to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:46 | 24.09.2018

Κοινωνία

Σημαντική απόφαση του ΟΜΕΔ για τους εργαζόμενους στις αλυσίδες εστίασης

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό και τι σημαίνει η απόφαση για τους εργαζόμενους στον κλάδο


Αναδρομική υποχρέωση να αναπροσαρμόσουν τους όρους αμοιβής και εργασίας έχουν οι επιχειρήσεις του επισιτιστικού τομέα, με βάση τις διαιτητικές αποφάσεις του ΟΜΕΔ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ).

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «εκδόθηκαν από τον ΟΜΕΔ διαιτητικές αποφάσεις που αφορούν τους εργαζόμενους στις αλυσίδες εστίασης και στα μη κύρια τουριστικά καταλύματα:

- Η υπ' αριθ. ΠΕΝΤ.3/2018 διαιτητική απόφαση για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις οργανωμένες αλυσίδες εστίασης (ταχυφαγεία) με περίοδο ισχύος από 29.03.2017 έως 29.03.2018. Η Πενταμελής Επιτροπή Διαιτησίας απέρριψε όλους τους λόγους έφεσης που προέβαλε η εργοδοτική οργάνωση και επικύρωσε το περιεχόμενο της ΔΑ ΤΡΙΜ. 5/2018.

Οι εργοδότες έχουν αναδρομική υποχρέωση να αναπροσαρμόσουν τους όρους αμοιβής και εργασίας των πολύπαθων εργαζομένων στον πλέον απορυθμισμένο επισιτιστικό τομέα και θα καλέσουμε τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας να διαπιστώσουν τον βαθμό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων.

Με απλά λόγια, όσοι εργάζονταν σε οργανωμένες αλυσίδες εστίασης (ταχυφαγεία) κατά το διάστημα το οποίο αφορά η διαιτητική απόφαση (συν το διάστημα που αφορά στη μετενέργειά της), δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο του 2018 και συνεχίζουν να εργάζονται και σήμερα στην ίδια δουλειά, δικαιούνται τόσο τα αναδρομικά τους όσο και την προβλεπόμενη αύξηση στις απολαβές τους, ώστε ο μισθός τους να φτάσει τα 657 ευρώ. Η απόφαση αυτή δεν αφορά εργαζόμενους που προσλήφθηκαν μετά το διάστημα αυτό στον κλάδο των ταχυφαγείων, ωστόσο, ανοίγει το δρόμο για τη διαπραγμάτευση νέας συλλογικής σύμβασης, δεδομένου ότι ο ΟΜΕΔ δεν δέχθηκε τις αιτιάσεις των εργοδοτών ότι δεν αποτελούν εργοδοτικό σωματείο, ικανό δηλαδή να κάτσει στο τραπέζι απέναντι στους εργαζόμενους για την υπογραφή ΣΣΕ. 

Η ΠΟΕΕΤ επίσης αναφέρεται στην υπ' αριθ. ΤΡΙΜ.6/2018 διαιτητική απόφαση που αφορά τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στα μη κύρια τουριστικά καταλύματα (ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα) όλης της χώρας. Η διαιτητική απόφαση ορίζει αποδοχές με μικρή απόκλιση αυτών των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Παρά ταύτα, διασφαλίζει όλους τους θεσμικούς όρους εργασίας, ρυθμίζοντας έτσι τις εργασιακές σχέσεις σε όλον τον τουριστικό τομέα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)