to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κέντρα Πρόληψης Checkpoint: «Ούτε με τη σεξουαλική επαφή δε μεταδίδεται ο HIV μετά από συστηματική αγωγή» (ηχητικό)

«Ο HIV δε θεωρείται πλέον καταληκτική ασθένεια. Αυτό έχει λυθεί. Όμως προϋπόθεση είναι να ξέρεις ότι έχεις τον ιό, άρα να έχεις κουλτούρα εξέτασης. Το πιο αισιόδοξο είναι πως όταν ο οροθετικός παίρνει αγωγή και ο ιός είναι σε πλήρη καταστολή δε μπορεί να μεταδοθεί ούτε με σεξουαλική επαφή»


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS, 1/12, ο Σοφοκλής Χάνος, ψυχολόγος, προϊστάμενος των κέντρων πρόληψης και εξέτασης Checkpoint, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μίλησε στις «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» Στο Κόκκινο, με την Τζούλυ Τσίγκα.

«Το πρώτο checkpoint, αυτό της Αθήνας δημιουργήθηκε τον Νοέμβρη του 2012 και ενάμιση χρόνο μετά ακολούθησε άλλο ένα στη Θεσσαλονίκη, μετά από πρωτοβουλία του Συλλόγου Οροθετικών «Θετική Φωνή». Προσπαθούμε ο χώρος να είναι φιλικός, να μη θυμίζει κλινικό περιβάλλον, ενώ πέρα από τις εξετάσεις για HIV, ηπατίτιδα Β ή C κλπ., παρέχουμε μη στιγματιστική συμβουλευτική. Απευθυνόμαστε σε όλο τον σεξουαλικά ενεργό πληθυσμό και σε όσους είναι πιο ευάλωτοι όπως οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες.
 
Η όλη διαδικασία διαρκεί 20 λεπτά ενώ η ίδια η εξέταση – που γίνεται με αιμοληψία από το δάχτυλο – διαρκεί 1 λεπτό. Σε ένα λεπτό ανιχνεύουμε αν υπάρχουν αντισώματα του ιού στον οργανισμό μας. Αν δεν ανιχνεύονται δεν έχουμε προσβληθεί. Αν όμως ανιχνεύονται, διασυνδέουμε τον ασθενή με άλλες μονάδες Υγείας για περαιτέρω εξέταση.
 
Η συμβουλευτική γίνεται σε δύο φάσεις, pre-test και post-test, δηλαδή πριν και μετά το αποτέλεσμα της εξέτασης. Στην pre-test συμβουλευτική μιλάμε για ασφαλές σεξ, ενημερώνουμε για την πρόληψη και όλα αυτά που πολλοί δεν γνωρίζουν λόγω και της έλλειψης σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στη χώρα μας. Επιμένουμε πολύ στο να μην είναι στιγματιστική η συμβουλευτική.
 
Στην post-test συμβουλευτική, αν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι αρνητικό, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κουλτούρα εξέτασης σε όσους έρχονται, προκειμένου να εξετάζονται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Σε ομάδες που είναι πιο ευάλωτες στον ιό, η εξέταση πρέπει να γίνεται δύο φορές ετησίως.
 
Αν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό στον ιό, αντιμετωπίζουμε το σοκ, το κλάμα και προσπαθούμε με τη συμβουλευτική να καταλάβει ο ασθενής τι σημαίνει αυτό το αποτέλεσμα. Είμαστε εκεί σαν προστατευτικό δίχτυ. Τους συνοδεύουμε ως την μονάδα ειδικών λοιμώξεων της κλινικής δομής, τους διασυνδέουμε επιτυχώς με τη θεραπεία και τους φέρνουμε σε επαφή με τη Θετική Φωνή ή άλλες δομές.
 
Πλέον ο HIV δε θεωρείται καταληκτική ιατρική ασθένεια. Αυτό έχει λυθεί. Όμως η προϋπόθεση είναι να ξέρεις αν έχεις HIV, άρα να έχεις κουλτούρα εξέτασης. Τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνουν πως στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλό το ποσοστό καθυστερημένης διάγνωσης του HIV.
 
Η πιο πρόσφατη ελπιδοφόρα διαπίστωση είναι πως όταν ο οροθετικός παίρνει αγωγή και ο ιός είναι σε πλήρη καταστολή, τότε δε μπορεί να μεταδοθεί ούτε με σεξουαλική επαφή.

Πρέπει να μάθουμε να μη φοβόμαστε την εξέταση, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο Κόκκινο και τη Τζούλυ Τσίγκα

tags: HIV, HIV/AIDS

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)