to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:28 | 14.05.2015

Διεθνή

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Ελεύθερα 357 παιδιά που είχαν στρατολογηθεί σε ένοπλες οργανώσεις

Σύμφωνα με τη Unicef 6.000-10.000 παιδιά έχουν στρατολογηθεί τα τελευταία χρόνια σε διάφορες ένοπλες οργανώσεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.


Περισσότερα από 350 παιδιά-στρατιώτες, πολλά από τα οποία είναι μικρότερα από 12 ετών, απελευθερώθηκαν σήμερα από ένοπλες οργανώσεις στην Κεντροαφρικανική Ένωση μετά από μια συμφωνία στην οποία κατέληξαν με τη Unicef.

"Μετά από δύο χρόνια σφοδρών μαχών, η απελευθέρωση των παιδιών από τις ομάδες αυτές είναι ένα πραγματικό βήμα προς την ειρήνη", τόνισε ο εκπρόσωπος της Unicef στο Μπαγκουί, ο Μοχάμεντ Μαλίκ Φαλ. "Η βία και τα βάσανα μπορούν τώρα να δώσουν τη θέση τους σε ένα καλύτερο μέλλον για αυτά τα παιδιά", πρόσθεσε.

Σε ξεχωριστές τελετές, απελευθερώθηκαν συνολικά 357 παιδιά στην περιοχή του Μπαμπάρι από τους πρώην αντάρτες Σελεκά --στην πλειοψηφία τους είναι μουσουλμάνοι-- και τη χριστιανική πολιτοφυλακή των αντι-μπαλακά. Οι δύο αυτές οργανώσεις είναι οι μεγαλύτερες που εμπλέκονται στην ένοπλη σύγκρουση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία εδώ και πάνω από δύο χρόνια.

Ο Φαλ υπογράμμισε ότι η απελευθέρωση των παιδιών είναι "η αρχή μιας διαδικασίας που ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει στην απελευθέρωση χιλιάδων παιδιών που έχουν ενταχθεί σε ένοπλες ομάδες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία". Το κάθε παιδί "θα χρειαστεί μεγάλη υποστήριξη και προστασία ώστε να συνεχίσει τη ζωή του και να ξαναβρεί τη χαμένη παιδική του ηλικία", συνέχισε.

Την περασμένη εβδομάδα οι αρχηγοί οκτώ ενόπλων ομάδων δεσμεύτηκαν να αφήσουν ελεύθερα χιλιάδες παιδιά-στρατιώτες αλλά και να σταματήσουν τη στρατολόγηση ανηλίκων. Η απόφαση αυτή ελήφθη στο περιθώριο του Φόρουμ του Μπαγκουί, με τη συμμετοχή περισσότερων από 600 εκπροσώπων, με στόχο την εθνική συμφιλίωση και τη διαμόρφωση του μέλλοντος της χώρας.

Σύμφωνα με τη Unicef 6.000-10.000 παιδιά έχουν στρατολογηθεί τα τελευταία χρόνια σε διάφορες ένοπλες οργανώσεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)