to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:49 | 24.12.2014

Πολιτική

Κατριβάνου - Δρίτσας: Θα αγοράσετε drones; Κι αν ναι, πόσο θα κοστίσουν και ποιους θα παρακολουθείτε;

Ερώτηση στους αρμόδιους υπουργούς για τις προμήθειες μη στελεχωμένων αεροσκαφών για «την επιτήρηση των συνόρων και την παρακολούθηση στόχων στο εσωτερικό της χώρας»


Η δυσχερής οικονομική κατάσταση που επικαλείται η κυβέρνηση, προκειμένου να μην αναλάβει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της υποδοχής και της κοινωνικής ένταξης των προσφύγων, μοιάζει να μην ισχύει όταν πρόκειται για την επιτήρηση των συνόρων και την εφαρμογή πολιτικών αποτροπής. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο και το Διαδίκτυο, ο υπουργός κ. Κικίλιας διερευνά την απόκτηση ‘μη επανδρωμένων αεροσκαφών’ (UAV), γνωστότερων ως drones, από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ), θέμα που φέρεται να ήταν κυρίαρχο και στην ατζέντα της επίσκεψης του υπουργού στο Ισραήλ την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014.

Πιο συγκεκριμένα, σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Βήμα της Κυριακής (23.11.2014), αναφέρεται ότι κατά την επίσκεψη επρόκειτο να εξεταστούν οι λεπτομέρειες του για τη δημιουργία δικτύου ‘μη επανδρωμένων’, χωρίς όμως να παρουσιάζονται ιδιαίτερες λεπτομέρειες. Η χρήση του νέου εξοπλισμού, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, προορίζεται τόσο για τον έλεγχο των συνόρων όσο και για παρακολουθήσεις στόχων στο εσωτερικό της χώρας, που σχετίζονται με τρομοκρατία ή ιδιαίτερα σκληρά ποινικά εγκλήματα. 

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται για “μεμονωμένο” περιστατικό. Στις 28 και 29 Απριλίου του 2014 έλαβε χώρα στην Αθήνα, υπό την Ελληνική Προεδρία, συνάντηση του “Ευρωπαϊκού Δικτύου Τεχνικών Τμημάτων Υπηρεσιών Επιβολής του Νομού” (European Network of Law Enforcement Technology Services) (ENLETS). Στα πρακτικά της συνάντησης, το επίσημο έγγραφο των οποίων έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυακο ιστότοπο της οργάνωσης  ‘Statewatch’ (http://goo.gl/qDU5qu) αναφέρεται ρητά ότι παρουσιάστηκε στα μέλη του ENLETS το ‘Πιλοτικό πρόγραμμα μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την επιτήρηση των συνόρων» από την Ελληνική Αστυνομία και την εταιρία Altus-LSA.

Επειδή μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει επίσημη ή δημοσιογραφική ενημέρωση για την ύπαρξη αυτού του προγράμματος.

Επειδή η πρόθεση της Ελληνικής Αστυνομίας να αποκτήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχει σχολιαστεί ήδη στον Τύπο (ενδεικτικά: Καθημερινή 22.6.2014) 

Ερωτάται ο κ.κ. Υπουργός

1. Από πότε έχει δρομολογηθεί το “Πιλοτικό πρόγραμμα μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την επιτήρησή των συνόρων” από την Ελληνική Αστυνομία;

2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του ‘Πιλοτικού Προγράμματος’, ποιες επιχειρησιακές δράσεις, ρυθμιστικές πρωτοβουλίες, και παρόμοιες παρουσιάσεις έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα και ποιες έχουν προβλεφθεί για το μέλλον.

3. Ποιος ο ρόλος της ιδιωτικής εταιρίας στην συγκρότηση του προγράμματος και πως προστατεύεται το δημόσιο συμφέρων από την συμμετοχή ιδιώτη σε υψίστης σημασίας πρόγραμμα με στόχο την επιτήρηση των συνόρων.

4. Έχει η Ελληνική Αστυνομία, ή προγραμματίζει να αποκτήσει, μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο πλαίσιο του προγράμματος; Πότε και με τι κόστος;

5. Ποιο είναι το οικονομικό κόστος του ‘Πιλοτικού Προγράμματος; Υπάρχει συγχρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους, και αν ναι, σε ποιο ύψος;

6. Ποιοι είναι οι ομάδες-στόχοι που αναφέρονται ως αντικείμενο παρακολούθησης;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Βασιλική Κατριβάνου

Θοδωρής Δρίτσας

 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)