to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:26 | 27.05.2013

Κοινωνία

Καβάλα: Ο Σάββας Κωφίδης στο 2ο Αντιφασιστικό φεστιβάλ

Στηρίζοντας την προσπάθεια της Αντιφασιστικής Πρωτοβουλίας Καβάλας, η ιστοσελίδα KAVALA-SPORTS θα συμμετάσχει ενεργά στο 2ο Αντιφασιστικό/ Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ που θα γίνει στην παραλία της Καβάλας στις 14-15 Ιουνίου.


Θα διοργανώσει μίνι τουρνουά ποδοσφαίρου δρόμου (street football) που θα ενταχθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του διημέρου, με τη συμμετοχή 4 ομάδων και καλεσμένο τον παλαίμαχο διεθνή παίκτη και νυν προπονητή, Σάββα Κωφίδη.

Το τουρνουά θα υποστηρίξει η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Καβάλας.

Η Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Καβάλας είναι μια συλλογικότητα πολιτών, που στόχο έχει την αντίσταση απέναντι στον εκφασισμό της κοινωνίας και της ζωής μας, στη ρατσιστική βία και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Έχοντας την εμπειρία της διοργάνωσης του 1ου Αντιφασιστικού Φεστιβάλ πέρσι το καλοκαίρι, της έκθεσης Αντιφασιστικής/ Αντιρατσιστικής Γελοιογραφίας τον Φεβρουάριο- Μάρτιο 2013 και της εκδήλωσης για την ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά μεταναστών τον Απρίλιο 2013, ενώνει τις δυνάμεις της με άλλες συλλογικότητες και πολίτες και προχωρά με αυξημένους πλέον στόχους και προσδοκίες στη διοργάνωση του 2ου Αντιφασιστικού/ Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ.

Το ποδοσφαιρικό τουρνουά, με σύνθημα «Δώστε κλωτσιά στον ρατσισμό» θα γίνει το απόγευμα του Σαββάτου 15 Ιουνίου. Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο αποτελεί εύφορο πεδίο για να καλλιεργηθούν οι σπόροι της αντίστασης, της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού και να ηττηθούν στην πράξη ρατσιστικά ιδεολογήματα και πρακτικές.

Το βιογραφικό του Σάββα Κωφίδη

Ο Σάββας Κωφίδης θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές της γενιάς του. Διέπρεψε στα ελληνικά γήπεδα τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 φορώντας τη φανέλα του Ηρακλή (275 συμμετοχές, 21 γκολ στην Α’ Εθνική), του Ολυμπιακού (93 συμμ.-9 γκολ) και του Άρη (126 συμμ.-7 γκολ).

Γεννήθηκε το 1961 στην Αλμα Ατα του Καζακστάν. Έκανε το ντεμπούτο του με τον Ηρακλή το 1980 στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής και τον βοήθησε να ανάβει κατηγορία. Ήταν μέλος της σπουδαίας ομάδας που είχε ο «Γηραιός» τη δεκαετία του ’80 (με Χατζηπαναγή, Ξανθόπουλο, Παπαϊωάννου κ.α.), ένας μέσος εξαιρετικός με την μπάλα στα πόδια και με καλή τεχνική κατάρτιση. Κέρδισε το Βαλκανικό Κύπελλο το 1985 και μετείχε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας το 1987 (ήττα στα πέναλτι από τον ΟΦΗ). Αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης της Α’ Εθνικής το 1987 και δεύτερος το 1988.

Το 1988 πήγε στον Ολυμπιακό κι έμεινε ως το 1992, διάστημα στο οποίο κέρδισε δύο κύπελλα Ελλάδας (1990, 1992). Στη συνέχεια έπαιξε στον Άρη (1992-1997) κι έκλεισε την επαγγελματική καριέρα του στον Ηρακλή το 1999.

Τον Οκτώβριο του 2008 επέστρεψε στην ενεργό δράση έστω και ερασιτεχνικά για να ενισχύσει τον νεοσύστατο Αστέρα Βορείου Χαλκιδικής που δημιουργήθηκε από παλαίμαχους ποδοσφαιριστές κυρίως του νομού.

Με την εθνική αγωνίστηκε 67 φορές και πέτυχε 1 γκολ. Ήταν μέλος της ομάδας που μετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο 1994, παίζοντας και στα 3 ματς.

Σαν προπονητής εργάστηκε στον Ηρακλή, την Ξάνθη, την  ΑΕ Πάφου, την Αναγέννηση Γιαννιτσών. Το 2006 οδήγησε τον Ηρακλή σε έξοδο στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, κατακτώντας την 4η θέση στην Α’ Εθνική.

Πηγή: Kavala-sports

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)