to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:19 | 23.07.2012

πηγή: https://left.gr/94

Οικονομία

Κερδίζουν εκατομμύρια από τη βοήθεια στην Ελλάδα

Σε σημαντικές αποκαλύψεις σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαικού μηχανισμού στήριξης προέβη η υπουργός Οικονομικών της Φιλανδίας Γιούτα Ουρπιλάινεν, σε συνέντευξή της στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.


Πιο συγκεκριμένα η Φιλανδή υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «κάθε φορά που οι Έλληνες ζητούν περισσότερα χρήματα, το ενέχυρό μας αυξάνεται», ενώ αναφορικά με την Ισπανία αποκάλυψε ότι "η Φινλανδία θα λάβει εγγυήσεις ύψους 770 εκατομμυρίων ευρώ, εάν η Μαδρίτη ζητήσει βοήθεια 100 δισεκατομμυρίων",  ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 40% της φινλανδικής συμετοχής.
Η κυρία Ουρπιλάινεν περιγράφει τη διαδικασία, εξηγώντας ότι επι της ουσίας μιλάμε για ενέχυρα που είναι «ομόλογα χωρών με ρευστότητα, όπως η Γερμανία, αξίας 900 εκατομμυρίων ευρώ» και κάνει λόγο έναν πολύ απλό μηχανισμό.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που υπουργός παραδέχεται δημόσια ότι γύρω από την αλληλεγγύη των χωρών της Ευρώπης στις νότιες χώρες, έχουν στηθεί κερδοσκοπικά παιχνίδια με θεσμική μάλιστα κάλυψη, με αποτέλεσμα η τύχη των χωρών αυτών να συνδέεται άμεσα με τις αποφάσεις πιστωτών και την κερδοφορία άλλων κρατών. 
Η υπουργός Οικονομικών της Φιλανδίας προχωράει ένα βήμα παραπάνω και αποκαλύπτει ότι η διαδικασία αυτή  περιλαμβάνεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα ως προϋπόθεση για την συμμετοχή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Είναι δηλαδή μια γνωστή στους εταίρους συμφωνία που δεν έχει δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας και ανατρέπει την εικόνα που είχε περάσει για μια Ευρώπη που με κόστος στηρίζει τα "αδύναμα" μέλη της. 
Εντύπωση προκαλεί όμως και η στάση των κυβερνήσεων των χωρών του Νότου που επέτρεψαν να στηθεί ένας χωρός δισεκατομμυρίων γύρω από την οικονομική κατάσταση των χωρών τους, ενώ είναι προφανές ότι η διαδικασία χορήγησης της βοήθειας είναι διαβλητή. 
Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αντίδραση από την Ελληνική κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διαδικασία χορήγησης νέου πακέτου βοήθειας, χωρίς αυτή η επιλογή να εδράζεται σε ξεκάθαρα οικονομικά δεδομένα. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)