to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κεντρικός τους στόχος, η παιδεία να είναι προνόμιο για λίγους

Ας αφήσουμε για λίγο στην άκρη τον «Γιάνη» και τους «συνωμότες της δραχμής», γιατί ένα νέο μέτωπο ανοίγει από ώρα σε ώρα. Ας ετοιμαστούμε για τον επόμενο γύρο του πολιτικού - μιντιακού πολέμου που αναμένεται να ξεσπάσει μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα βάζοντας εκ νέου στο στόχαστρο τον Αριστείδη Μπαλτά.


Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία που έχει δεχτεί τα πυρά τόσο της αντιπολίτευσης και των δυνάμεων της στα πανεπιστήμια, όσο και των επιχειρηματιών της ιδιωτικής εκπαίδευσης, καθώς αποκαθιστά τη δημοκρατία στα πανεπιστήμια και τη συνταγματική τάξη στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ο προσωρινός αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας προ ημερών ξεκαθάρισε από το βήμα της Βουλής στον πρωθυπουργό ότι το κόμμα του «δεν θα συμφωνήσει σε άλλα θέματα όπως τα θέματα Παιδείας ή Υγείας». Ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε με τον πιο εμφατικό τρόπο πως η Ν.Δ. δεν πρόκειται να δείξει το ίδιο πνεύμα συναίνεσης στην πρόθεση της κυβέρνησης να περιορίσει την παρουσία των ιδιωτών στην Παιδεία και να την καταστήσει ενεργό κομμάτι όλης της κοινωνίας, χωρίς στεγανά και πολλαπλές ταχύτητες.

Και όλα αυτά τη στιγμή που οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την ισχύουσα νομοθεσία, η οποία θεωρεί αναλώσιμους τους εκπαιδευτικούς προχωρώντας σε απολύσεις και διώξεις καθηγητών. Πρόκειται για τους επιχειρηματίες της εκπαίδευσης που κρύβονται πίσω από τα νεοφιλελεύθερα μέτωπα που σχηματίστηκαν από τους πολιτικούς τους υπαλλήλους και επιδιώκει τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και τη μετατροπή του δημόσιου αγαθού της Παιδείας σε προνόμιο για ελάχιστους. Κρυμμένοι πίσω από «κομματικούς δαίμονες» και «αιωνόβιους φοιτητικούς δράκους», που δήθεν θα γυρίσουν την εκπαίδευση 40 χρόνια πίσω, το μόνο για το οποίο πραγματικά αγωνίζονται είναι να διατηρηθούν τα επιχειρηματικά προνόμια όσων κερδοσκόπησαν από την κατάργηση των 52 πιο «εμπορικών» ειδικοτήτων από τη δημόσια τεχνική εκπαίδευση, του επιδοτούμενου πάρτι των ΚΕΚ και τη μεταφορά πόρων από τους εργαζόμενους στα ταμεία των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων.

«Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη», για να παίζουμε τώρα με πολυνομοσχέδιο. «Είναι πολλά τα λεφτά, Αριστείδη», ώστε να θέτεις υπό αμφισβήτηση τα κέρδη του 8% των σχολείων της χώρας. Είναι υποκριτικό να κόπτονται οι «κομματικοί πρυτάνεις επικρατείας» για τον κίνδυνο της κομματικοποίησης της εκπαίδευσης και οι εμπνευστές της «ταξικής και επί πληρωμή παιδείας» να ξορκίζουν την ηγεσία του υπουργείου για επιχείρηση επιστροφής των σχολείων σε πρακτικές της δεκαετίας του '70. Όταν τον Μάιο συγκεντρώνονταν στο Μαρούσι για να φωνάξουν «Όχι Μπαλτά στην Παιδεία» με χορηγούς τα μεγάλα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της πρωτεύουσας, έδειξαν τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετούν και τι αντιμάχονται στο πολυνομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο. Πρόκειται για τα συμφέροντα αυτών που τις τελευταίες ημέρες προχωρούν σε απολύσεις εκπαιδευτικών για να προλάβουν την ψήφιση του νομοσχεδίου που, μετά και από παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βάζει φρένο στις μαζικές και αναιτιολόγητες απολύσεις αφού επαναφέρει, σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή, την εποπτεία των ιδιωτικών σχολείων από το υπουργείο Εργασίας στο υπουργείο Παιδείας. Κάποιοι δεν θέλουν να χάσουν το φιλέτο από το πιάτο τους και θα πολεμήσουν γι' αυτό. Η άλλη πλευρά είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την πολιτική - μιντιακή επίθεση που έρχεται;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)