νέου- άμισθα, το τονίζω-, μη αρεστού στους κυβερνώντες, Διοικητικού Συμβουλίου. Σύσσωμοι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, οι θεραπευόμενοι και θεραπευόμενες, και οι οικογένειές τους αντέδρασαν έντονα σε αυτή την ωμή παρέμβαση στην αυτονομία και στις δημοκρατικές διαδικασίες του ΚΕΘΕΑ. Στο πλευρό τους τότε στάθηκαν προσωπικότητες όπως ο Νίκος Αλιβιζάτος (που ανέλαβε εθελοντικά την εκπροσώ​πησή τους), διεθνείς οργανώσεις, ομάδες πολιτών, καθώς και οι ΟΚΑΝΑ, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, 18ΑΝΩ, κ.ά.

Έπειτα από αυτή την αυθαίρετη παρέμβαση της κυβέρνησης, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και ο κ.Κικίλιας διόρισαν δικό τους Διοικητικό Συμβούλιο, που φυσικά είναι της αρεσκείας τους και δεν προέκυψε από τις δημοκρατικές διαδικασίες των εκλογών. Το έργο της κυβερνητικής παρέμβασης οδηγεί σε διάλυση του δημοκρατικού, αυτόνομου και αλληλέγγυου χαρακτήρα το ΚΕΘΕΑ. Ο σύλλογος εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ το εκφράζει καλύτερα:

Το μόνο που μένει είναι να αλλάξει και το όνομα. Η κυβέρνηση:

ý  Μετατρέπει το  ΔΣ του ΚΕΘΕΑ από άμισθο σε έμμισθο, σφραγίζοντας τη μετάβαση από ένα αιρετό συμβούλιο εθελοντών σε ένα κομματικά ελεγχόμενο συμβούλιο το οποίο θα επιβαρύνει οικονομικά τον οργανισμό, σε αντίθεση με τις δηλώσεις την περίοδο της ΠΝΠ.

ý  Καταργεί όλα τα συλλογικά όργανα που είχε το ΚΕΘΕΑ, εκτός από τη Γενική του Συνέλευση την οποία διατηρεί σε διακοσμητικό ρόλο και συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες στο διορισμένο από την εκάστοτε κυβέρνηση ΔΣ, ενάντια στις διακηρύξεις της κυβέρνησης και του ίδιου του ΔΣ.

ý  Συρρικνώνει θεραπευτικά και επιστημονικά το ΚΕΘΕΑ, μειώνοντας κατά το ένα τρίτο τις μονάδες πρώτης γραμμής μέσω συγχωνεύσεων ενώ ενισχύει τη γραφειοκρατία και τον συγκεντρωτισμό, διογκώνοντας τις κεντρικές και διοικητικές του υπηρεσίες.

ý  Εξαφανίζει τις Θεραπευτικές Κοινότητες, και καταργεί τις επωνυμίες των προγραμμάτων απεξάρτησης που είναι η ταυτότητα του ΚΕΘΕΑ την ώρα που ο οργανισμός προεδρεύει στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θεραπευτικών Κοινοτήτων και αντιπροεδρεύει στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Θεραπευτικών Κοινοτήτων.

ý  Δεν παρέχει καμία αιτιολόγηση ή τεκμηρίωση για τη σκοπιμότητα, τα κριτήρια και τη στόχευση των αλλαγών και πώς αυτές υπηρετούν τη Δημόσια Υγεία.

ý  Καταρτίζει έναν κανονισμό εργασίας με  πειθαρχικό και τιμωρητικό χαρακτήρα καταργώντας τις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις.

ý  Το  σχέδιο νόμου της διοίκησης αλλάζει τον χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ και πλήττει σφοδρά τη θεραπεία και το επιστημονικό του έργο σε μια στιγμή που οι ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, φουντώνουν. Παρουσιάζεται για προσχηματική, fast track, διαβούλευση, μετά από ενάμιση χρόνο συστηματικής αγνόησης των προτάσεων των εργαζομένων και του Συλλόγου για βελτίωση της λειτουργίας του οργανισμού στο πλαίσιο του διαλόγου για Συλλογική Σύμβαση, στον οποίο η νέα διοίκηση αρνήθηκε να προσέλθει.

Γνωρίζει άραγε ο Υπουργός Υγείας ότι οι προθέσεις και οι προτάσεις της επιτροπής έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα εκείνος διαβεβαίωνε δημοσίως  περί άμισθου ΔΣ, ενίσχυσης του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ και διαφύλαξης της θεραπευτικής του πρότασης και του επιστημονικού του έργου;

Αντιλαμβάνεται ότι εάν  εφαρμοστούν οι προτάσεις της επιτροπής αποδυναμώνεται δραστικά το μεγαλύτερο τμήμα του δημόσιου, δωρεάν συστήματος απεξάρτησης της χώρας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία βρισκόταν και βρίσκεται πάντα στο πλευρό όλων των εργαζομένων, των εξαρτημένων, των θεραπευόμενων και των οικογενειών τους του ΚΕΘΕΑ. Στεκόμαστε απέναντι στις μεθοδεύσεις και τις πολιτικές διάλυσης που δρομολογεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη Κικίλια απέναντι στο ΚΕΘΕΑ και σε όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ευάλωτη θέση και ζητάνε μια χείρα βοηθείας.  Άλλη μία απόδειξη ότι στα λόγια ΄΄Φιλελεύθερη΄΄ κυβέρνηση είναι στην πράξη όχι απλώς συντηρητική αλλά όπου έχει κομματικό ή ιδιωτικό συμφέρον βαθύτατα αντιδραστική.

            Κι όλα αυτά σε μια εποχή μάλιστα που η λαίλαπα των εξαρτήσεων ολοένα και φουντώνει. Είναι ενδεικτικά τα ευρήματα του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών στα λύματα της Αττικής, σύμφωνα με τα οποία, η αύξηση στη χρήση ψυχοτρόπων και ναρκωτικών ουσιών που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, μετατράπηκε σε «έκρηξη» κατά τη διάρκεια του δεύτερου πανδημικού κύματος, με τη χρήση κοκαΐνης να αυξάνεται, το περασμένο φθινόπωρο, κατά 80% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι τομεάρχης Εσωτερικών, Βουλευτής στη Β1 εκλογική περιφέρεια Βορείου τομέα Αθηνών

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)