to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:11 | 26.06.2012

πηγή: https://left.gr/91

Κοινωνία

ΚΕΘΕΑ: Η κρίση αυξάνει τους χρήστες στον δρόμο

Σημαντική ένδειξη για τη μεταβολή της συμπεριφοράς των εξαρτημένων χρηστών ναρκωτικών και τη στροφή τους σε πιο επικίνδυνες πρακτικές χρήσης αποτελεί μεταξύ άλλων ο οκταπλασιασμός των νέων κρουσμάτων HIV/AIDS στον πληθυσμό τους στην Αττική, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012, αλλά και οι διαστάσεις επιδημίας που φαίνεται να λαμβάνει η εξάπλωση της ηπατίτιδας C.



Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων χθες σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) Χαρ. Πουλόπουλος, με βάση έρευνα την οποία διενήργησε πέρυσι το Κέντρο και με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. Ο ίδιος υπογράμμισε επίσης ότι "η κρίση φαίνεται να αυξάνει τον αριθμό των εξαρτημένων οι οποίοι διαβιούν στον δρόμο, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες".

Ο Χαρ. Πουλόπουλος σημείωσε ότι "οι άνθρωποι αυτοί είναι στην πλειονότητά τους αποκομμένοι από το κοινωνικό τους δίκτυο, τις υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας ή άλλες πηγές βοήθειας. Οι συνθήκες ζωής τους είναι ακραίες και ο βαθμός κοινωνικού αποκλεισμού τους οξυμμένος. Αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό ποσοστό των χρονίων προβληματικών χρηστών στη χώρα μας, χωρίς ωστόσο να είναι σε επαφή με θεραπευτικά προγράμματα και να λαμβάνουν θεραπευτική βοήθεια".

Ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ χαρακτήρισε ως "κατασταλτικό μέτρο" τη μεταφορά των μονάδων του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) από το κέντρο της Αθήνας σε δημόσια νοσοκομεία της περιοχής και επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι "οι κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, όπως οι εξαρτημένοι, οι μετανάστες, τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας στοχοποιούνται και υφίστανται τις επιπτώσεις μίας παράλογης επιθετικότητας, γιατί τους χρεώνεται η ευθύνη για την κρίση, την εγκληματικότητα, την ανεργία. Εμείς, δυστυχώς, τα διαπιστώνουμε πολύ συχνά μέσα από τη λειτουργία του Κέντρου μας για μετανάστες στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών, συμμετέχοντες του οποίου υφίστανται περιστατικά προπηλακισμών, βίας και αποκλεισμού της πρόσβασής τους στο πρόγραμμα. Ο ρατσισμός και η βία εκφράζονται τόσο μέσα από τη δράση αυτόκλητων ομάδων όσο και ως επίσημη πολιτική με επιχειρήσεις - "σκούπα" για την εκδίωξη των εξαρτημένων από το κέντρο της πόλης, με στρατόπεδα μεταναστών και απελάσεις, διαπόμπευση των εκδιδομένων και εξαρτημένων οροθετικών γυναικών, καταστολή, εγκλεισμό και ιδρυματικές πρακτικές".

 

Οι προτάσεις του ΚΕΘΕΑ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Κέντρου Γερ. Νοταράς έκανε λόγο για "πολιτική πριμοδότηση" και ευρεία προβολή των προγραμμάτων υποκατάστασης ως μαγικής λύσης στο πρόβλημα της εξάρτησης", υπογράμμισε ότι η κρατική επιχορήγηση προς το ΚΕΘΕΑ μειώθηκε κατά 21% από το 2009 έως το 2011, ενώ περαιτέρω μείωση προβλέπεται για το 2012, και πρότεινε μεταξύ άλλων την κάλυψη όλων των γεωγραφικών περιοχών της χώρας, των διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων, αλλά και των διαφορετικών μορφών εξάρτησης με νέα προγράμματα διαφορετικών θεραπευτικών προσεγγίσεων, τη διασύνδεση των φορέων αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, την υποστήριξη του αυξανομένου αριθμού χρηστών οι οποίοι βρίσκονται στον δρόμο με  προγράμματα street - work και μονάδες άμεσης πρόσβασης, τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου ποινικής αντιμετώπισης των εξαρτημένων στη βάση της αρχής "θεραπεία και όχι εγκλεισμός".

Επίσης, ο Γερ. Νοταράς εισηγήθηκε τη δημιουργία γραφείου παρά τω πρωθυπουργώ για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, τη δημιουργία διϋπουργικής επιτροπής, την έκδοση του εκκρεμούντος προεδρικού διατάγματος για τους όρους και τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας θεραπευτικών μονάδων στη χώρα μας, τη συγκρότηση νέου εθνικού σχεδίου δράσης ενάντια στις εξαρτήσεις.

 

22.000 οι ωφελούμενοι

Ουδεμία σημαντική στατιστική διαφοροποίηση διαπιστώνουν οι υπεύθυνοι του ΚΕΘΕΑ μεταξύ του 2010 και του 2011, όσον αφορά το "προφίλ" των χρηστών ναρκωτικών οι οποίοι προσέρχονται στις υπηρεσίες του Κέντρου, ενώ ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ ανέφερε ότι το Κέντρο προσέφερε πέρυσι τις υπηρεσίες του σε 2.000 χρήστες ναρκωτικών στον δρόμο, σε 3.200 χρήστες νομίμων και παρανόμων ουσιών στα Συμβουλευτικά Κέντρα, σε 1.500 άτομα στις μονάδες ψυχικής απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης, σε 2.300 φυλακισμένους και αποφυλακισμένους με πρόβλημα χρήσης, σε 6.000 μέλη οικογενειών οι οποίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρήσης στους κόλπους τους, σε 7.000 αποδέκτες υπηρεσιών πρόληψης στις σχολικές κοινότητες και τις τοπικές κοινωνίες, καθώς και σε 1.000 αποδέκτες υπηρεσιών εκπαίδευσης επαγγελματιών - νέων επιστημόνων.

Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων η Μαν. Τερζίδου, επιστημονική υπεύθυνη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ), η οποία έκανε λόγο για "εκτομαρισμό της κοινωνίας μας", καθώς και η Λ. Καρατζά, μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

Πηγή: Η Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)