to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:07 | 07.02.2016

Κοινωνία

Επεισοδιακή διαμαρτυρία στα Διαβατά ενάντια στη δημιουργία κέντρου καταγραφής, νέες κινητοποιήσεις τη Δευτέρα (ενημέρωση)

Ένταση το μεσημέρι της Κυριακής στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης όπου πρόκειται να δημιουργηθεί το κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων. Οι συγκεντρωμένοι ζητούσαν την οριστική διακοπή των εργασιών. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και συμβολικές καταλήψεις και σήμερα, Δευτέρα


Δευτέρα 8/2

«Όχι στη δημιουργία κέντρου μεταναστών» έγραφε το κεντρικό πανό σε συγκέντρωση και πορεία, που πραγματοποίησαν κάτοικοι των Διαβατών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων που πρόκειται να λειτουργήσει στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου. Στην πορεία συμμετείχαν και μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου της περιοχής, τα οποία τελούν υπό κατάληψη στο πλαίσιο της αντίδρασης για τη δημιουργία του κέντρου. Η πορεία κατέληξε στο πρώην δημαρχείο Νέας Μαγνησίας, ενώ το απόγευμα, η Επιτροπή αγώνα των κατοίκων θα πραγματοποιήσει στα Διαβατά συνέλευση προκειμένου να αποφασίσει το μέλλον των κινητοποιήσεων (πηγή: Έθνος).

Ενημέρωση, 11.00 μ.μ. της Κυριακής 7/2:

 

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και συμβολικές καταλήψεις αποφάσισαν για αύριο οι διαμαρτυρόμενοι για τη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στα Διαβατά, στον Δήμο Δέλτα.

Όπως ανέφερε στο press724.gr o Αλέξανδρος Διαμαντόπουλος, μέλος της συντονιστικής επιτροπής αγώνα των κατοίκων , τα σχολεία στις περιοχές των Διαβατών και της Ν.Μαγνησίας θα παραμείνουν κλειστά κατά τι 2 πρώτες ώρες, ενώ στη συνέχεια προγραμματίζεται να γίνει συγκέντρωση και πορεία στο κτίριο του πρώην Δημαρχείου Ιωνίας, το οποίο και θα καταλάβουν συμβολικά και μόνο.

Εκεί θα περιμένουν το αποτέλεσμα της σύσκεψης που θα γίνει στην Αθήνα, στην ΚΕΔΕ, παρουσία του υπουργού Μεταναστευτικής πολιτικής Γ.Μουζάλα και  με τη συμμετοχή του Δημάρχου Δέλτα Μ.Φωτόπουλου και του Δημάρχου Ωραιοκάστρου Α.Γαβότση και το απόγευμα, ανάλογα με το αποτέλεσμα της σύσκεψης, το συντονιστικό των κατοίκων θα συνεδριάσει και πάλι για να αποφασίσει τη στάση του.

Σημειώνεται πως οι εργασίες στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, διακόπηκαν το πρωί του Σαββάτου από τη δυναμική παρέμβαση των κατοίκων, με τον στρατό να δεσμεύεται πως δεν θα συνεχίσει τα έργα, μέχρι τουλάχιστον αύριο στις 2μμ

Την υλοποίηση της δέσμευσης του στρατού, θα ελέγχουν ομάδες περιφρούρησης των κατοίκων. (πηγή: press724.gr)

 

-> Διαβάστε και σχετική ανακοίνωση-απάντηση στις διαμαρτυρίες σε Κω και Διαβατά από το υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής

4.00 μ.μ.: Σε ομόφωνο ψήφισμα κατέληξαν οι συγκεντρωμένοι στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στην περιοχή Διαβατών ζητώντας την οριστική διακοπή των εργασιών για τη δημιουργία Κέντρου Μετεγκατάστασης Προσφύγων. Ακόμη αποφάσισαν να δημιουργηθούν ομάδες περιφρούρησης που θα παραμένουν στο χώρο και θα βεβαιώνουν πως δε θα ξαναρχίσουν τα έργα.

Οι διαδηλωτές αποχωρούν σταδιακά από το χώρο όπου θα παραμείνουν οι ομάδες περιφρούρησης σε βάρδιες μέχρι και αύριο, περιμένοντας τις εξελίξεις από τη συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, με τη συμμετοχή του δημάρχου Δέλτα, Μίμη Φωτόπουλου και του δημάρχου Ωραιοκάστρου, Αστέριου Γαβότση.

Στις 18:00 άλλωστε έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής των κατοίκων για να αποφασιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις.

 

Και ακροδεξιά ρητορική περί «βιασμών και σκοτωμών» από κάποιους από τους συμμετέχοντες στη διαμαρτυρία (πηγή: thestival.gr)

Νωρίτερα, οι δυνάμεις του στρατού που είχαν αναλάβει την πραγματοποίηση του έργου, αναγκάστηκαν ουσιαστικά να παρατάξουν τα οχήματα και τα μηχανήματα που χρησιμοποιούσαν στην μπροστινή πλευρά του στρατοπέδου, ώστε να είναι φανερό πως δεν εκτελούνται εργασίες.

Ένταση επικράτησε στη συγκέντρωση κατοίκων στη Σίνδο ενάντια στη δημιουργία Κέντρου Μετεγκατάστασης Προσφύγων. Μερίδα των διαδηλωτών γκρέμισε μέρος της περίφραξης, με τις ισχυρές αστυνομικές αδυνάμεις να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

sigentrwsi_katoikoi_sindos_prosfiges6

sigentrwsi_katoikoi_sindos_prosfiges5

Από τις 11:00 άλλωστε ξεκίνησε η συγκέντρωση κατοίκων της περιοχής που αντιτίθενται στη δημιουργία Κέντρου Μετεγκατάστασης Προσφύγων, όπως έχει αποφασιστεί από την κυβέρνηση, ενώ στο σημείο ήδη έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται οι πρώτοι διαμαρτυρόμενοι. Ο αριθμός τους από νωρίς ήταν μεγάλος και αυξανόταν συνεχώς.

sigentrwsi_katoikoi_sindos_prosfiges

sigentrwsi_katoikoi_sindos_prosfiges1

Αποδέκτης έντονων αποδοκιμασιών έγινε ο Δήμαρχος Δέλτα, Μίμης Φωτόπουλος, πριν από λίγα λεπτά, από κατοίκους οι οποίοι απαιτούν από τη δημοτική αρχή πιο δραστικές αντιδράσεις, αλλά και άμεση διακοπή των εργασιών για τη δημιουργία του Κέντρου Προσφύγων.

sigentrwsi_katoikoi_sindos_prosfiges3

sigentrwsi_katoikoi_sindos_prosfiges2

Από τη μεριά του ο δήμαρχος ζήτησε διακοπή των εργασιών μέχρι αύριο οπότε και θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτική Γιάννη Μουζάλα και την ΚΕΔΕ, μαζί με το δήμαρχο Ωραιοκάστρου, Αστέριο Γαβότση.

Πλέον, έχει κλείσει και ο δρόμος μπροστά από το Στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου από τον κόσμο που έχει συγκεντρωθεί στο σημείο.

sigentrwsi_katoikoi_sindos_prosfiges4

Αντιπροσωπεία κατοίκων έχει εισέλθει αυτή τη στιγμή στο στρατόπεδο για να διαπιστώσει το κατά πόσον έχουν σταματήσει τα έργα.

(πηγές: press724.gr, thestival.gr)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)