to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:06 | 10.11.2014

Πολιτική

Κύριε Λοβέρδο, τα μόρια δεν τρώγονται!

Η ΟΜ Εκπαιδευτικών προς τον υπουργό (απαξίωσης της) Παιδείας


 Η ανακοίνωση:

«Η ζωή σου θα γίνει πιο καλή και ασφαλής όταν οι δάσκαλοι των παιδιών σου θα πληρώνονται καλύτερα απ’ τους πολιτικούς σου» 

Βίλχεμ Ραϊχ, ΆΚΟΥ ΑΝΘΡΩΠΑΚΟ

Από την έναρξη της σχολική χρονιάς ο Υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος εμπαίζει τους εκπαιδευτικούς αλλά και όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, αφόνοντας διαρκώς ακάλυπτα τα χιλιάδες κενά στη στελέχωση των σχολείων, χρησιμοποιώντας απίστευτες μεθοδεύσεις (έμμεση κατάργηση του δασκάλου στα ολοήμερα ΕΑΕΠ στη πρωτοβάθμια, οι παράλληλες αναθέσεις στη δευτεροβάθμια, οι συγχωνεύσεις σχολείων και η αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα) και τρομοκρατώντας με πειθαρχικό καθηγητές και δασκάλους που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης, ενώ η αντίληψη του για άδεια άνευ αποδοχών και επαπειλούμενης κύησης περιορίζεται στην αύξηση των κενών στα 1.500.  

Παράλληλα, απαξιώνει την Ειδική Αγωγή με ελλιπή στελέχωση των ειδικών σχολείων, κενά στα τμήματα ένταξης και ελάχιστες προσλήψεις για παράλληλη στήριξη. Χιλιάδες μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που μέχρι τώρα υποστηρίζονταν στο γενικό σχολείο, μένουν χωρίς υποστήριξη παρά το γεγονός ότι οι αιτήσεις τους έχουν εγκριθεί. Αυτή ακριβώς η εικόνα διάλυσης, απαξίωσης και υποβάθμισης του δημόσιου σχολείου είναι ενδεικτική της αντίληψης του Υπουργού για το σχολείο στο οποίο «πρώτα είναι ο μαθητής».

Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί για μία ακόμη χρονιά καλούνται να καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Τα χιλιάδες κενά δεν είναι δυνατό να καλυφθούν παρά μόνο με μαζικούς και μόνιμους διορισμούς. Με την παρούσα χρηματοδότηση μια τέτοια προοπτική καθίσταται ανέφικτη. Ο Υπουργός Παιδείας ωστόσο, δε διστάζει να εμπαίζει τους εκπαιδευτικούς, για μία ακόμη φορά, με μια άκρατη υποσχεσιολογία για διενέργεια διαγωνισμού ΑΣΕΠ μέσα στη σχολική χρονιά και συγκεκριμένα το Φεβρουάριο. «Εμπόριο ελπίδας» σε ανθρώπους που τόσα χρόνια στελεχώνουν τη δημόσια εκπαίδευση με συνέπεια μέσα σε συνθήκες επισφάλειας. 

Τα μόρια δεν τρώγονται

Ωστόσο, τα όρια της πρόκλησης δε σταματούν εκεί. Καθώς τα κενά στην εκπαίδευση δεν δύνανται να καλυφθούν. Παρά τις αλχημείες του υπουργείου, υπολογίζεται ότι παραμένουν περί τα 1100 κενά. Ο Υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος , σε ένα κρεσέντο επικοινωνιολογίας, σε πρόσφατές του δηλώσεις προχώρησε σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία ζητώντας εθελοντές εκπαιδευτικούς να αποδεχτούν να εργαστούν δωρεάν για να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία. Εθελοντισμός με αντάλλαγμα μόρια. Από τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας Voucher, με τις ελάχιστες αμοιβές, περνάμε στην εθελοντική μη αμειβόμενη εργασία. Οι εκπαιδευτικοί μετατρέπονται σε «ωφελούμενους ανέργους» χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και πλέον χωρίς αμοιβή. Προωθείται παράλληλα και ένας εσωτερικού τύπου ανταγωνισμός μεταξύ των εκπαιδευτικών για το κυνήγι μορίων που θα μπορούσαν να τους εξασφαλίσουν μια καλύτερη θέση σε ένα πίνακα μελλοντικών διορισμών. 

Η απάντηση της εκπαιδευτικής κοινότητας οφείλει να είναι άμεση και συλλογική. Εμείς οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δεν έχουμε ανάγκη από «ελεημοσύνη» με τη μορφή μορίων. Το δικαίωμα στην αμειβόμενη εργασία δεν εξαγοράζεται με μόρια, κατά τον ίδιο τρόπο που  ο εθελοντισμός προϋποθέτει την εξασφάλιση των όρων της επιβίωσης. Όταν οι λέξεις χάνουν το νόημα τους και χρησιμοποιούνται καθαρά για λόγους επικοινωνιακούς, εμείς με τη στάση μας καλούμαστε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Το χρωστάμε στους μαθητές μας, στους γονείς τους και στους συναδέλφους μας. 

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.

ΟΜ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)