to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:05 | 24.01.2013

Κοινωνία

Κάτοικοι της Κερατέας κατηγορούν το ΕΔΣΝΑ και τον περιφερειάρχη Αττικής για παράνομες και αντιδημοκρατικές ενέργειες

Οι εταιρείες και οι κοινοπραξίες που υπέβαλαν φάκελο για το διαγωνισμό δημοπράτησης του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων με ανταγωνιστικό διάλογο και ΣΔΙΤ στην Κερατέα, «καθοδηγήθηκαν να υποβάλουν υποχρεωτικά προσφορές για την Κερατέα, προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι αντίστοιχες για Γραμματικό, Φυλή και Λιόσια», δήλωσε ο πρώην δήμαρχος Κερατέας, Στ. Ιατρού, σε συνέντευξη που παρέθεσαν το απόγευμα κάτοικοι της Κερατέας για το θέμα.



Όπως είπε ο κ. Ιατρού, σύμφωνα με κύκλους εργαζομένων του ΕΔΣΝΑ, οι εταιρείες δεν ήθελαν να εμπλακούν στην «καυτή πατάτα» που λέγεται Κερατέα, αλλά υποχρεώθηκαν προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα να συμμετάσχουν στα υπόλοιπα εργοστάσια. Και πρόσθεσε: «Έτσι είναι σχεδόν βέβαια ότι τα ίδια σχήματα θα εμφανισθούν στη Φυλή και τα Λιόσια, όπως έχει ήδη γίνει με το Γραμματικό και την Κερατέα. Η προσυνεννόηση των εταιρειών και το μοίρασμα του πακέτου είναι ήδη εμφανή. Η διαπλοκή συνεχίζεται».


Σε ό,τι αφορά την εταιρεία του ομίλου Μπόμπολα ΑΚΤΩΡ - ΗΛΕΚΤΩΡ και την εταιρεία J.P. ΑΒΑΞ – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, «που αποτελούν αντίστοιχα τον υπερεργολάβο και τον εργολάβο του έργου Χ.Υ.Τ.Α. Κερατέας, είναι πασίγνωστο το ενδιαφέρον τους», είπε ο κ. Ιατρού και συμπλήρωσε ότι αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει η συμμετοχή της ΔΕΗ στην κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ - ΔΕΗ, διότι με την ανοχή της τοπικής κοινωνίας της Κερατέας και του Λαυρίου λειτουργεί από το 1968 εκεί το μεγαλύτερο εργοστάσιό της στην Ελλάδα, με σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση αλλά και τεράστιες δεσμεύσεις από τους αγωγούς υψηλής τάσης.


Το βασικό μήνυμα των κατοίκων της Κερατέας ήταν ότι ο επί 16 χρόνια αγώνας τους ήταν αγώνας υπέρ της νομιμότητας και αναφέρθηκαν στις δικαστικές αποφάσεις που δικαίωσαν τον αγώνα τους κατά του ΧΥΤΑ. Πρόκειται για προσωρινή διαταγή του Ειρηνοδικείου Λαυρίου, στις 13 Δεκεμβρίου 2010, να «σταματήσει κάθε υλική παρέμβαση» μέχρι συζητήσεως της αίτησης που είχαν υποβάλει οι κάτοικοι και ο τότε δήμαρχος Στ. Ιατρού. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 28 Δεκεμβρίου 2010 εκδικάσθηκε απόφαση για ασφαλιστικά μέτρα. Ακολούθησε εφετειακή απόφαση του Ειρηνοδικείου Λαυρίου και εφετειακή απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για «να σταματήσουν κάθε είδους εργασίες» τον Ιούνιο 2011.


Στη συνέντευξη τονίστηκε ότι ο επί 128 ημέρες αγώνας των κατοίκων στα «μπλόκα» της Κερατέας, για τον οποίον υπάρχουν ακόμη ποινικές διώξεις εναντίον τους, συνιστά παρακαταθήκη και οδηγό που τους υποχρεώνει σε νέα δυναμική αντίσταση.


Όπως υποστηρίχθηκε στη συνέντευξη Τύπου, η διαδικασία της δημοπράτησης είναι παράνομη. Μάλιστα, ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, Γιάννης Σγουρός, κατηγορήθηκε για «παράνομες, αντιδημοκρατικές ενέργειες που δεν θα περάσουν».


Μαρία Δεληθανάση
News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)