to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κάτω τα χέρια από το ΑΠΘ

Θα πρότεινα στον κ. πρωθυπουργό να ανατρέξει στην πονεμένη ιστορία των ουσιαστικά ανύπαρκτων για δεκαετίες βιβλιοθηκών στα ελληνικά πανεπιστήμια


Βς ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ, θα ήθελα να προσθέσω την υπογραφή μου στις δύο μόνο υπογραφές μελών ΔΕΠ του Τμήματος Αγγλικής γλώσσας και Φιλολογίας για την αυθαίρετη είσοδο των ΜΑΤ εν ώρα μαθημάτων στον χώρο του Πανεπιστημίου, όπου, παρά τις εκκλήσεις των καθηγητών, εκτόξευσαν δακρυγόνα και χημικά, χτυπώντας ανελέητα με τα γκλομπ τους διαμαρτυρόμενους φοιτητές και φοιτήτριες, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό τού φοιτητή Γιάννη Ντουσάκη, τον οποίο το επιτελικό κράτος κατέταξε στην κατηγορία «επαγγελματίες τραυματίες».

Ποιο ήταν το πρόσχημα βάσει του οποίου το ΥΠΠΡΟΠΟ διέταξε την ΕΛ.ΑΣ. να στείλει τα ΜΑΤ; Η παρακώλυση από τους φοιτητές ανέγερσης βιβλιοθήκης! Ο κ. πρωθυπουργός απεφάνθη: «Ή με τις βιβλιοθήκες ή με τις βαριοπούλες!»

Η βιβλιοθήκη τούς μάρανε! Θα πρότεινα στον κ. πρωθυπουργό, ο οποίος δήλωσε πως η κυβέρνησή του, σε αντίθεση με την «προπαγάνδα των λαϊκιστών», υπερασπίζεται «τη γνώση και την ελευθερία και όχι τις κουκούλες και τις βαριοπούλες», να ανατρέξει στην πονεμένη ιστορία των ουσιαστικά ανύπαρκτων για δεκαετίες βιβλιοθηκών στα ελληνικά πανεπιστήμια επί κυβερνήσεων της Ν.Δ. Για το θέμα αυτό καταθέτω ορισμένες από τις προσωπικές μου εμπειρίες.

Η ιστορία…

Ήταν το 1980 όταν ο αείμνηστος συνάδελφος Γιώργος Σαββίδης με παρότρυνε να παραιτηθώ από τη θέση μου ως διδάσκουσα στο πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ της Αγγλίας και να υποβάλω υποψηφιότητα για την Έδρα Αγγλικής Φιλολογίας που είχε προκηρυχθεί στο ΑΠΘ. Καλώς ή κακώς, επέλεξα την πρότασή του. Έκτοτε, η «όμορφη Θεσσαλονίκη» έγινε για 17 συναπτά έτη ο τόπος κατοικίας και εργασίας μου.

Ο θεσμός των εδρών βασιζόταν στην ακόλουθη ιεραρχία: καθηγητής, επιμελητής, βοηθός. Η διδασκαλία και η έρευνα ήταν αποκλειστικά καθήκοντα του καθηγητή. Ενίοτε, επέτρεπε στους επιμελητές να διδάσκουν. Όσον αφορά τους βοηθούς, τα καθήκοντά τους ήταν να υπηρετούν στα σπουδαστήρια, κυρίως να κουβαλούν τα ψώνια των συζύγων. Διότι, στα σπουδαστήρια, πλην των επιστημονικών συγγραμμάτων των καθηγητών, τα οποία έφεραν μόνο την υπογραφή τους, δεδομένου ότι ήσαν επίμοχθο έργο των επιμελητών, στα σπουδαστήρια τα βιβλία ήσαν ελάχιστα. Όταν έρχονταν τα παραγγελθέντα, πήγαιναν κατευθείαν στα γραφεία των καθηγητών!


Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το επάγγελμα της βιβλιοθηκονομίας ήταν ανύπαρκτο στην Ελλάδα. Ομοίως, το σύστημα κατάταξης των βιβλίων! Όλα αυτά ήρθε να τα διορθώσει ο νόμος 1268/82, τον οποίο οι υπηρετούντες τότε καθηγητές των εδρών πολέμησαν λυσσαλέα! Τόσο τους ένοιαζαν οι βιβλιοθήκες! Είναι κοινότοπο πλέον ότι η δημόσια Παιδεία δεν είναι στις προτεραιότητες του κ. Μητσοτάκη. Η υπουργός κ. Κεραμέως έχει αναλάβει την πλήρη αποδόμηση των ΑΕΙ και την πριμοδότηση των ιδιωτικών κολλεγίων. Ο καθηγητής κ. Νίκος Αλιβιζάτος, επί δεκαετίες νομικός σύμβουλος του προέδρου του Deree College, ίσως θα μπορούσε να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Εσκεμμένη υποβάθμιση των ΑΕΙ

Και δεν μας έφταναν όλα αυτά, ήρθε και η υπουργός Παιδείας αποφασισμένη να επαναφέρει για τη λειτουργία των ΑΕΙ τον νόμο Διαμαντοπούλου προκειμένου να μετατρέψει τα ελληνικά ΑΕΙ σε αποικίες ξένων δυνάμεων! Και ερωτώ: τι στάση θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του κ. Ανδρουλάκης στην επαναφορά αυτού του ταπεινωτικού για τα ΑΕΙ μας νόμου;

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Παρά τα 92 χρόνια μου, θα κατέβω κι εγώ, όπως και τότε, στους δρόμους. Γιατί καμία υπουργός δεν έχει το δικαίωμα να σβήσει το έργο ζωής εμού και των συναδέλφων/σών μου στο ΑΠΘ. Κατηγορώ τη Ν.Δ. για εσκεμμένη υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση των ΑΕΙ. Κατηγορώ τη Ν.Δ. γιατί το ιδεολόγημα Νόμος Και Τάξη ως στόχο έχει την ψηφοθηρία και όχι τον καημό της για τη «γνώση» και τις «βιβλιοθήκες». Δεν τρώει κουτόχορτο ο λαός!

* Η Τζίνα Πολίτη είναι ομότιμη καθηγήτρια στο ΑΠΘ

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)