to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Καυτός ο Σεπτέμβρης και για τη ΝΔ

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση θα βρεθούν οι άνθρωποι του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, αν τελικά η κυβέρνηση περάσει από τη βουλή συνταγματική αλλαγή σχετικά με τον τρόπο εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας.


Σύμφωνα με στελέχη της ΝΔ, δεν αναμένεται η εκλογή του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα απ’ ευθείας από τους πολίτες. Ο τρόπος εκλογής θα είναι ακριβώς όπως ο σημερινός, με τη διαφορά ότι, αν στην τρίτη ψηφοφορία ο υποψήφιος πρόεδρος δεν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων, δεν θα διαλύεται η βουλή και θα προκηρύσσονται βουλευτικές εκλογές, αλλά θα ζητείται η λαϊκή ετυμηγορία με «Ναι» ή «Όχι» αν πρόκειται για ένα υποψήφιο (όπως στην περίπτωση του Σταύρου Δήμα το 2014) ή επιλογή μεταξύ περισσότερων υποψηφίων, αν υπάρχουν.

Την πρόταση για την αλλαγή αυτή έχει καταθέσει, με δήλωσή του, πριν από περίπου ένα μήνα, ο μεγάλος ηττημένος στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος επανέρχεται με μεθοδικότητα στο προσκήνιο, εκφράζοντας την μερίδα εκείνη των συντηρητικών ψηφοφόρων που ποτέ δεν είδε στο πρόσωπο κάποιου μέλους της οικογένειας Μητσοτάκη, τον αρχηγό του κόμματός του.

Τα στελέχη αυτής της περίφημης «καραμανλικής πτέρυγας» της Νέας Δημοκρατίας θέλει να απομονώσει το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να εδραιωθεί στην ηγεσία του κόμματος, αλλά απ’ ό,τι δείχνουν τα πράγματα, κάθε άλλο παρά εύκολο του είναι. Έχοντας στηρίξει την εκλογή του στην προεδρία της ΝΔ στον πλήρως απαξιωμένο και απομονωμένο, σήμερα, μηχανισμό του Αντώνη Σαμαρά, καθώς και στα ακροδεξιών αντιλήψεων πρόσωπα που βρίσκονται μέσα στη Νέα Δημοκρατία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι τόσο ισχυρός, ώστε να καταφέρει να θέσει στο περιθώριο καταξιωμένα, στα μάτια των ψηφοφόρων, στελέχη που λειτουργούν στο κόμμα από το 1993, δηλαδή μετά την ανασυγκρότηση της ΝΔ ύστερα από την πτώση της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Οικογενειακές υποθέσεις

Η διαμάχη στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας δεν γίνεται ούτε με επιχειρήματα ιδεολογικών απόψεων –παρ’ όλο που τελικά στην εφαρμογή ιδεολογικών αντιλήψεων βρίσκεται η διαφορά– ούτε πολιτικών θέσεων, καθώς όλο το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν δείχνει να έχει πολιτικές θέσεις για μείζονα θέματα στην αντιπαράθεσή του με την κυβέρνηση. Η διαμάχη μεταξύ των φατριών διεξάγεται με προσωπικές αντιπαραθέσεις, αποκλεισμούς και χτυπήματα κάτω από τη μέση. Ως απτά παραδείγματα μπορούν να αναφερθούν:

Η μετακόμιση των κεντρικών γραφείων από τη Συγγρού σε φθηνότερο και μικρότερο κτίριο στο Μοσχάτο, που λέγεται ότι γίνεται για οικονομικούς λόγους, είναι, όμως, σαφές στους πάντες ότι πρόσβαση στα νέα γραφεία θα έχουν ελάχιστοι και κάρτα εισόδου θα παίρνουν μόνο άτομα που έχουν εγκριθεί από συνεργάτες του προέδρου. Ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού που εργάζεται σήμερα στη Νέα Δημοκρατία φοβάται ότι τα γραφεία από τον Σεπτέμβριο θα λειτουργούν μόνο με επιλεγμένους αποσπασμένους δημόσιους υπαλλήλους και ότι οι σημερινοί εργαζόμενοι θα απολυθούν.

Τόσο στελέχη της καραμανλικής πλευράς, όσο και στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, από την πλευρά του και για τους δικούς του λόγους ο καθένας, θεωρούν ανασταλτική για την ηγετική υπόσταση του αρχηγού της ΝΔ, την παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη.

Εξοικειωμένοι με τον τρόπο λειτουργίας της οικογένειας Μητσοτάκη, οι άνθρωποι της Νέας Δημοκρατίας δεν δίνουν τόσο βάρος στα όσα εξελίσσονται γύρω από την υπόθεση Siemens, των δανείων που εξασφάλισαν από τράπεζες για επιχειρήσεις που συμμετείχαν ή για αμοιβές τους από δημόσιους φορείς. Δείχνει να τους ενοχλεί αφάνταστα, όμως, και ίσως στο μέλλον το χρησιμοποιήσουν εναντίον του, η επιχείρηση με μεταξωτά γυναικεία ρούχα που έχει ανοίξει η Μαρέβα Γκαμπόφσκι μετά την επιστροφή της στην οικογενειακή στέγη, η οποία παρουσιάζει τα δύο τελευταία χρόνια μεγάλο παθητικό. «Είναι δυνατόν η σύζυγος του ανθρώπου που έχει ως είδωλο την ιδιωτική πρωτοβουλία και την επιχειρηματικότητα, να είναι μην έχει πετύχει σε καμία από τις επιχειρήσεις της;», λέγεται χαρακτηριστικά.

Ο πονοκέφαλος

Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, αυτός που δείχνει να μην πτοείται, και ακολουθεί το δικό του δρόμο, είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Η ανεπάρκεια του Γιώργου Κουμουτσάκου, για τη θέση που του ανατέθηκε, έχει κάνει τον Άδωνη εκπρόσωπο τύπο του κόμματος», είπε στην «Εποχή» στέλεχος της ΝΔ και συμπλήρωσε: «Το θέμα, όμως, είναι ότι ο Άδωνις, όχι μόνο δεν συνομιλεί με κανένα πριν εκφραστεί δημόσια, αλλά με τον τρόπο που αντιπαρατίθεται στην κυβέρνηση και με τα θέματα που ανοίγει, έχει προκαλέσει και τις έντονες αντιδράσεις του ετέρου αντιπροέδρου, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος, αν και καθαρόαιμος Μητσοτακικός, νιώθει να υποσκελίζεται και αυτό το χρεώνει στην αδράνεια του αρχηγού του».

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)