to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:04 | 08.09.2017

Πολιτική

Κεντροαριστερά: Εννέα + ένας υποψήφιοι αναζητούν κόμμα

Πρώτα θα εκλέξουν αρχηγό και μετά θα συζητήσουν τι κόμμα θέλουν...


Δέκα, τελικώς, θα είναι οι υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν στις 5 Νοεμβρίου την ηγεσία του υπό σύσταση φορέα της Κεντροαριστεράς αφού την τελευταία στιγμή προστέθηκε και επικοινωνιολόγος,  Δ. Τζιώτης.

Το μεσημέρι της Παρασκευής έληξε η προθεσμία που είχε δώσει η Επιτροπή Αλιβιζάτου και, όπως ανακοινώθηκε, υποψηφιότητα κατέθεσαν οι:

Φ. Γεννηματά, Στ. Θεοδωράκης, Γ. Καμίνης, Ν. Ανδρουλάκης, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Ι. Μανιάτης, Ι. Ραγκούσης, Κ. Γάτσιος, Α. Πόντας και Δ. Τζιώτης.

Η Επιτροπή περιμένει μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου από τους υποψηφίους να καταθέσουν 1.000 υπογραφές για να επικυρωθεί η υποψηφιότητά τους. Πράγμα που ήδη έκανε σήμερα το πρωί η Φώφη Γεννηματά.

Εν τω μεταξύ, εκτός από τους υποψήφιους αρχηγούς, όλα τα άλλα γύρω από το νέο κόμμα παραμένουν στον «αέρα». Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί η διαδικασία εκλογής του επικεφαλής, αν θα γίνει ηλεκτρονικά ή όχι. Δεν έχει επίσης αποφασιστεί πως θα διεξαχθεί η προεκλογική εκστρατεία μεταξύ των υποψηφίων, αν θα υπάρξουν κοινές εμφανίσεις κλπ.

Σε ποιο κόμμα;

Θυμίζουμε ότι η σύσταση του νέου φορέα στιγματίζεται από μία ενδιαφέρουσα... παγκόσμια πρωτοτυπία: το υπό οικοδόμηση σχήμα πρώτα θα εκλέξει τον ή την επικεφαλής του και κατόπιν θα προχωρήσει στη διεξαγωγή συνεδρίου! Άρα, το πολιτικό στίγμα της κεντροαριστεράς θα διαμορφωθεί σε δεύτερο χρόνο και ήδη προκαλεί συζητήσεις και αντιπαραθέσεις την ώρα που κανένας απο τους υποψήφιους δεν έχει δώσει σαφή εικόνα για την ιδεολογική κατεύθυνση και ταυτότητα ούτε για την πολιτική συμμαχιών.

Πολλοί εξ αριστερών επικρίνουν τον χώρο αυτό ότι «πατάει σε δύο βάρκες» και έχει, πλεόν καθήκον, μιμούμενος την πολιτική που χαράζει ο Κόρμπιν στη Βρετανία, να κόψει τους δεσμούς που συστηματικά καλλιέργησε με το νεοφιλελευθερισμό, οδηγώντας την παραδοσιακή σοσιαλδημοκρατία σε απόσταση από τα κοινωνικά στρώματα που εξέφραζε και, μοιραία, σε πολιτική ανυποληψία (το φαινόμενο της πασοκοποίησης, το οποίο ξορκίζουν τα αδερφά κόμματα της Δημοκρ. Συμπαράταξης στην Ευρώπη).

Πώς αυτό μπορεί να γίνει όταν στο εγχείρημα (θα συνεχίσουν να) πρωταγωνιστούν πολιτικοί εκπρσόσωποι αυτού που εύστοχα αποκαλείται «ακραίο κέντρο», είναι ένα ερώτημα, σχεδόν υπαρξιακής σημασίας για τη «μεγάλη κεντροαριστερά». Διότι η πολιτική διεύρυνση (πρακτικά η συγκόλληση στελεχών) προς τα δεξιά πολύ εύκολα, όπως ιστορικά έχει αποδειχθεί, οδηγεί σε ουσιαστική πολιτική και εκλογική συρρίκνωση.

Τι θα γίνει με τα χρέη του ΠΑΣΟΚ;

Επίσης αυτό που «μένει να φανεί» είναι τι θα γίνει με τα χρέη του ΠΑΣΟΚ, σε εφορία και τράπεζες, εξαιτίας των οποίων το κόμμα αδυνατεί να κάνει συναλλαγές. Αυτό φαίνεται πως είναι και ένας από τους λόγους που το ΠΑΣΟΚ οδηγείται από την ηγεσία στην οριστική διάλυση του… στην μετεξέλιξή του, όπως αναφέρεται, σε έναν νέο πολιτικό φορέα.

Ο διευθυντής του Γραφείου της Φώφης Γεννηματά και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΔΗΣΥ,  Mανώλης  Οθωνας, μιλώντας πρόσφατα στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84, όταν ρωτήθηκε τι θα γίνει με τα χρέη του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε: «Ένα πράγμα δεν  θα γίνει . Να τα φορτώσουμε στους Έλληνες φορολογούμενους. Εάν είναι αναγκαίο “ναι” μπορεί να μεταφερθούν στο νέο φορέα. Εάν, πάλι,  είναι αναγκαίο μπορεί να διατηρηθεί το ΠΑΣΟΚ για να δούμε πως μπορεί να υπάρξει μία διαδικασία ρύθμισης. Εμείς ούτε μπαταχτσήδες είμαστε ούτε νέοι Πανιώνιοι* θα γίνουμε».

* Σημ: Η αναφορά στον Πανιώνιο αφορά στις διαγραφές χρέων ποδοσφαιρικών ομάδων που είχε προωθήσει επί υπουργίας του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, το 2001, με την «ειδική» εκκαθάριση. Βάσει της ρύθμισης ποδοσφαιρικές ομάδες με χρέη στο Δημόσιο μπορούσαν να τα διαγράψουν χωρίς να απαιτείται να πέσουν κατηγορίες και να γίνουν ερασιτεχνικές. Άλλαζαν απλά το όνομά τους και έπαιρναν νέο ΑΦΜ. Ο Πανιώνιος για παράδειγμα έγινε «Νέος Πανιώνιος». 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)