to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:12 | 05.05.2016

Πολιτική

Κατρούγκαλος: Οι κύριες συντάξεις για τους χαμηλοσυνταξιούχους αυξάνονται, για τους νυν δεν θα υπάρξει μείωση

"Αν δεν υπήρχε η προβοκάτσια της Marfin, οι συγκεντρωμένοι εκείνης της ημέρας θα είχαν φθάσει τις 500.000 και όχι τις 100.000 και το "ποτάμι" των αντιδράσεων των εργαζομένων θα είχε ξεχυθεί", ανέφερε, στη δευτερολογία του στη κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, απαντώντας σε σχετικές αναφορές εκπροσώπων της αντιπολίτευσης.


 Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι "πρέπει να αποδίδουμε τιμή στους αγώνες, αλλά δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιούμε νεκρούς ανθρώπους για να προβάλλουμε τα πολιτικά μας επιχειρήματα".

Σχολιάζοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το ασφαλιστικό, είπε ότι η κριτική που ασκείται είναι "υποκριτική" και "θλιβερή" βασισμένη σε ανακρίβειες.

Χαρακτήρισε το υπάρχον σύστημα "άδικο κι άναρχο, με παλιά πελατειακή λογική των επί μέρους ρυθμίσεων και πολλές ταχύτητες εργαζομένων".

Συνεχίζοντας, είπε ότι η κυβέρνηση κληρονόμησε μεγάλα ελλείμματα ύψους 9% του ΑΕΠ στα ασφαλιστικά ταμεία και προσέθεσε ότι με τις νέες ρυθμίσεις υπερτριπλαισάζεται η κρατική χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ μειώνονται σταδιακά τα ελλείμματα.

Αναγνώρισε ότι υπάρχουν μειώσεις σε υφιστάμενες παροχές, προκειμένου να επιτευχθεί το 1% της δημοσιονομικής προσαρμογής που προβλέπει το μνημόνιο, για το οποίο τόνισε ότι έχει ψηφισθεί και με την ψήφο κομμάτων της αντιπολίτευσης.

"Τηρήσαμε τις δεσμεύσεις και δεν κάνουμε οριζόντιες μειώσεις. Οι κύριες συντάξεις για τους χαμηλοσυνταξιούχους αυξάνονται και για τους νυν δεν υπάρχει περίπτωση μείωσης", τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Τέλος, ο υπουργός Εργασίας, χαρακτήρισε υποκριτικό το θόρυβο που προκλήθηκε για τη διατήρηση των υφιστάμενων βουλευτικών συντάξεων, πρώην βουλευτών οι οποίοι δεν λαμβάνουν δεύτερη σύνταξη και δεν ήταν ποτέ ασφαλισμένοι.

"Εάν τις καταργούσαμε θα ήταν σαν αν ευνοούμε εκείνους που έχτισαν βίλες κι έχουν λεφτά στην Ελβετία σε σχέση με τίμιους βουλευτές που σε όλο τους τον πολιτικό βίο δεν είχαν άλλο έσοδο εκτός από τη βουλευτική τους αποζημίωση και δεν ασκούσαν παράλληλα άλλη εργασία. Και αυτό δεν θα ήταν σωστό να γίνει", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

Για "τομή στη λειτουργία της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα που θέτει τέλος στις αδικίες, τις ανισότητες και την αφαίμαξη των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων", έκανε λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας και προσέθεσε ότι πρόκειται για ένα σύστημα ισονομίας χωρίς πελατειακές πρακτικές και αντιλήψεις στεγανά και διακρίσεις.

"Νομοσχέδιο του ψεύδους και της εξαπάτησης", χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου, ο εισηγητής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου. Ο κ. Οικονόμου υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο "περιλαμβάνει 15 παραμύθια και μύθους του υπουργού Εργασίας", ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "έχει κάνει μεταπτυχιακά στην εξαπάτηση". Συγκεκριμένα αμφισβήτησε ότι το κράτος εγγυάται τις συντάξεις και ότι στηρίζονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ενώ εκτίμησε ότι θα μειωθούν τα εφάπαξ και τα μερίσματα των επικουρικών ταμείων.

Το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό οδηγεί σε οικονομικό στραγγαλισμό των πολιτών, υποστήριξε μεταξύ άλλων ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Ευάγγελος Καρακώστας. Αναφέρθηκε στα θέματα συνταγματικότητας που έθεσε το Ελεγκτικό Συνέδριο και συγκεκριμένα την ένταξη συνταξιούχων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα στο ίδιο ταμείο και υποστήριξε ότι καταργούνται κατοχυρωμένα συνταγματικά δικαιώματα και "ολοκληρώνεται η καταστροφή".

Η εισηγήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου είπε πως όλες οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι ένα ψέμα από την αρχή έως το τέλος. Χάνουν οι περισσότεροι, είναι ο "θάνατος του εμποράκου", των ελευθέρων επαγγελματιών, του αγρότη. Αποτελεί ένα "προγκρόμ κατά της μεσαίας τάξης και λεπίδα για τους φτωχούς. Είστε νεκροθάφτες του ασφαλιστικού", είπε χαρακτηριστικά.

"Μετατρέπεστε στα καλύτερα τσιράκια των μεγάλων συμφερόντων μίσος ενάντια στην οργάνωση των αγώνων. Η ενέργεια αυτή δεν θα μείνει αναπάντητη, δεν θα πιάσετε στον ύπνο τους εργαζόμενους και το λαό", είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης αναφερόμενος στην εισαγωγή του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής μέσα στο Σαββατοκύριακο. Υποστήριξε ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου οδηγείται σε οριστικό ενταφιασμό η 13η και η 14η σύνταξη, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί τους συνταξιούχους στην εξαθλίωση.

Ο εισηγητής του Ποταμιού Κωνσταντίνος Μπαργιώτας προέβλεψε ότι το 2018 θα απαιτηθεί νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση και νέες μειώσεις, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση, λέγοντας ότι αποθαρρύνει τους νέους ασφαλισμένους, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν πολλά για να εισπράξουν πολύ λίγα.

Την άποψη ότι είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να μπει στο τραπέζι το θέμα του χρέους, ώστε να ξεκινήσει η ανάπτυξη υποστήριξε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχρηστόπουλος και είπε ότι ποτέ κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί πόλεμο σε τέτοιο βαθμό. "Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά και δέχεται λυσσώδεις επιθέσεις τόσο από την πλειοψηφία των δανειστών όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Τι άλλο μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση όταν έβγαλε στη φόρα τον διάλογο Τόμσεν- Βελκουλέσκου; Το παλεύει με νύχια και με δόντια το ΔΝΤ. Πώς θα το έκαιγε διαφορετικά;".

Τέλος, ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης επανέφερε την πρόταση του κόμματός του για μια σύνταξη μέχρι 1.400 ευρώ και κάλεσε την κυβέρνηση να μην στρέφει τις κοινωνικές τάξεις την μία απέναντι στην άλλη. "Ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να επιβαρύνεται υπερβολικά και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι να παίρνουν πολύ λιγότερα από τους υπαλλήλους του δημοσίου" τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)