to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κέρι: Οσοι αρνούνται την κλιματική αλλαγή απειλούν τα παιδιά μας

Τι προκύπτει από τη σκληρή και διεξοδική έκθεση της IPCC για το κλίμα


Η απεριόριστη χρήση των ορυκτών καυσίμων πρέπει να εξαλειφθεί σταδιακά μέχρι το 2100, προκειμένου να αποφευχθεί μία επικίνδυνη αλλαγή του κλίματος, τόνισε η ομάδα εμπειρογνωμόνων που εργάστηκε με τη στήριξη του ΟΗΕ.

Σε μια σκληρή όσο και διεξοδική έκθεση, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) τονίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί και πρέπει να παράγεται από πηγές χαμηλών εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050.

Αυτοί που αμφισβητούν τα επιστημονικά στοιχεία για το κλίμα θέτουν σε κίνδυνο της μελλοντικές γενιές, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της νέας έκθεσης, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουνυποστήριξε πως «η δράση κατά της κλιματικής αλλαγής μπορεί να συμβάλει στην οικονομική ευημερία» και η Γαλλία κάλεσε σε «παγκόσμια και άμεση κινητοποίηση» κατά της κλιματικής αλλαγής.

«Αυτοί που αποφασίζουν να αγνοήσουν ή να αμφισβητήσουν τα επιστημονικά στοιχεία που παρουσιάζονται σαφέστατα στην έκθεση αυτή, μας βάζουν όλους σε κίνδυνο, καθώς και τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας», δήλωσε ο Κέρι στην Ουάσιγκτον, προσθέτοντας πως «όσο περισσότερο περιοριζόμαστε σε μια συζήτηση για θέματα ιδεολογίας και πολιτικής, τόσο περισσότερο αυξάνεται το κόστος της αδράνειας». 

«Η ουσία είναι πως ο πλανήτης μας υπερθερμαίνεται εξαιτίας των ενεργειών των ανθρώπων, οι ζημιές είναι ήδη ορατές και η πρόκληση απαιτεί μια φιλόδοξη, αποφασιστική και άμεση δράση», πρόσθεσε ο Κέρι.

Στην Κοπεγχάγη, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσαν οι εμπειρογνώμονες της IPCC, ο Μπαν Κι-Μουν υπογράμμισε από την πλευρά του πως «η δράση εναντίον της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη μπορεί να συμβάλει στην οικονομική ευημερία, σε καλύτερη υγεία και σε περισσότερο υποφερτές πόλεις»

«Είναι η πιο πλήρης εκτίμηση για την κλιματική αλλαγής που έχει γίνει ποτέ», τόνισε ο γγ του ΟΗΕ, ο οποίος οργάνωσε στις 23 Σεπτεμβρίου στα Ηνωμένα Εθνη, σύνοδο κορυφής για το κλίμα στην οποία είχαν συμμετάσχει σχεδόν 120 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

«Προσθέτω τον πολιτικό λόγο μου σε αυτόν των επιστημόνων που εργάσθηκαν πολύ σκληρά», δήλωσε την Κυριακή.

Ο Μπαν Κι-Μουν μίλησε επίσης για την ανάγκη να στραφούμε σε ενέργειες που δεν προέρχεται από ορυκτά καύσιμα. 

«Επιχειρώ να πείσω τις επιχειρήσεις (...) όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τις ασφαλιστικές εταιρείες να "μειώσουν την επένδυσή τους στον άνθρακα, στην οικονομία που βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα, και να στραφούν προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Στο Παρίσι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς και η υπουργός Οικολογίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ κάλεσαν με κοινή ανακοίνωσή τους σε «παγκόσμια και άμεση κινητοποίηση» εναντίον της κλιματικής αλλαγής η οποία συνιστά «μια σοβαρή απειλή για τη βιοποικιλότητα, τη διατροφική ασφάλεια και την υγεία».
  
«Οι πρώτες της επιπτώσεις είναι αισθητές παντού στον κόσμο και ο δρόμος που ακολουθούμε σήμερα θα οδηγούσε σε μια άνοδο της θερμοκρασίας πολύ πάνω από τους 2 βαθμούς Κελσίου που είναι αποδεκτοί»
, τονίζουν οι δύο υπουργοί αντιδρώντας στην έκθεση της IPCC. 

Στα τέλη του 2015 θα προεδρεύσουν στο Παρίσι της ετήσιας Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, κατά την οποία θα πρέπει να σφραγισθεί από τη διεθνή κοινότητα μια παγκόσμια συμφωνία αρκετά φιλόδοξη ώστε να τηρηθεί το όριο των 2 βαθμών Κελσίου στην άνοδο της θερμοκρασίας. 

«Λύσεις υπάρχουν», υπογραμμίζουν οι δύο υπουργοί, οι οποίοι προσθέτουν πως «η συμφωνία του Παρισιού το 2015 θα δώσει μια πολιτική απάντηση στο ύψος των διαπιστώσεων των επιστημόνων».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)