to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:46 | 27.10.2019

Κοινωνία

«Κεραμέως το ανάγνωσμα» για την 28η Οκτωβρίου 1940

Ανακοίνωση των Εκπαιδευτικών Ριζοσπαστικής Αριστεράς



Η Υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως απέστειλε μήνυμα  στα σχολεία, για μαθητές γονείς και εκπαιδευτικούς για την εθνική επέτειο της  28ης Οκτωβρίου 1940, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι είναι υπουργός παιδείας σε μια χώρα που ο λαός της πρωτοστάτησε απέναντι στον φασισμό και τον ναζισμό, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι μήνυμα από Υπουργό Παιδείας για την εθνική επέτειο και τους αγώνες του λαού ενάντια στους εισβολείς και κατακτητές φασίστες δεν είναι μια υπόθεση ανάλυσης του…λαϊκισμού.
Στο μήνυμά της δεν κάνει καμιά αναφορά για τον φασισμό και τον ναζισμό και κατά συνέπεια καμιά αναφορά στις θηριωδίες που προξένησαν οι φασίστες και οι ναζί.
Εξαφάνισε την αντιφασιστική πάλη του ελληνικού λαού, αλλά και όλων των λαών  και των ανθρώπων που αντιστάθηκαν, βασανίστηκαν, εκτελέστηκαν, κάηκαν, δεν υποτάχτηκαν, πολέμησαν, που δεν «συνεργάστηκαν»  και που τελικά νίκησαν το αγκυλωτό φίδι.


Οι χιλιάδες νεκροί πατριώτες στις μάχες, στις εκτελέσεις,  στα Καλάβρυτα, στην Καισαριανή, στο Δίστομο στο Χορτιάτη, στην Κλεισούρα, στην Κάνδανο,  σε κάθε τόπο ματωμένο με εκτελέσεις, απώλειες και πόνο,   οι νεκροί από πείνα και δυστυχία,  τα εξήντα εκατομμύρια νεκροί του Β’ παγκοσμίου πολέμου δεν ήταν απλά μια άσκηση βίας και μίσους…από κάποιους, ούτε επειδή «κάποιοι»  «μάλωναν» με κάποιους. Είναι  ο ίδιος ο φασισμός. 


Μπροστά στα παραπάνω το ανιστόρητο που είπε  ότι   η  28Η Οκτωβρίου 1940 ήταν παραμονές του Β’ παγκοσμίου πολέμου είναι το λιγότερο, που όμως είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο  να λέγεται από Υπουργό Παιδείας. Η αριστεία της αμάθειας!


Αν οι εκπαιδευτικοί μένανε σε τέτοια «μηνύματα» όπως αυτό της Υπουργού Παιδείας όχι μόνο την ιστορική αλήθεια δεν θα προσέγγιζαν οι μαθητές, αλλά η λήθη θα ήταν βεβαία και θα αποτελούσε αυτό ύβρι απέναντι στους νεκρούς και στην ιστορική μνήμη για το τι διέπραξαν οι φασίστες. 
Οι εκπαιδευτικοί δεν πρόκειται να πάρουν αυτή τη «γραμμή» της αποσιώπησης και της λήθης ούτε και θα μπουν σε αυτή. Η Ιστορία που γράφτηκε με αίμα και ανθρώπινο όλεθρο δεν ξεγράφεται.


Την ιστορική αλήθεια για τον αγώνα και τις θυσίες απέναντι στον φασισμό, το ΟΧΙ του ελληνικού λαού, την εθνική αντίσταση,  την αντιφασιστική νίκη  των Ελλήνων πατριωτών,  όλων των λαών και ανθρώπων που πολέμησαν και που θυσιάστηκαν,   οι εκπαιδευτικοί όχι μόνο δεν θα την αποκρύψουν,  αλλά κάθε ώρα και στιγμή,  και τώρα στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου θα την τιμούν και θα την  αναδεικνύουν έχοντας ως  κατακλείδα:


Ποτέ ξανά φασισμός, ποτέ ξανά!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)