to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ το mantoux; Αλήθειες & Μύθοι

Την προηγούμενη Τρίτη 15/10 διοργανώθηκε ημερίδα με θέμα «Εμβόλια: Αλήθειες & Μύθοι» με πρωτοβουλία της ΟΑΤΥΕ (Ομοσπονδία Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Ελλάδας) στην οποία προσήλθαμε με πρόθεση να ακούσουμε επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις και θέσεις για το επίμαχο θέμα.


 Εκεί, μεταξύ άλλων, ακούσαμε ότι   η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε την εξέταση Mantoux και άρα είναι αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων φυματίωσης στη χώρα. (Η mantoux είναι εξέταση που γίνεται για να διερευνηθεί εάν κάποιος έχει προσβληθεί από τη φυματίωση ή όχι).

Το ψάξαμε λίγο παραπάνω και βρήκαμε τα εξής:

Η απόφαση για την mantoux ελήφθη σύμφωνα με την γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών η οποία αποτελείται από 21 ειδικούς επιστήμονες: γιατρούς-καθηγητές Ιατρικών Σχολών ή/και Διευθυντές μεγάλων νοσοκομείων, όπως φαίνεται και στο συνημμένο ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ.pdf. 

Η σχετική γνωμοδότηση της επιτροπής συνέστησε τη διακοπή της εφαρμογής του ελέγχου αυτού στο νηπιαγωγείο βάση των επιδημιολογικών δεδομένων της χώρας και τη συνέχιση της εφαρμογής της όταν συντρέχουν ορισμένοι λόγοι όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο (συνημμένο ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ-ΓΙΑ-ΤΗ-ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΦΥΜΑΤΙΝΟΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ-2018.pdf).

Τα επιστημονικά δεδομένα ήταν λοιπόν αυτά που καθόρισαν τη σχετική απόφαση, δεδομένα που έχουν να κάνουν με την αξιοπιστία της μεθόδου, με την ύπαρξη εναλλακτικών μεθόδων εξέτασης (εξέταση αίματος QuantiFeron), τις επιδημιολογικές συνθήκες στη χώρα, τα επιστημονικά συμπεράσματα διεθνώς.

Ωστόσο ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, κος Πλατανησιώτης στον σύντομο χαιρετισμό του, αναφέροντας κατά λέξη: «η προηγούμενη κυβέρνηση κατήργησε το mantoux» άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ελάμβανε αποφάσεις χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, αδιαφορώντας για τη δημόσια υγεία, με μοναδικό κριτήριο τη περιστολή των δαπανών.

Να θυμίσουμε εδώ ότι η Mantoux κοστίζει 0,5 ευρώ. Η ψηφιακή μαστογραφία - αφορά όλες (χιλιάδες) τις γυναίκες άνω των 40 ετών - ξεκίνησε να  συνταγογραφείται από τον ΕΟΠΠΥ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έχει κόστος της τάξης των 60 ευρώ. Η εξέταση PET scan - εξέταση για καρκίνο – η οποία επίσης πέρασε στη συνταγογράφηση του ΕΟΠΥΥ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έχει κόστος της τάξης των 1000 ευρώ.

Είναι κρίμα να μην υπάρχει σεβασμός στην επιστημονική ιδιότητα του ιδίου, στο ακαδημαϊκό κύρος των υπόλοιπων ομιλητών, στην νοημοσύνη του ακροατηρίου και στη φιλοξενία των διοργανωτών και να διαστρεβλώνεται η πραγματικότητα σε μια επιστημονική ημερίδα …

* H Γιώτα Λαζαροπούλου είναι φυσικός Msc., Μηχανικός Υπολογιστών και Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων στην ΕΤΕ - πρώην Εθνοdata

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)