to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:56 | 25.02.2016

πηγή: Αυγή

Κοινωνία

Κέντρα φιλοξενίας για 20.000 πρόσφυγες δημιουργούνται στη βόρεια Ελλάδα

Δημιουργία 20.000 θέσεων σε κέντρα φιλοξενίας και μετεγκατάστασης στη βόρεια Ελλάδα κοντά στα σύνορα της Ειδομένης αποφάσισε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε συνεννόηση με την κυβέρνηση μετά την αυθαίρετη απόφαση έξι αστυνομικών της Ευρώπης να αναιρέσουν την απόφαση της Συνόδου Κορυφής και να κλείσουν τα σύνορα.


Γράφει η Α. Γιάμαλη:

Δημιουργία 20.000 θέσεων σε κέντρα φιλοξενίας και μετεγκατάστασης στη βόρεια Ελλάδα κοντά στα σύνορα της Ειδομένης αποφάσισε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε συνεννόηση με την κυβέρνηση μετά την αυθαίρετη απόφαση έξι αστυνομικών της Ευρώπης να αναιρέσουν την απόφαση της Συνόδου Κορυφής και να κλείσουν τα σύνορα.

Αυτό ανακοίνωσε ο Πάνος Καμμένος σε συνέντευξη Τύπου, συμπληρώνοντας ότι τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε η τελική απόφαση εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο όπως αποφασίστηκε στη Σύνοδο της 11 Φεβρουαρίου.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι η δράση του ΝΑΤΟ όπως καθορίζεται από το άρθρο 14 θα λάβει χώρα στις περιοχές που υπέδειξε η Ελλάδα σε όλο το Αιγαίο με το focus να εκτείνεται σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι, Κω, Λέβιθα, Σαμοθράκη, Τένεδο και Καστελόριζο.

Ο Π. Καμμένος είπε ότι «ήδη προχωρούμε στην αρχή της εφαρμογής του σχεδίου με τη διαδικασία που προβλέπεται», ενώ συμπλήρωσε ότι είναι θέμα λίγων ωρών η αρχή των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ.

Σε ό,τι αφορά την δραστηριότητα του ΝΑΤΟ ο αρχηγός ΓΕΝ αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης  τόνισε ότι το ΝΑΤΟ εξέφρασε την πρόθεσή του να κόψει τις γραμμές των παράνομων μεταναστευτικών ροών ενώ επανέλαβε ότι Ελλάδα και Τουρκία θα επιχειρούν εντός των χωρικών υδάτων. Υπογράμμισε επίσης ότι θα υπάρχει πλήρης σεβασμός στα δικαιώματα, τονίζοντας ότι όσοι διασώζονται θα μεταφέρονται πίσω στην Τουρκία.

«Η απόφαση του ΝΑΤΟ αναφέρεται σε "any person" χωρίς να διαχωρίζει πρόσφυγες και μετανάστες. Όποιο πρόσωπο διασώζεται στα ελληνικά ή τουρκικά χωρικά ύδατα επιστρέφει στην Τουρκία», έγινε επίσης γνωστό κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Ερωτηθείς για τις γκρίζες ζώνες, ο Π. Καμμένος τόνισε ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες για την Ελλάδα, απαντώντας με νόημα ότι «κάποιοι από εσάς έχετε μείνει στην εποχή Σημίτη».

Έτοιμα τα τέσσερα από τα πέντε hotspot

Σχετικά με τα hotspot, ο υπουργός Eθνικής Άμυνας σημείωσε ότι είναι έτοιμα τα τέσσερα από τα πέντε και λειτουργούν στο 100%. Το hotspot στην Κω έχει τελειώσει σε επίπεδο υποδομών, ενώ όπως είπε, εκκρεμεί η σύνδεση με ρεύμα και νερών. Την ίδια στιγμή, σημείωσε ότι το κέντρο στα Διαβατά είναι στο 120% των δυνατοτήτων του.

Απαντώντας στη μεγάλη ροή μεταναστών, ο υπουργός τόνισε ότι υπάρχουν 20.000 μετανάστες εντός της επικρατείας, ενώ το 2012 υπήρχαν 280.000 μετανάστες και πρόσφυγες. Για τα καινούργια κέντρα, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα είναι έτοιμα μέχρι τις 6 Μαρτίου και πριν φύγει ο πρωθυπουργός για τη Σύνοδο Κορυφής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)