to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών: Πώς να χρησιμοποιείτε το Διαδίκτυο με ασφάλεια

Κατασκοπευτικό και κακόβουλο λογισμικό, πειρατές του Διαδικτύου, μολύνσεις από επιθετικούς ιούς... Το Διαδίκτυο μπορεί να είναι ένα από τα χρησιμότερα εργαλεία στη διάθεσή μας -από την επικοινωνία και την κοινωνική "επαφή" μέχρι τις τραπεζικές συναλλαγές- αλλά ταυτόχρονα είναι γεμάτο κινδύνους, από τους οποίους όμως μπορούμε σε σημαντικό βαθμό να προστατευτούμε.


Με αφετηρία αυτό το σκεπτικό, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια του Δικτύου και των Πληροφοριών (ENISA) ξεκινά την εκστρατεία "Ευρωπαϊκός Μήνας για την Ασφάλεια του Διαδικτύου", στην οποία συμμετέχει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), δίνοντας συμβουλές για την ασφαλή χρήση του 'Ιντερνετ και την προστασία των προσωπικών υπολογιστών (PCs) και των φορητών συσκευών. Οι οδηγίες προστασίας ανά κατηγορία συσκευής είναι οι εξής:

Προσωπικοί υπολογιστές

-Χρησιμοποιήστε τείχος προστασίας (firewall): Τα τείχη προστασίας προστατεύουν το δίκτυό σας από ιούς και πληροφορικούς πειρατές (hackers).

-Εγκαταστήστε λογισμικό κατά των ιών

-Λαμβάνετε τις πλέον πρόσφατες επικαιροποιήσεις ασφαλείας για τις εφαρμογές σας και το λειτουργικό σας σύστημα

-Σταματήστε το κατασκοπευτικό λογισμικό: Μην επιτρέπετε σε αγνώστους την είσοδο στον υπολογιστή σας, αποφεύγοντας ύποπτα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και επισυναπτόμενα αρχεία.

-Δημιουργείτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα αντίγραφα ασφαλείας (backups).

Φορητοί υπολογιστές

-Απενεργοποιείτε τις ασύρματες συνδέσεις, όταν δεν τις χρησιμοποιείτε.

-Συνδέστε τον φορητό σας υπολογιστή σε αξιόπιστο δίκτυο, που θα επικαιροποιεί, σε τακτά χρονικά διαστήματα, τους μηχανισμούς ασφαλείας σας.

-Δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας των πληροφοριών, που βρίσκονται αποθηκευμένες στον φορητό υπολογιστή σας.

-Μην αφήνετε αφύλακτο τον φορητό υπολογιστή.

Οδηγοί USB

-Χρησιμοποιείτε κρυπτογραφημένο οδηγό USB.

-Ρυθμίστε τον οδηγό USB της μνήμης τύπου flash σε λειτουργία «μόνο για ανάγνωση» χρησιμοποιώντας το διακόπτη, για λόγους προστασίας από τη μετάδοση ιών. Ορισμένοι οδηγοί USB έχουν ένα διακόπτη για τη ρύθμιση της λειτουργίας «μόνο για ανάγνωση» προκειμένου να αποτρέπεται το ενδεχόμενο αντιγραφής, ή τροποποίησης των δεδομένων του οδηγού από τον φιλοξενούντα υπολογιστή.

-Mετά την αντιγραφή φακέλων από μη αξιόπιστο ή/και μη εξουσιοδοτημένο σύστημα Η/Υ, σαρώστε τον οδηγό μνήμης USB τύπου flash, προκειμένου να αποφύγετε τη μετάδοση ιών.

-Πριν τοποθετήσετε τον οδηγό USB στον υπολογιστή τρίτου προσώπου, διαγράψτε όλους τους φακέλους/αρχεία, που δεν είναι συναφή προς τη χρήση, που πρόκειται να κάνετε.

-Δημιουργείτε στον οδηγό USB αντίγραφα ασφαλείας των πληροφοριών, που χρειάζεστε, ώστε να τις ανακτήσετε σε περίπτωση καταστροφής.

Κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές χειρός

Οι υπολογιστές χειρός, όπως οι συσκευές Windows Mobile, Palm, iPhone, Android και Blackberry, διατίθενται με συνδέσμους στο διαδίκτυο και ικανότητα αποθήκευσης τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων. Η ίδια η φορητότητά τους υπαγορεύει την ανάγκη να τυγχάνουν ιδιαίτερης φροντίδας.

-Απενεργοποιείτε τις ασύρματες συνδέσεις (π.χ., Bluetooth και WLAN), όταν οι συσκευές δε βρίσκονται σε χρήση. Η τεχνολογία Bluetooth επιτρέπει στις ηλεκτρονικές συσκευές να επικοινωνούν μεταξύ τους ασύρματα μέσω ραδιοζεύξεων από μικρές αποστάσεις.

-Μην αφήνετε αφύλακτο το κινητό σας τηλέφωνο ή τον υπολογιστή χειρός.

-Χρησιμοποιείτε κωδικό πρόσβασης, ώστε να εμποδίζετε τους πληροφορικούς πειρατές να εισέλθουν στο έξυπνο τηλέφωνό σας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)