to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:21 | 16.04.2018

Οικονομία

Καυτό «ελληνικό δεκαπενθήμερο»: Θετικά μηνύματα για την πορεία εξόδου από τα Μνημόνια

Αίσιοι είναι οι οιωνοί για την έκβαση και των τεσσάρων βασικών κεφαλαίων που περιλαμβάνει το πρόγραμμα εξόδου από τα Μνημόνια (αξιολόγηση - αναπτυξιακή στρατηγική - σύνδεση διευθέτησης χρέους με ρυθμό ανάπτυξης - μεταμνημονιακή εποπτεία).


Ρεπορτάζ:  - ΑΥΓΗ

Το καλό κλίμα στην προχθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο, η πεποίθηση διεθνών οίκων και αναλυτών, όπως έδειξε λόγου χάριν την Παρασκευή και η έκθεση της Bank of America, ότι η Ελλάδα θα επιτύχει καθαρή έξοδο και η κατάρτιση του κειμένου της αναπτυξιακής στρατηγικής δείχνουν ότι η έκβαση αυτή θα είναι θετική. Και βεβαίως επιδιώκεται να είναι και έγκαιρη, αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίον η κυβέρνηση δίνει "αγώνα δρόμου" με την είσοδο στην τελική ευθεία εξόδου από τα Μνημόνια.

«Πρελούδιο» της από τούδε πορείας προς την έξοδο από τα Μνημόνια ήταν η με διαφορά 12 ωρών παρουσία πρώτα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη στις Βρυξέλλες και μετά του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Βερολίνο. Ο Γ. Χουλιαράκης παρουσίασε στο EuroWorking Group το προσχέδιο της αναπτυξιακής στρατηγικής που θα ακολουθήσει η Ελλάδα μετά το πρόγραμμα. Και σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, στις 27 Απριλίου, θα παρουσιαστεί στη Σόφια από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Αναμένεται στην συνέχεια η αντίδραση των Ευρωπαίων δανειστών για τα θέματα εκείνα που θα συνδέονται με την προσέλκυση επενδύσεων, την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών, την απομείωση των κόκκινων δανείων και την αποτελεσματικότερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Το «πρελούδιο» αυτό υπήρξε θετικό και επιτρέπει βάσιμες προσδοκίες για την θετική πορεία και κατάληξη της εξόδου της χώρας μας από τα Μνημόνια.

Από ελληνικής πλευράς, πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι η συζήτηση των δύο υπουργών στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα. Από δε γερμανικής πλευράς, ο ίδιος ο Όλαφ Σολτς σε σχόλιό του στο Τwitter, στο οποίο ανάρτησε και φωτογραφία από την υποδοχή του Ευ. Τσακαλώτου, ανέφερε: «Με καλές συνομιλίες προς μια νέα ισχυρή σχέση - Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς συναντά τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Βερολίνο». Κύριο θέμα συζήτησης των δύο υπουργών υπήρξε η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με τις όποιες εξελίξεις γύρω από αυτό να πυκνώνουν κατά την εβδομάδα που θα ξεκινήσει στις 20 Απριλίου, με την έναρξη δηλαδή των εργασιών της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον (20 με 22 Απριλίου), και θα κλείσει με την προγραμματισμένη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης στη Σόφια (27 Απριλίου).

Ανεξάρτητοι οικονομικοί παρατηρητές υπενθύμισαν εξάλλου ότι στην πρώτη του συνέντευξη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, στην εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung», με γλώσσα περισσότερο φιλική από εκείνην του προκατόχου του, είχε πει ότι «η ελληνική κυβέρνηση και οι πολίτες ακολουθούν τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και η εξέλιξη αυτή δίνει αφορμή για αισιοδοξία».

Αισιοδοξία όμως πηγάζει και από ισχυρούς παράγοντες των αγορών. Όπως είναι, για παράδειγμα, η εκτίμηση της Bank of America / Merrill Lynch ότι θα πρέπει να αναμένεται σειρά από «καλά νέα» όσον αφορά την πορεία εξόδου της Ελλάδας από τα Μνημόνια. Σε έκθεσή της για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, αναφέρει ότι η χώρα μας ευθυγραμμίζεται με τους δημοσιονομικούς στόχους και ολοκληρώνει εγκαίρως τις αξιολογήσεις. Σημειώνει ακόμη ότι αναμένει τον επανασχεδιασμό του χρέους και την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης ώς το καλοκαίρι. Προβλέπει δε ως πιθανότερο σενάριο μετά τον Αύγουστο έναν μηχανισμό αυστηρής μεταμνημονιακής εποπτείας, αντί για νέο πρόγραμμα ή προληπτική πιστωτική γραμμή.

Όσον αφορά τον προαναφερθέντα ανασχεδιασμό του χρέους, στο τραπέζι έχει κατατεθεί πρόταση Γάλλων και ESM. Αυτή προβλέπει μείωση δαπανών εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους, εάν ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης της πενταετίας θα έχει καταμετρηθεί χαμηλότερος του 3,4% (σε ονομαστικούς όρους). Μάλιστα, προβλέπει πλήρη απαλλαγή από την αποπληρωμή των αναλογούντων τοκοχρεολυσίων στο «κακό» σενάριο, εφόσον ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι βραδύτερος του 2,8%. Στο «καλό» σενάριο, εάν ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας θα είναι ταχύτερος του 3,4% (επίσης σε ονομαστικούς όρους), τότε θα απαιτείται η κανονική αποπληρωμή των δανείων χωρίς «εκπτώσεις».

Στον αντίποδα, από τις ελάχιστες φωνές που διατυπώνουν αμφιβολίες για το αν τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο Εurogroup θα καθιστούν το ελληνικό χρέος βιώσιμο είναι ανάλυση του Peterson Institute που χαρακτηρίζει απαραίτητη τη μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους.

 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)